«Ο ΣΥΡΙΖΑ σίγουρα θα είναι στη δεύτερη θέση», δηλώνει στο «Π» η πρώην βουλευτής Χαρά Καφαντάρη. Προσθέτει δε πως στον κόμμα της αγωνίζονται ώστε «η κοινωνική δυσαρέσκεια και ο θυμός των Ελλήνων πολιτών για τις εφαρμοζόμενες “θατσερικού” τύπου νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μετατραπούν σε θετική ψήφο για τον ΣΥΡΙΖΑ». Εξηγεί μάλιστα πως έχουν«επεξεργασμένες προτάσεις για τα μείζονα θέματα της ελληνικής πραγματικότητας».

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται σταθερά στη δεύτερη θέση του πολιτικού μας σκηνικού. Κρίνετε ότι μπορεί να ξεκινήσει μια νέα πορεία ανόδου; 

H άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ορατή. Ανεξαρτήτως ποσοστών, το κοινό σε όλες τις δημοσκοπήσεις είναι η αυξητική πορεία του κόμματος. Μετά από μια δύσκολη περίοδο που περάσαμε, ανακάμπτουμε σταθερά και συντεταγμένα. Ο ΣΥΡΙΖΑ σίγουρα θα είναι στη δεύτερη θέση. Το ζητούμενο όμως για εμάς και ο στόχος δεν είναι η δεύτερη θέση. Στόχος μας είναι ανατροπή! Θεωρώ ότι όλα είναι πιθανά,καθώς δεν θέλουμε να είμαστε μόνο μια ισχυρή αντιπολίτευση, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβερνητικό κόμμα, που διεκδικεί την εξουσία.

Υπάρχει σαφής και πειστική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ;

O ΣΥΡΙΖΑ σήμερα εκφράζει την κοινή λογική. Τις κοινωνικές και εθνικές ανάγκες που πρέπει να ικανοποιηθούν, στο πλαίσιο ενός ευνομούμενου Κράτους Δικαίου.Πάντα και από τη θέση της αντιπολίτευσης σήμερα, διατυπώνουμε προγραμματικό λόγο. Έχουμε επεξεργασμένες προτάσεις για τα μείζονα θέματα της ελληνικής πραγματικότητας. Πρόσφατα, ο πρόεδρός μας Στέφανος Κασσελάκης διατύπωσε συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις για την ακρίβεια και την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας, που κυριαρχεί στην αγορά, φέρνοντας την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις πανευρωπαϊκά στον πληθωρισμό, ειδικά των τροφίμων,ενώ στην ελληνική κοινωνία ένας στους τέσσερις κινδυνεύει με φτωχοποίηση.

Επίσης παρουσίασε και προτάσεις για τη φορολογία, με κύριο χαρακτηριστικό την ελάφρυνση των μικρομεσαίων, την επιβάρυνση των πολύ μεγάλων εισοδημάτων και διατυπώνοντας την πρόταση για σταθερό φορολογικό σύστημα, ικανό να προσελκύσει και επενδύσεις. Οι προτάσεις μας απαντούν στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και στις ανάγκες της κοινωνίας, για Παιδεία, Υγεία, δημοκρατία,ανάπτυξη. Στο δε πρόσφατο Συνέδριό μας, με τις προγραμματικές μας θέσεις και την πολιτική απόφαση, δόθηκαν απαντήσεις και διέξοδοι.

Με ποιο διακύβευμα πορεύεστε στις κάλπες των ευρωεκλογών;

Στόχος των ευρωεκλογών είναι η ανατροπή! Στοχεύουμε σε ένα αποτέλεσμα που θα γίνει αρχή για αλλαγή συσχετισμών, υπέρ των δυνάμεων της Δημοκρατίας και της Προόδου, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Σε μια Ευρώπη που ψάχνει τον βηματισμό της, με μια Ακροδεξιά που ισχυροποιείται, ένα αποτέλεσμα στην Ελλάδα, που ενισχύει τις προοδευτικές δυνάμεις, θα συμβάλει ώστε η Ευρώπη να επανέλθει στις θεμελιώδεις αξίες της, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και του κοινωνικού κράτους! Αγωνιζόμαστε ώστε αυτή η κοινωνική δυσαρέσκεια και ο θυμός των Ελλήνων πολιτών για τις εφαρμοζόμενες «θατσερικού» τύπου νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μετατραπούν σε θετική ψήφο για τον ΣΥΡΙΖΑ, μακριά από τις «εύκολες» λαϊκίστικές εξαγγελίες της Ακροδεξιάς. Η ίδια η δύσκολη κοινωνική πραγματικότητα «ωριμάζει» τους πολίτες.

Το έγκλημα των Τεμπών, οι υποκλοπές, η ανασφάλεια του πολίτη, η διαρροή προσωπικών δεδομένων σε «ημέτερους» (υπόθεση Ασημακοπούλου), η ακρίβεια που καλπάζει κ.ά. συμβάλλουν στην αφύπνιση της κοινής γνώμης, η οποία ψάχνει διέξοδο και ένα νέο όραμα, το οποίο μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δώσει. Η δημόσια παρουσία του προέδρου μας Στ. Κασσελάκη και η αμεσότητα και ενσυναίσθηση, που τον διακρίνουν, είναι άλλος ένας ισχυρός παράγοντας να κερδίσουμε πάλι την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού.

Υπάρχει ενδεχόμενο δημιουργίας κεντροαριστερού μετώπου απέναντι στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και με ποιους όρους και συνθήκες; 

Στις δύσκολες και πολύπλοκες κοινωνικοπολιτικές συνθήκες της εποχής μας, η δημιουργία της μεγάλης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση και την κοινωνική πλειοψηφία από την ανέχεια, είναι αναγκαία. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά διαχρονικά και σταθερά υπηρετούν την πολιτική των συνεργασιών. Ήδη η νομοθέτηση της απλής αναλογικής από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια προσπάθεια, ώστε τα κόμματα του προοδευτικού τόξου να συνασπισθούν,στη λογική της συναίνεσης και της προοδευτικής πορείας του τόπου, και να αποτραπεί μια κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δυστυχώς, η προσπάθεια αυτή έτυχε άρνησης από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και των άλλων δυνάμεων του προοδευτικού χώρου.

Στις σημερινές συνθήκες όμως, τα κόμματα του προοδευτικού τόξου καλούνται να επανεξετάσουν τη στάση τους, γιατί η καταστροφική πολιτική Μητσοτάκη θέτει άλλες ανάγκες και προτεραιότητες. Εμείς,ως ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, προχωρούμε και αγωνιζόμαστε για την αυτοδυναμία,ανοικτοί πάντα σε συσπειρώσεις προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων, που θα αντιπαλέψουν τις καταστροφικές πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη και θα φέρουν πάλι τις δυνάμεις της Δημοκρατίας και της Προόδου στη διακυβέρνηση της χώρας.

 

Συνέντευξη στον Γιάννη Σπ. Παργινό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο