Το Γενικό Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), μένει χωρίς μηχάνημα ακτινοθεραπείας.

Αυτό σημαίνει ότι γυναίκες που πραγματοποιούσαν ακτινοθεραπεία για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στο νοσηλευτικό ίδρυμα θα πρέπει να απευθυνθούν σε άλλο νοσοκομείο.

«Από το 2016 φωνάζουμε, διαμαρτυρόμαστε εμείς και το Σωματείο εργαζομένων ότι πρέπει να αντικατασταθεί το μηχάνημα ακτινοθεραπείας του Νοσοκομείου Αλεξάνδρας που ακτινοβολεί ανεγχείρητους καρκίνους του τραχήλου της μήτρας γυναικών», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, προσθέτοντας ότι εδώ και οκτώ χρόνια το μηχάνημα είναι εκτός ορίου ζωής.

«Με μεγάλη δυσκολία συντηρούνταν από τότε λόγω έλλειψης ανταλλακτικών και σέρβις προκειμένου να είναι σε λειτουργία. Αναμενόμενο είναι το σημερινό του τέλος», τονίζει

Προσθέτει  ακόμη, ότι από αύριο οι γυναίκες που εξυπηρετούνταν από το μηχάνημα δεν θα μπορούν και θα αναγκάζονται να βρεθούν σε λίστα αναμονής στα νοσοκομεία «Αττικόν» και «Άγιος Σάββας».

«Έως τέλος του χρόνου θα εξυπηρετούσε το εν λόγω μηχάνημα πάνω από 100 γυναίκες με ανεγχείρητο καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Το ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα κοστίζει 320.000 ευρώ. Για τόσα χρήματα να κινδυνεύουν γυναίκες; Κρίμα», τονίζει ο κ. Γιαννάκος. Σημειώνει, επίσης, ότι ο Υπουργός Υγείας ενδιαφέρθηκε αμέσως εντάσσοντας την τοποθέτηση μηχανήματος στο Ταμείο Ανάκαμψης.

«Όμως με τις χρονοβόρες διαδικασίες αναμένεται να τοποθετηθεί στο νοσοκομείο στη καλύτερη περίπτωση τέλους του έτους. Τι θα γίνουν οι 100 γυναίκες; Πως θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν; Το ίδιο συμβαίνει και με το ψηφιακό αγγειόγραφο επεμβατικής καρδιολογίας που εξυπηρετεί οξέα καρδιολογικά περιστατικά. Τουλάχιστον εδώ υπάρχει ένα δεύτερο μηχάνημα σε καλή κατάσταση. Ακόμη και το δεύτερο που είναι εκτός ορίων ζωής χάρη στις προσπάθειες της Διευθύντριας γιατρού του τμήματος μπορεί ακόμη για λίγο καιρό να συντηρηθεί», εξηγεί ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε πριν λίγο ανακοίνωση για τη λειτουργία της Μονάδας Βραχυθεραπείας για γυναίκες με καρκίνο.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Η λειτουργία της Μονάδα Βραχυθεραπείας διεκόπη προσωρινά λόγω μη περαιτέρω τεχνικής υποστήριξης στο μηχάνημα που είναι «end of life».

-Δεν υπάρχει καμία διακοπή στην θεραπεία των ασθενών καθώς άμεσα προγραμματίστηκε και εξασφαλίστηκε η συνέχιση της θεραπείας τους στην αντίστοιχη Μονάδα του ΓΑΟΝΑ «ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ», μέχρι την ολοκλήρωση εγκατάστασης νέου μηχανήματος.

-Σημειώνεται ότι καθ’ όλο το έτος 2023 το σύνολο των ασθενών που υπεβλήθησαν σε ενδοκοιλοτική βραχυθεραπεία είναι 129 και το σύνολο των εφαρμογών 374. Για το χρονικό διάστημα από 1/1/2024 έως και σήμερα 4/4/2024 το σύνολο των ασθενών που υπεβλήθησαν σε ενδοκοιλοτική βραχυθεραπεία είναι 29 και το σύνολο των εφαρμογών 91. Ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται σήμερα 4/4/2024 σε διαδικασία θεραπείας είναι μια (1), με ολοκλήρωση των θεραπειών της αύριο 5/4/2024. Ο αριθμός των ασθενών που τελούν σε αναμονή είναι μηδενικός, καθώς έχουν ήδη παραπεμφθεί στα λοιπά Νοσοκομεία που διενεργούν βραχυθεραπείες (ΓΑΟΝΑ «ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ).

-Η υποβολή αιτήματος για την προμήθεια του νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κατατέθηκε εντός χρονοδιαγράμματος και χωρίς καμία καθυστέρηση.

Βάσει των όσων αναφέρθηκαν, το συγκεκριμένο δημοσίευμα (σ.σ της εφημερίδας ΑΥΓΗ) όχι μόνο δεν είναι αληθές, αλλά είναι τελείως παραπλανητικό και προκαλεί σύγχυση στους συμπολίτες μας που χρήζουν της συγκεκριμένης θεραπείας. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίξει παιχνίδια σε βάρος του ΕΣΥ».