Το πολεμικό υπουργικό Συμβούλιο του Ισραήλ συνεδρίασε χθες το απόγευμα υπό τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και αποφάσισε ότι θα δοθεί απάντηση στο Ιράν

Το πώς, το πού και το πότε θα εκδηλωθεί αυτή η επίθεση παραμένει μυστικό, καθώς το Ισραήλ δεν είναι διατεθειμένο να κάνει όπως το Ιράν, που ειδοποίησε τη Σαουδική Αραβία, το Ιράκ και την Ιορδανία δύο 24ωρα πριν εξαπολύσει το μπαράζ με τους πυραύλους και τα drones.

Νετανιάχου: «Με σύνεση κι όχι ενστικτωδώς η απάντηση στο Ιράν»
Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιοφωνικό δίκτυο Kan ο Νετανιάχου φέρεται να είπε σε κατ’ ιδίαν συνάντησή του με υπουργούς από το κόμμα του, το Λικούντ, ότι το Ισραήλ θα πρέπει να αντιδράσει με σύνεση στην επίθεση του Ιράν. Ο Iσραηλινός πρωθυπουργός είπε, σύμφωνα με το Kan, ότι «πρέπει να αντιδράσουμε με σύνεση, όχι ενστικτωδώς» κι ότι το Ιράν «θα πρέπει να περιμένει νευρικά χωρίς να γνωρίζει πότε μπορεί να έρθει η επίθεση, όπως έκανε το ίδιο και στο Ισραήλ» αναφερόμενος στην αγωνία των ισραηλινών πολιτών τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή εν αναμονή του μπαράζ των πυραύλων και των drones, που είχε εξαπολύσει ώρες νωρίτερα το Ιράν

Το ίδιο δίκτυο ανέφερε επικαλούμενο υψηλόβαθμο αξιωματούχο ότι το Ισραήλ διαβεβαίωσε ότι θα ενημερώσει εκ των προτέρων τις ΗΠΑ για την επίθεση στο Ιράν, ώστε να έχουν οι αμερικανικές δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή ικανό χρόνο να προετοιμαστεί για τα αντίποινα της Τεχεράνης.
Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα μετάσχει σε επίθεση του Ισραήλ κατά του Ιράν και κάλεσε τους Ισραηλινούς να αρκεστούν στην επιτυχία της αναχαίτισης του ιρανικού μπαράζ, Προς το παρόν, πάντως, αποφεύγει να σχολιάσει δημοσίως για την πιθανή επίθεση του Ισραήλ. «Θα αφήσουμε το λόγο στους Ισραηλινούς», είπε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Κίρμπι, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν μετέχουν στη διαδικασία λήψης της απόφασης του Ισραήλ.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Πενταγώνου, Πατ Ράιντερ. Στην ερώτηση κατά πόσον ανησυχεί η Ουάσιγκτον για το ενδεχόμενο τα ισραηλινά αντίποινα να θέσουν σε κίνδυνο αμερικανικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή και γι’ αυτό δεν θέλει να συμμετάσχει, τόνισε: «Αυτή τη στιγμή δεν θέλω να προβώ σε εικασίες. Εναπόκειται στο Ισραήλ να αποφασίσει αν θα αντιδράσει ή όχι στην ιρανική επίθεση».

Ο γενικός επιτελάρχης των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων, στρατηγός Χέρτσι Χαλέβι, κατέστησε χθες Δευτέρα σαφές ότι το Ισραήλ θα απαντήσει στην επίθεση του Ιράν.

Κατά την επίσκεψή του στη βάση της ισραηλινής αεροπορίας στο Νεβατίμ, που μετείχε στην αναχαίτιση της επίθεσης τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, δήλωσε: «Ενώ στρέφουμε μπροστά το βλέμμα μας, δεν αναφέρουμε τα βήματά μας. Η εκτόξευση τόσων πυραύλων και drones εναντίον του ισραηλινού εδάφους θα απαντηθεί».

Και συνέχισε: «Η επίθεση του Ιράν δημιούργησε νέες δυνατότητες για τη συνεργασία στη Μέση Ανατολή. Αξιολογούμε την κατάσταση και παραμένουμε σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας».

Επίσημο ανακοινωθέν δεν εκδόθηκε μετά τη χθεσινή νέα συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ. Το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12 ανέφερε, χωρίς να παραπέμψει σε πηγές, ότι εξετάστηκαν διάφορα σενάρια αντίδρασης στη μεγάλη επίθεση του Ιράν κι ότι στόχος του Ισραήλ είναι να καταφέρει ισχυρό πλήγμα στην Τεχεράνη χωρίς να προκαλέσει γενικευμένο πόλεμο.