Με υψηλούς τόνους  ξεκινάει την προεκλογική πορεία προς τις ευρωεκλογές η ΝΔ

Με υψηλούς τόνους εναντίον του λαϊκισμού και των πολιτικών δυνάμεων που τον καλλιεργούν προς άγραν ψήφων, ξεκινάει την προεκλογική πορεία προς τις ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιουνίου η ΝΔ.

Στη «διόπτρα» του Μεγάρου Μαξίμου και της Πειραιώς μπαίνουν τόσο τα κόμματα που βρίσκονται στα «δεξιά» της κυβερνητικής παράταξης, όσο όμως και αυτά που βρίσκονται στα «αριστερά» της, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και εσχάτως το ΚΚΕ.

Το διακύβευμα της ευρωκάλπης το ανέδειξε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη ομιλία του στο πρώτο προσυνέδριο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, αναδεικνύοντας το κυβερνητικό έργο που έχει παραχθεί και υλοποιείται, αλλά και εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στην αντιπολίτευση.

Οι βασικοί στόχοι

Στην αντίστροφη μέτρηση για το «γαλάζιο» Συνέδριο, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων πολιτικής παρουσίας, στο κυβερνητικό και κομματικό επιτελείο θέτουν ως βασικούς στόχους των επόμενων μηνών τη μείωση της αποχής που παραδοσιακά καταγράφεται στις ευρωκάλπες, αλλά και την περαιτέρω συσπείρωση της εκλογικής βάσης της ΝΔ, η οποία, αν και παραμένει εντυπωσιακή μετά από πέντε χρόνια εξουσίας, έχει περιθώρια αύξησης.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού, οι τόνοι θα διατηρηθούν υψηλοί, ενώ τόσο ο πρωθυπουργός όσο και τα κορυφαία στελέχη του κόμματος θα θέσουν τους ψηφοφόρους ενώπιον κρίσιμων διλημμάτων για την πορεία της χώρας. «Η αναμέτρηση του Ιουνίου θα κρίνει αν η χώρα θα συνεχίσει να έχει πολιτική σταθερότητα, αν θα μείνει στον δρόμο των αλλαγών, αν θα πετύχει τους στόχους», τονίζει με κάθε ευκαιρία ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι οι ευρωκάλπες θα αναδείξουν την πολιτική δύναμη που επιθυμούν οι Έλληνες ψηφοφόροι να τους εκπροσωπεί στην Ευρώπη, ποιο είναι το κόμμα που πιστεύει διαχρονικά στις αξίες της, αλλά και ποιο είναι το κόμμα που θα διεκδικήσει πιο αποτελεσματικά τα συμφέροντα της πατρίδας στα δύσκολα μέτωπα των Βρυξελλών».

Μεγάλο στοίχημα για την Πειραιώς είναι να μην οδηγήσουν σε χαλαρότητα η διατήρηση της πολιτικής κυριαρχίας της ΝΔ και η τεράστια διαφορά της από το δεύτερο και τρίτο κόμμα. Προκειμένου να το κερδίσει,θα αναδείξει τη θετική ατζέντα με μέτρα όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, το εθνικό σχέδιο δράσης για το δημογραφικό (θα παρουσιαστεί τον Μάιο), τα νέα στεγαστικά προγράμματα κ.ά.

Αντιφάσεις και αυτοδιαψεύσεις

Παράλληλα, δεν θα αφήνει να…πέσει τίποτα κάτω από τους ισχυρισμούς και τις θεωρίες συνωμοσίας που αναπτύσσουν κόμματα της αντιπολίτευσης, για τη δημιουργία αντικυβερνητικού κλίματος.

Είναι ενδεικτικό ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στην πρόσφατη συνέντευξή του (ΣΚΑΪ) όχι μόνο τοποθετήθηκε ευθαρσώς στα σενάρια συνωμοσίας που διακινούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για διάφορα θέματα, με πρώτο το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, αλλά τους πέταξε και το γάντι, προκαλώντας τους, αν θεωρούν ότι υπάρχουν στοιχεία, να τα καταθέσουν στη Δικαιοσύνη!

Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν διαθέτει ούτε το ηθικό πλεονέκτημα ούτε μπορεί να κάνει «σημαία» του το κράτος δικαίου, αφού ο μεν πρώην αρχηγός του Αλ. Τσίπρας «ομολόγησε ότι ήταν λάθος η στοχοποίηση των αντιπάλων του με τη σκευωρία της Novartis», ο δε νέος πρόεδρός του «έχει να σηκώσει τον δικό του σταυρό, με όσα αποκαλύπτονται για τα οικονομικά του». Στο κυβερνητικό επιτελείο, μάλιστα, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις πιέσεις προς τον Στ. Κασσελάκη, προκειμένου να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις για τις εταιρείες που έχει στο εξωτερικό και να σταματήσει τις υπεκφυγές που οδηγούν σε αντιφάσεις και αυτοδιαψεύσεις! «Είναι προκλητικό να μας κουνάει και το δάχτυλο», σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, που δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για την ευκολία με την οποία ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ αλλοιώνει την πραγματικότητα και υιοθετεί την κάθε θεωρία συνωμοσίας που κυκλοφορεί γύρω-τριγύρω!

Αλλεπάλληλες κυβιστήσεις

Ανάλογη στάση τηρεί η κυβερνητική παράταξη και απέναντι στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η ηγεσία του οποίου το τελευταίο διάστημα έχει προβεί σε αλλεπάλληλες κυβιστήσεις, αδυνατώντας να αποκρούσει τα συνεχή ανοίγματα της ΝΔ προς το λεγόμενο πολιτικό κέντρο. «Το ΠΑΣΟΚ αλλάζει διαρκώς θέσεις «μπερδεύοντας όχι μόνο τους οπαδούς του αλλά ενίοτε και τους βουλευτές του. Πράσινο το ήξεραν, αλλά ξεθυμασμένο κόκκινο το βλέπουν να βάφεται», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Από τα βέλη της ΝΔ, όμως, δεν ξεφεύγουν ούτε τα μικρότερα κόμματα που κινούνται στα«δεξιά» της κυβερνητικής παράταξης. Στην Πειραιώς δεν θέλουν να υπάρξουν διαρροές παραδοσιακών ψηφοφόρων του κόμματος προς μικρότερες παρατάξεις που προτάσσουν μια «δεξιά» ατζέντα. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη για κόμματα που «βλέπουν τις ευρωεκλογές ως μεγεθυντικό φακό για το ανάστημά τους» και «που κρύβουν τον αντιευρωπαϊσμό τους κάτω από δήθεν πατριωτικά συνθήματα».

«Ο ψευτοπατριωτισμός αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο του απατεώνα», είπε πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης, δίνοντας μία πρόγευση του τι θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες έως τις κάλπες.Το μότο της κυβέρνησης καθ’ οδόν προς τις ευρωεκλογές είναι ότι «το πρωί της 9ης Ιουνίου, όλα ξεκινούν από την αρχή, το κοντέρ μηδενίζεται καθώς κάθε κάλπη, όταν ανοίγει, είναι άδεια!».

 

της Έλλης Τριανταφύλλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο