Και έξτρα 1.250 ευρώ σε 18.000 εργαζομένους στον τουριστικό τομέα με το επιδοτούμενο πρόγραμμα

«Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη και την κράτησε στην Ευρώπη», αναφέρει η Έλενα Ράπτη σχετικά με το διακύβευμα των επικείμενων ευρωεκλογών, ενώ, παράλληλα, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή της στο «Π», μιλάει για το ανανεωμένο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», αλλά και για τη συμβολή της ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση των ανηλίκων.

Σε λίγες ημέρες διοργανώνεται το 15ο Συνέδριο της ΝΔ. Αποτελεί ορόσημο για την παράταξη, καθώς «γιορτάζει» 50 χρόνια από την ίδρυσή της. Τι σημαίνει αυτό για εσάς, μετά από 20 χρόνια συνεχούς βουλευτικής θητείας; 

Η διπλή επέτειος για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας βρίσκει την Ελλάδα περισσότερο ισχυρή από ποτέ, οικονομικά, αμυντικά και διπλωματικά. Σήμερα, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες είμαστε περισσότερο αποφασισμένοι/ες να συνεχίσουμε στον δρόμο της ανάπτυξης και της συλλογικής ευημερίας.

Στα 50 χρόνια, η παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής βρέθηκε πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, παίρνοντας ξεκάθαρη θέση στα μεγάλα, κρίσιμα ζητήματα, με δικαιωμένες επιλογές. Η ΝΔ ουσιαστικά ταύτισε την πολιτική της διαδρομή με την πορεία της φιλελεύθερης Δημοκρατίας στη χώρα μας.

Είκοσι χρόνια από τη συστράτευσή μου στις γραμμές της, νιώθω περήφανη και δικαιωμένη για την καθοριστική συμβολή μας στα εντυπωσιακά επιτεύγματα που πέτυχε ο ελληνικός λαός, με βάση τις αρχές της φιλελεύθερης δημοκρατίας και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Το πολιτικό σκηνικό κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς, καθώς σε λίγους μήνες θα έχουμε ευρωεκλογές. Ποιο είναι το διακύβευμα των επικείμενων εκλογών;  

Ψηφίζουμε για ευρωβουλευτές. Ψηφίζουμε για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, στον επόμενο πενταετή κύκλο. Ψηφίζουμε για αυτούς οι οποίοι θα μπορέσουν να διεκδικήσουν αυτά τα οποία η πατρίδα μας δικαιούται. Είμαστε το κόμμα της Ευρώπης. Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη και την κράτησε στην Ευρώπη.

Οι πολίτες καλούνται να κρίνουν και να αξιολογήσουν ποιο είναι το κόμμα εκείνο το οποίο μπορεί να διαπραγματευτεί μαζί με τους ευρωβουλευτές και τον πρωθυπουργό (ο οποίος μετέχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) τα ευρωπαϊκά μεγάλα ανοιχτά ζητήματα, όπως τον ρόλο της Ευρώπης στην ενιαία αμυντική πολιτική, θέματα μετανάστευσης, θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με την Κοινή Αγροτική Πολιτική – και αυτό αποτελεί το διακύβευμα των εκλογών.

Ας περάσουμε στα θέματα του χαρτοφυλακίου σας. «Τουρισμός για Όλους». Τι αλλάζει φέτος;

Το νέο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους 2024» είναι βελτιωμένο προς όφελος των δικαιούχων και ταυτόχρονα αναπτυξιακό προς όφελος συνολικά του ελληνικού τουρισμού.

Προσφέρει τη δυνατότητα σε όλους, και ιδιαίτερα σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, να κάνουν διακοπές. Η επιδότηση είναι αυξημένη στα 200 ευρώ, από 150 για τη γενική κατηγορία, ενώ αυξήθηκε και το εισοδηματικό κριτήριο κατά 3.000 ευρώ.

Επίσης θεσπίστηκαν νέες κατηγορίες ειδικών κοινωνικών ομάδων που θα λάβουν 300 ευρώ: συνταξιούχοι, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, αλλά και άγαμοι και όσοι βρίσκονται σε κατάσταση χηρείας με προστατευόμενα τέκνα.

Σημαντική είναι η ειδική πρόβλεψη για διπλασιασμό της επιχορήγησης για συμπολίτες μας ΑμεΑ ή με τέκνο ΑμεΑ, από 200 σε 400 ευρώ.

Ανταποκρινόμαστε στο πολλαπλό στοίχημα να καλύψουμε την ανάγκη για διακοπές, ιδιαίτερα σε όσους δεν μπορούν εύκολα να τις πραγματοποιήσουν, να προωθήσουμε τη βιωσιμότητα των προορισμών και να επεκτείνουμε την τουριστική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα, πέρα από τους συνήθεις μήνες αιχμής.

Οι ειδικές μορφές τουρισμού επηρεάζουν την τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας;

H παγκόσμια τουριστική αγορά καλείται να υπηρετήσει νέες τουριστικές συνήθειες. Οι επισκέπτες αναζητούν, πλέον, προορισμούς που προσφέρουν αυθεντικές εμπειρίες και δραστηριότητες που ανταποκρίνονται στα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά τους.

Οι ειδικές μορφές τουρισμού, που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο των αρμοδιοτήτων μου, είναι σημαντικό μέρος της ανταπόκρισης στις νέες απαιτήσεις, παρέχοντας δυνατότητες για δημιουργία τουριστικής δραστηριότητας σε όλη την Ελλάδα όλον τον χρόνο.

Εντάσσουμε στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, διαθέτοντας σημαντικούς πόρους, έργα για την αναβάθμιση των υφιστάμενων και την προώθηση νέων έργων υποδομών που αφορούν εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως ο καταδυτικός, ο θαλάσσιος και υποβρύχιος, ο αγροτουρισμός και ο γαστρονομικός τουρισμός, ο τουρισμός υγείας και ευεξίας.

Οι παραπάνω ειδικές μορφές τουρισμού, καθώς και άλλες, όπως πολιτιστικός, προσκυνηματικός, ποδηλατικός, οινοτουρισμός, αποτελούν ιδανικά εργαλεία της διαφοροποίησης του τουριστικού προϊόντος, δίνοντας τη δυνατότητα και στον πιο μικρό τόπο της Ελλάδας να αναπτύξει βιώσιμη τουριστική δραστηριότητα.

Τι δείκτες έχετε για τη φετινή τουριστική περίοδο;

Ήδη, από τον Ιανουάριο, οι πρώτες ενδείξεις μαρτυρούν θετικότερες επιδόσεις στον κλάδο. Ενδεικτικά, κατά τους πρώτους δύο μήνες, η κίνηση στο αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος» έφτασε τους 3,2 εκατ. επιβάτες, σημειώνοντας άνοδο 14,4% σε σχέση με τη χρυσή χρονιά του 2023. Η επιβατική κίνηση τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού παρουσίασε αύξηση 9% και 17%, αντίστοιχα.

Συνυπολογίζοντας και τις αυξημένες προκρατήσεις,πιστεύω πως το 2024 θα είναι ακόμα μία εντυπωσιακή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό.

Ένα πρόβλημα που αντιμετώπισαν πέρυσι όσοι δραστηριοποιούνται στον τουρισμό ήταν η έλλειψη προσωπικού και, περισσότερο, η έλλειψη καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού. Υπάρχει κάποια πρόβλεψη για αυτό;

Η τουριστική εκπαίδευση είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη ενός σύγχρονου, βιώσιμου, ποιοτικού μοντέλου τουρισμού – καθώς ο ανθρώπινος παράγοντας αποτελεί τον πυρήνα κάθε τουριστικής δραστηριότητας.

Γι’ αυτό ξεκινάμε το μεγαλύτερο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης στον τουρισμό, για τουλάχιστον 18.000 εργαζομένους και πρόσκαιρα ανέργους τουριστικών κλάδων, που θα λάβουν 1.250 ευρώ αποζημίωση συμμετοχής. Αξιοποιούμε πόρους ύψους 46 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με εξ αποστάσεως ασύγχρονη εκπαίδευση και πιστοποίηση, που θα οδηγήσει τελικά σε μισθολογική αναβάθμιση των εργαζομένων.

Το ζήτημα της έλλειψης καταρτισμένου προσωπικού απασχολεί συνολικά την παγκόσμια τουριστική κοινότητα κυρίως μετά την πανδημία, που έπληξε ιδιαιτέρως τον τουριστικό κλάδο. Στην Ελλάδα, παρ’ όλο που ο τουρισμός έχει κλαδικές συμβάσεις με υψηλότερο μισθολογικό επίπεδο, έχουμε να αντιμετωπίσουμε θέματα που σχετίζονται με την εποχικότητα του επαγγέλματος και τη στέγαση των εργαζομένων. Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε να συνεργαστούμε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την ιδιωτική πρωτοβουλία, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα και να έχουμε, τελικά, καταρτισμένους και ικανοποιημένους εργαζομένους.

Η Θεσσαλονίκη αλλάζει. Όσον αφορά τον τουρισμό, τι αλλάζει στην πόλη;

Το 2023 αποτέλεσε έτος ορόσημο και για τη Θεσσαλονίκη: Η διεθνής ταξιδιωτική κίνηση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» σημείωσε ιστορικό ρεκόρ και άγγιξε τους 4,7 εκατ. επιβάτες,καταγράφοντας αύξηση 18,8% συγκριτικά με το 2022, ενώ εντυπωσιακή άνοδο σημείωσε και η εγχώρια ταξιδιωτική κίνηση, με αύξηση 18,4%.

Το 2024, αν κρίνουμε από τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία, προμηνύεται άλλη μια χρυσή χρονιά. Το πρώτο δίμηνο, η επιβατική κίνηση εξωτερικού στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» ήταν αυξημένη κατά 9,9% σε σχέση με πέρυσι, ενώ ανάλογη ήταν και η άνοδος στην κίνηση εσωτερικού, με ποσοστό αύξησης 9%. Η αισιοδοξία επιβεβαιώνεται από τη δυναμική της αύξησης των κρατήσεων αεροπορικών θέσεων, αλλά και των προγραμματισμένων θέσεων από πλευράς αεροπορικών εταιρειών για το 2024.

Παράλληλα, η φετινή σεζόν για την κρουαζιέρα στη Θεσσαλονίκη «άνοιξε» νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, με τις προοπτικές της να εμφανίζονται άκρως ενθαρρυντικές. Για το 2024 έχουν ήδη προγραμματιστεί 78 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της πόλης, έναντι 68 το 2023.

Θα ήθελα να κλείσουμε με ένα ζήτημα που ξέρω ότι σας έχει απασχολήσει πολύ. Είστε από τους/τις πρώτους/ες πολιτικούς που ασχολήθηκαν τόσο συστηματικά με την πρόληψη και την εξάλειψη της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών. Ωστόσο, καθημερινά ακούμε για νέα κρούσματα. Πού οφείλεται αυτό; 

Σήμερα, 1 στα 5 παιδιά στην Ευρώπη πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης. Στην Ελλάδα, το ποσοστό ανέρχεται στο 16%.Εννιά στους 10 δράστες είναι από το στενό οικογενειακό, συγγενικό ή φιλικό περιβάλλον του παιδιού, γι’ αυτό μόλις 2 στα 100 περιστατικά βρίσκουν τη δύναμη να σπάσουν τη σιωπή και να απευθυνθούν στις αστυνομικές ή στις δικαστικές Αρχές.

Ως συντονίστρια της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, ανέλαβα την ευθύνη της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης μικρών και μεγάλων, μέσα από ενημερωτικά εργαλεία που διδάσκουν απλούς κανόνες αυτοπροστασίας.

Με πάνω από 920 δράσεις μέχρι σήμερα σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Τμήματα Ανηλίκων, την εκπαίδευση, την Εκκλησία και άλλους φορείς, μοιράσαμε παραμύθια, ιστορίες κινουμένων σχεδίων, έντυπα για τους γονείς και συνεχίζουμε μέχρι να φτάσει σε κάθε σπίτι ο «Κανόνας του Εσώρουχου», που κρατά τα παιδιά μας ασφαλή.

Πριν από δύο χρόνια, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, ξεκίνησε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση, η πρώτη εθνική προσπάθεια με στόχο την αναπροσαρμογή των θεσμικών λειτουργιών στην κατεύθυνση των φιλικών προς τα παιδιά διαδικασιών, ώστε να μειωθούν τα κρούσματα που συμβαίνουν και να αυξηθούν τα περιστατικά που αναφέρονται στις αρμόδιες Αρχές και υπηρεσίες. Υπάγεται στον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο, συμμετέχουν 12 υπουργεία,εγκαινιάζει 11 νέες πολιτικές και ετοιμάζει, στην κατεύθυνση της προστασίας των παιδιών, δεκάδες άλλες. Δημιουργείται έτσι ένα καλύτερο πλαίσιο προστασίας για τα παιδιά σε επίπεδο πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου.

Ως Εθνική Συντονίστρια για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Ανηλίκων, έχω την ευθύνη της συνεργασίας με τα υπουργεία για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης.

 

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη

Φωτό: Κώστας Πρόφης

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο