Λυπηρό να διαμορφώνεται στη συνείδηση, ειδικά νέων σε ηλικία συμπολιτών, η απογοήτευση για τα θεσμικά όργανα της Πολιτείας. Να εκμηδενίζεται η εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς και ιδιαίτερα προς τη Δικαιοσύνη. Αδικαιολόγητη η επιπολαιότητα, πολλές φορές, μέσω της οποίας διαδίδονται τεχνηέντως οι πιο απίθανοι ισχυρισμοί, στους οποίους παγιδεύονται και πολιτικοί, αδύναμοι να αντισταθούν στην επέλαση του επικίνδυνου και διαλυτικού λαϊκισμού.

Με τη συνδρομή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και απίθανων ισχυρισμών εκ μέρους πολιτικών παραγόντων και δη του χώρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απλώθηκε τους τελευταίους μήνες σαν δηλητήριο το ψέμα των ακραίων για τη δήθεν συγκάλυψη της τραγωδία των Τεμπών κι έγινε πιστευτό από την πλειονότητα. Όταν η δίκη της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών προγραμματίζεται για τις αρχές του θέρους, μόλις έναν χρόνο μετά το δυστύχημα–πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της Δικαιοσύνης–, το να πιστεύει το 77% των πολιτών (βάσει των δημοσκοπήσεων) ότι υπάρχει συγκάλυψη θεωρείται αποτυχία! Σημαίνει πως κάτι δεν λειτουργεί σωστά και στον κυβερνητικό μηχανισμό επικοινωνίας με την κοινωνία, αλλά και ότι, αντιστοίχως, εντός της κοινωνίας, ο παράλληλος «μηχανισμός» πρόσληψης των δεδομένων πάσχει.

Δεν εκτίμησε σωστά ενδεχομένως η κυβερνητική ομάδα και δεν χειρίστηκε, ως όφειλε, με την πρέπουσα σοβαρότητα, αλλά και την αναγκαία τόλμη το δύσκολο θέμα. Δεν μπορεί να μην ήταν εξ αρχής δεδομένο για το Μαξίμου πως, έχοντας τον άκρατο λαϊκισμό ως πολιτική πρακτική, η αντιπολίτευση θα χρησιμοποιούσε κάθε τρόπο για να επιφέρει πλήγμα. Και κατάφερε να προκαλέσει βαθύ «τραύμα» στην κοινωνία, μέσα στην ήδη χαίνουσα (ανοιχτή) πληγή!

Βεβαίως η υπόθεση δεν «κουκουλώνεται», ούτε «μπαζώνεται», όπως ανερυθρίαστα υποστηρίζεται από την αντιπολίτευση. Η Δικαιοσύνη αποφασίζει και όχι η κυβέρνηση, η εκάστοτε κυβέρνηση, για την τιμωρία ή μη των υπευθύνων, αλλά και την ύπαρξη τυχόν ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων. Και θα είναι η πρώτη φορά που θα δούμε τη Δικαιοσύνη να κινείται μέσα σε χρόνο κανονικότητας!

Τον Ιούνιο αναμένουμε να διεξαχθεί η δίκη. Σε χρόνο-ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα. Όλα αυτά δεν είναι «συγκάλυψη».

 

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο