Τα κόμματα της αντιπολίτευσης που συνυπέγραψαν την πρόταση δυσπιστίας κατέχονται από ανορθολογισμό και σύρονται στον χορό του παροξυσμού και της οξύτητας της Ακροδεξιάς. Πρωταγωνιστής είναι η Ελληνική Λύση, η οποία και σύρει τα άλλα κόμματα πίσω από τη συνωμοσιολογία του κ. Βελόπουλου. Από την άλλη, έχουμε να κάνουμε με ένα κόμμα (ΠΑΣΟΚ) που πίστεψε ότι μπορεί να γίνει δεύτερο. Υπήρξαν οι δημοσκοπήσεις που ξεφούσκωσαν αυτές τις ελπίδες, γι’ αυτό και ο κ. Ανδρουλάκης πήρε αυτή την απόφαση στον διαγκωνισμό που έχει με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση προσήλθε σε αυτήν τη συζήτηση με σεβασμό και για να τα συζητήσουμε όλα με νηφαλιότητα και με επιχειρήματα. Εμείς στεκόμαστε με απόλυτο σεβασμό στον πόνο των συγγενών των θυμάτων αλλά και στην πανεθνική οδύνη για τη μεγάλη απώλεια, το εθνικό τραύμα.Η κυβέρνηση ανέλαβε την πολιτική ευθύνη που έχει να κάνει με το γεγονός ότι η κοινωνία μας και το πολιτικό σύστημα ανέχθηκαν το χάλι του ΟΣΕ. Ο ΟΣΕ είναι μια μελανή σελίδα για τη Μεταπολίτευση. Καθώς στον ΟΣΕ συναντήθηκαν όλες οι παθογένειες του μεταπολιτευτικού συστήματος, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Ο κομματισμός, η αναξιοκρατία, η διαφθορά, η διαπλοκή, ο νοσηρός συνδικαλισμός, όλα αυτά που έφτιαξαν αυτό το χάλι. Αλλά για αυτό το χάλι προφανώς δεν ευθύνεται ένας άνθρωπος. Ο τότε υπουργός (ο Κώστας Αχ. Καραμανλής) ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και πέρα αυτής που του αναλογούσε.

Αυτή η τραγωδία στα Τέμπη θα πρέπει να γίνει η κινητήρια δύναμη για να φτιάξουμε ένα κράτος όπως το θέλει και αξίζει στον ελληνικό λαό, ο οποίος έχει πείρα από τους κινδύνους του ανορθολογισμού, του μετώπου της εξαλλοσύνης, της καλλιέργειας της οργής, του συναισθήματος σε βάρος της λογικής και από τα τραύματα του 2015, και μπορεί να αντιληφθεί τη διαφορά με την πολιτική της λογικής, της θεσμικής συμπεριφοράς, της μετριοπάθειας και της Ευρώπης που εκφράζει η ΝΔ.

Και ως πολιτικό σύστημα θα πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα προχωρήσουμε: Ανατινάζοντας ή χτίζοντας; Θα μετατρέψουμε τον πόνο των Τεμπών σε δύναμη, ώστε ποτέ ξανά η ελληνική κοινωνία να μη θρηνήσει τόσο άδικα τόσο πολλούς συνανθρώπους μας; Αυτό είναι το στοίχημα στο οποίο απαντά η κυβέρνηση της ΝΔ και όλος μαζί ο ελληνικός λαός.

 

Δημήτρης Καιρίδης

Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο