Η απάντηση της κυβέρνησης για τα όσα διακινούνται από την αντιπολίτευση –και δη από τον ΣΥΡΙΖΑ– τον τελευταίο καιρό, για σειρά «κατασκευασμένων» και μη θεμάτων

Η κυβέρνηση…πήρε το «όπλο της» και καθ’ οδόν προς τις ευρωεκλογές είναι αποφασισμένη να μην αφήσει τίποτα να πέσει κάτω,από όσα ψευδώς διακινούν η αντιπολίτευση και ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εσχάτως και το ΠΑΣΟΚ, με τα όσα «τοξικά»εκτόξευσε στην τελευταία συζήτηση στη Βουλή για την τραγωδία των Τεμπών.

Ενδεικτικό της κλιμάκωσης των τόνων εκ μέρους της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι ότι το γεγονός ότι για πρώτη φορά από τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, στα μέσα της εβδομάδας που πέρασε, το Μέγαρο Μαξίμου σήκωσε το «γάντι» που του πετά, καιρό τώρα, η Κουμουνδούρου και αποδόμησε ένα προς ένα τα fakenews του ΣΥΡΙΖΑ και της ηγεσίας του. «Δεν μπορεί ο κ. Κασσελάκης να εργαλειοποιεί με τον πιο αναίσχυντο τρόπο τα Τέμπη, επιχειρώντας να δημιουργήσει εντυπώσεις πετώντας λάσπη στον ανεμιστήρα,χωρίς να έχει να προσθέσει στον πολιτικό διάλογο προτάσεις», σημειώνουν «γαλάζια» στελέχη, επιβεβαιώνοντας ότι πλέον η στρατηγική της κυβέρνησης προβλέπει μετωπική αντιπαράθεση με τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα ίδια στελέχη μνημονεύουν ως κραυγαλέο παράδειγμα φτηνού λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ τη θέση που εξέφρασε στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος ο κ. Κασσελάκης, ο οποίος κάλεσε τον πρωθυπουργό«να μην οχυρωθεί πίσω από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και να υιοθετήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, επιτρέποντας έτσι στον φυσικό δικαστή να διερευνήσει τις ποινικές ευθύνες των υπουργών του και άλλων πολιτικών προσώπων».

Η άγνοια Κασσελάκη

Προφανώς, όπως σημειώνουν «γαλάζια στελέχη», η άγνοια του κ. Κασσελάκη δεν εντοπίζεται αποκλειστικά στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την περιουσία του και τους κανόνες που απορρέουν από την ελληνική νομοθεσία, αλλά εκτείνεται σε διάφορα πεδία, όπως το παραπάνω, όπου οι συνεργάτες του όφειλαν να τον έχουν ενημερώσει ότι η υπόθεση ερευνάται ήδη από τη Δικαιοσύνη και εάν από τη διαδικασία προκύψει ευθύνη μέλους του Κοινοβουλίου, αυτομάτως θα σταλεί σχετικό αίτημα στη Βουλή για άρση ασυλίας (Σύνταγμα, αρ. 86 παρ. 2: «Αν στο πλαίσιο άλλης ανάκρισης, προανάκρισης, προκαταρκτικής εξέτασης ή διοικητικής εξέτασης, προκύψουν στοιχεία, τα οποία σχετίζονται με τα πρόσωπα και τα αδικήματα […], αυτά διαβιβάζονται αμελλητί στη Βουλή από αυτόν που ενεργεί την ανάκριση, προανάκριση ή εξέταση», προβλέπεται).

Φτηνός λαϊκισμός όμως είναι, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη,και η πρόταση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία επανέλαβε και ο Σωκράτης Φάμελλος, κατά την προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή,να μην εφαρμοστεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, όπως ζητούν οι συγγενείς των θυμάτων, οι οποίοι επιδιώκουν με κάθε τρόπο –και είναι απολύτως κατανοητό και σεβαστό– την απονομή δικαιοσύνης.

Και αυτό, διότι το άρθρο 86 του Συντάγματος αλλάζει μόνο με συνταγματική αναθεώρηση και κάθε άλλη ενέργεια είναι αντισυνταγματική. Προφανώς, ο κ. Κασσελάκης έχει ενημερωθεί σχετικώς. Αυτό, ωστόσο, δεν τον εμποδίζει να το αναπαράγει αβίαστα.

Και βεβαίως, πολύ μακριά από την αλήθεια κινείται και η ερμηνεία του ΣΥΡΙΖΑ για την παρέμβαση της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας Λάουρα Κοβέσι η οποία, λέγοντας «μας μπλοκάρουν από το να βρούμε την αλήθεια, εννοούσε –όπως η ίδια εξήγησε– ότι «δυστυχώς, πρέπει να αλλάξει η συνταγματική πρόβλεψη για την ευθύνη των υπουργών».

Επιπρόσθετα, όπως αποσαφήνισε ο επικεφαλής της Μονάδας για το Κράτος Δικαίου, η ΕΕ έχει δικαίωμα να διερευνήσει τα της σύμβασης 717, την οποία χρηματοδότησε, αλλά όχι την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για τα αίτια του πολύνεκρου δυστυχήματος, ενώ η Ευρωπαία εισαγγελέας, εκ των αρμοδιοτήτων της, ελέγχει αποκλειστικά εάν έχει γίνει ορθή χρήση των ευρωπαϊκών πόρων (για τη σύμβαση).

Μικροκομματικά οφέλη

Απέναντι σε αυτή την τακτική του Στέφανου Κασσελάκη και με δεδομένες τις περιπέτειες που θα έχει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις εταιρείες που κατείχε ή κατέχει από την ανάληψη των καθηκόντων του, η κυβέρνηση και ο Κυρ. Μητσοτάκης θα είναι σκληροί, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη ρήση του κυβερνητικού εκπροσώπου Π. Μαρινάκη, που μίλησε για βδέλλες που προσκολλώνται σε ανθρώπους που πονάνε για να κερδίσουν μικροκομματικά οφέλη.

Ταυτοχρόνως, όμως, η κυβερνητική παράταξη θα μείνει αταλάντευτα προσηλωμένη στον δρόμο που έχει χαράξει από την πρώτη μέρα της πρώτης τετραετίας. Μια πορεία που ούτως ή άλλως επιβραβεύεται από τους πολίτες που, παρά τα επιμέρους προβλήματα και πρωτοβουλίες που έφεραν εντάσεις,την αναδεικνύουν σταθερά σε κυρίαρχη πολιτική δύναμη.

Και όπως αναμένεται να φανεί το αμέσως επόμενο διάστημα, ο πρωθυπουργός και τα κορυφαία στελέχη, που θα δώσουν τη μάχη της ευρωκάλπης, θα επενδύσουν ιδιαίτερα στη λεγόμενη θετική ατζέντα, τόσο για όσα έγιναν όσο και για όσα δρομολογούνται. «Οι αντίπαλοί μας επενδύουν, αμετανόητοι, στον λαϊκισμό και στο “ψάρεμα σε θολά νερά”. Εμείς θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στις αρχές και στις αξίες μας», λένε συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, δίνοντας το στίγμα των επόμενων μηνών.

 

της Έλλης Τριανταφύλλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο