Τραγελαφική η εικόνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κανείς δεν ξέρει αν τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά εάν το Συνέδριο του κόμματος είχε επιλέξει να δώσει τελικά «λευκή επιταγή» στον άγνωστο μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβρη Στέφανο Κασσελάκη. Αυτό όμως δεν συνέβη. Η τρόικα Παππάς, Φάμελλος και Γιώργος Τσίπρας δεν άφησε τον πρόεδρο να προσφύγει εκ νέου στη βάση, παίρνοντας τη διορία μέχρι τις εθνικές εκλογές που ζητούσε, και έτσι παρέμεινε πρόεδρος υπό αίρεση, με τις ευρωεκλογές να αποτελούν το πρόκριμα για την περαιτέρω πορεία του στην ηγεσία του κόμματος.

Με δεδομένο αυτό λοιπόν, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν δέχεται να ορίσει κανένα από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τη μοίρα του. Αντίθετα, έχει πάρει εξ ολοκλήρου πάνω του την προεκλογική εκστρατεία, φτάνοντας τους συντρόφους του στα όρια των ιδεολογικών τους αντοχών.

«Βέτο» των Δημοκρατικών

Το ταξίδι στις ΗΠΑ και τα όσα είπε και έκανε εκεί ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ενδεικτικά του πού βρίσκεται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος του κόμματος, μεταξύ άλλων, είχε στο πρόγραμμά του να συναντηθεί με το AIPAC, την πιο σκληρή, συντηρητική και φιλοπόλεμη οργάνωση που λειτουργεί ως λόμπι του κόμματος Λικούντ αλλά και του κράτους του Ισραήλ στις ΗΠΑ. Η συνάντηση που… ανατρίχιασε κάποια από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ακυρώθηκε τελικά όταν οι DSA, αριστερή φράξια του Δημοκρατικού Κόμματος, του διεμήνυσαν πως αν συναντηθεί με το AIPAC δεν θα συναντηθεί με εκείνους, με τον Στέφανο Κασσελάκη να κάνει τελικώς πίσω και να ακυρώνει τη συνάντηση με τους Ισραηλινούς.

Θυμίζοντας άλλον πολιτικό αρχηγό, ο Κασσελάκης μίλησε για το θαύμα που… συντελέστηκε στη βάφτισή του, λέγοντας χαρακτηριστικά «με βάφτισε ο Άγιος Τσαλίκης με τον πατέρα Κύριλλο και στο νερό σχηματίστηκε ένας σταυρός από το λάδι». Ο Νίκος Ανδρουλάκης τον… τρόλαρε, λέγοντας πως στη δική του βάφτιση σχηματίστηκε ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ, ο συνομιλητής του προέδρου, στιχουργός Νίκος Μωραΐτης σημείωσε δηκτικά πως ο σταυρός που σχηματίστηκε στην κολυμπήθρα του προέδρου είναι αυτός που κουβαλούν όσοι ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ο Γιώργος Τσίπρας, αν και μέχρι πρόσφατα σύμμαχος του Στέφανου Κασσελάκη, δήλωσε… σοκαρισμένος από τη συγκεκριμένη δήλωση λέγοντας:

«Δεν ήταν καλό στοιχείο, αυτή η αναφορά στα θαύματα ήταν σοκαριστική… Θαύματα η Αριστερά δεν είχε ποτέ στον πολιτικό της λόγο. Όλα τα δημοκρατικά κόμματα δεν είχαν. Αυτά ανήκουν σε κάποιους ιδιαίτερους χώρους. Κανείς ορθολογιστής άνθρωπος δεν μιλάει για τέτοια πράγματα. Το κόμμα μέχρι πέρσι μπορεί να είχε πολλά στραβά, η μετάλλαξη είναι κάτι άλλο και δεν την θέλει ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ. Ό,τι κι αν ήταν αυτό που εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, ήταν η ψυχή μας… Η εκλογή Κασσελάκη έγινε για να αλλάξουμε τα στραβά, όχι για να μεταλλαχθούμε, όχι για να αλλάξουμε την ψυχή μας».

«Άγρα» με κάθε τρόπο!

Και πού να ήξερε και τη συνέχεια; Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν αναχωρήσει από τις ΗΠΑ, προέβη σε μια ακόμα δήλωση-ανάρτηση στην οποία αμφισβητούσε το μονοπώλιο της Δεξιάς στο τρίπτυχο «Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια». Είναι προφανές ότι Στέφανος Κασσελάκης, μπροστά στην άγρα ψήφων, λίγο νοιάζεται για την ιδεολογική συνέπεια. Διαβλέπει ότι το σώμα των ψηφοφόρων –μετά και την επιστολική ψήφο– έχει μετακινηθεί προς τα δεξιά και τρέχει ξωπίσω του να διασφαλίσει λίγες ακόμα προσωπικές ψήφους.

Οι δημοσκοπήσεις άλλωστε του λένε πως κινητοποιεί πρώην απολιτίκ ψηφοφόρους –χάνοντας παράλληλα παραδοσιακούς του ΣΥΡΙΖΑ– και εκείνος βλέπει τη συγκεκριμένη δεξαμενή μεγαλύτερη από την προηγούμενη και συνεχίζει στην ίδια ρότα. Στόχος του άλλωστε είναι μόνο να εδραιωθεί στην ελληνική πολιτική σκηνή, και αυτό σκοπεύει να κάνει πάση θυσία.

Ακόμα και το «εσωτερικό δημοψήφισμα» του ΣΥΡΙΖΑ για το ευρωψηφοδέλτιό του αποδείχθηκε μια επικοινωνιακή φούσκα για περισσότερους του ενός λόγους. Κατ’ αρχάς δεν έδωσε κανέναν άνεμο… ανατροπής στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ψήφισαν λιγότεροι και από εκείνους που είχαν ψηφίσει μόνο τον Στέφανο Κασσελάκη στις εκλογές για την προεδρία του κόμματος, ενώ η «αμεσοδημοκρατική» διαδικασία που εξήρε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ως κάτι καινοτόμο έφτιαξε ένα ψηφοδέλτιο γεμάτο απολιτίκ celebrities, για έναν εκ των οποίων τα στελέχη τρέχουν τώρα να δικαιολογήσουν προηγούμενες δηλώσεις, όπως εκείνες για τις γυναίκες που «δεν βλέπει να έχουν πρόβλημα στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Τους εξαφάνισε όλους

Οι ευρωεκλογές αποτελούν προσωπικό στοίχημα του Στέφανου Κασσελάκη και δεν θα ρωτήσει κανέναν –ούτε τα όργανα του κόμματος– για το πώς θα τις διαχειριστεί. Και ας έγραφε ο Καρτερός στην «Αυγή» ότι «μονόχρωμος, σχεδόν μονοπρόσωπος έχει γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Παντού και πάντα Κασσελάκης. Εξαφανισμένα τα όργανα. Και όταν κάπου-κάπου εμφανίζονται άλλοι, με διαφορετικό πολιτικό φορτίο και βιογραφικό, παριστάνουν τον Κασσελάκη».

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον το «κόμμα Κασσελάκη» και το μέλλον του θα κριθεί από τις ευρωεκλογές. Δεύτερη θέση και ποσοστό μεγαλύτερο από εκείνο του περασμένου Ιουνίου; Ακόμα και όσοι σήμερα μιλάνε για την ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος που χάνεται, θα συνταχθούν χωρίς αστερίσκους με τον Στέφανο. Ίσως να μοιραστούν τα θαύματα και από τις δικές τους βαπτίσεις. Ποσοστά μικρότερα από εκείνα του Ιουνίου και ο ΣΥΡΙΖΑ πίσω από το ΠΑΣΟΚ; Οι δρόμοι Κασσελάκη και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ θα χωρίσουν οριστικά. Το ζήτημα εδώ είναι ποιος θα κρατήσει τη «μαρκίζα» και, με τα σημερινά δεδομένα, μοιάζει δύσκολο αυτά να είναι τα παλιά στελέχη του κόμματος.

 

του Αντώνη Αναστασόπουλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο