Διακύβευμα, διλήμματα και αυστηρά μηνύματα! Ο πρωθυπουργός αναδεικνύει τους κινδύνους αν επανακάμψουν οι δυνάμεις της αντισυστημικότητας

Με σκληρά διλήμματα και αυστηρά μηνύματα για το διακύβευμα των ευρωεκλογών, εισέρχεται η ΝΔ στην τελική ευθεία για την ευρωκάλπη της 9ης Ιουνίου.

«Μπροστάρης» και σε αυτήν τη μάχη είναι ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος σε κάθε ευκαιρία αναδεικνύει τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν για τη χώρα, αν επανακάμψουν οι δυνάμεις της αντισυστημικότητας που ενισχύθηκαν στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων, ενώ προειδοποιεί ότι τυχόν «αδράνεια», χαλαρότητα, τυφλή ψήφος διαμαρτυρίας μπορεί να ανοίξουν την κερκόπορτα για νέες περιπέτειες. Γι’ αυτό και ζητεί από τους πολίτες να προσέλθουν στην κάλπη και να ψηφίσουν υπέρ της σταθερότητας και της προοπτικής της χώρας.

Ο κ. Μητσοτάκης απευθύνεται κατά προτεραιότητα στους ψηφοφόρους του «Μένουμε Ευρώπη», οι οποίοι στήριξαν τον ίδιο και το κόμμα του και στην πορεία αποδείχθηκαν μία συμπαγής εκλογική βάση, που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στις εκλογικές εκλογές νίκες της ΝΔ το 2019 και το 2023. Γι’ αυτό και στον δημόσιο λόγο του επιχειρεί όχι μόνο να ταυτίσει πολιτικά τους αρχηγούς του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε σχέση με την προεκλογική τακτική που ακολουθούν, αλλά και να τους εμφανίσει ως μία νέα εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου.

Ταυτοχρόνως, επισείει την προσοχή των ψηφοφόρων στο μέλλον της ΕΕ, σε μία εποχή που οι μεταπανδημικές προκλήσεις, η ενεργειακή κρίση, οι πληθωριστικές πιέσεις και η αύξηση του κόστους ζωής οδηγούν σε αύξηση των ποσοστών ακροδεξιών πολιτικών σχηματισμών, που «ψαρεύουν» στα θολά νερά της κοινωνικής πίεσης, μέσω ακραίας εθνικιστικής και αντιευρωπαϊκής ρητορικής.

Σε μία Ευρώπη που αλλάζει

«Τα πράγματα έχουν δυσκολέψει πολύ. Μεγάλες γεωπολιτικές αστάθειες, η πατρίδα μας βρίσκεται σε μια ταραγμένη χρονιά, με μεγάλες οικονομικές προκλήσεις. Το να ακούγεται σε αυτή την Ευρώπη που αλλάζει ισχυρή η φωνή της πατρίδας μας έχει μεγάλη σημασία. Γι’ αυτό ψηφίζουμε! Για μια ισχυρή ΝΔ, για μια Ευρώπη που αλλάζει. Για να μπορέσουμε να δίνουμε τις μεγάλες μάχες, όπως τις δώσαμε και την περασμένη τετραετία. Μάχες τις οποίες κερδίσαμε. Μάχες που μας επέτρεψαν να μετατρέψουμε την Ελλάδα από το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, σε μια χώρα που όχι απλά έχει τις υψηλότερες και πιο δυναμικές οικονομίες προς τον ρυθμό ανάπτυξης, αλλά μια χώρα σήμερα που μιλάει με αξιοπιστία, όχι μόνο για τα δικά της προβλήματα, αλλά και για τα γενικά ευρωπαϊκά ζητήματα. Η Ελλάδα ξαναβρίσκεται στο κέντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων», σημειώνει με κάθε ευκαιρία ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ!

«Αισθάνομαι ότι βλέπω ένα remake: Βλέπω τον κ. Κασσελάκη και τον κ. Βελόπουλο και μου θυμίζουν πολύ τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο», σημείωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός, περιγράφοντας την εικόνα του σημερινού πολιτικού σκηνικού, με στόχο να αναβιώσει στο νέο περιβάλλον αυτό που είχε χαρακτηριστεί ως αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, αλλά έχει πάψει να υφίσταται υπό τις παρούσες συνθήκες. Χαρακτηρίζοντας ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση κόμματα που κινούνται «σε ένα μείγμα μηδενισμού, ασυναρτησίας και λαϊκισμού», παρουσίασε τη ΝΔ ως πυλώνα σταθερότητας και ζήτησε εκ νέου τη στήριξή της από τους πολίτες, για να συνεχίσει η κυβέρνηση το έργο της και τις μεταρρυθμίσεις «χωρίς κάποιος να αμφισβητήσει τους βασικούς πολιτικούς συσχετισμούς».

Ο στόχος της ΝΔ 

Ο Κυρ. Μητσοτάκης μπορεί να αποφεύγει να θέσει έναν εκλογικό πήχη για την 9η Ιουνίου, όμως είναι δεδομένο ότι εκείνο το βράδυ η σύγκριση από την πλευρά της ΝΔ θα είναι με το ποσοστό που συγκέντρωσε στις ευρωεκλογές του 2019 και στις εθνικές του περασμένου Ιουλίου. «Πρόκειται για διαφορετικές εκλογικές αναμετρήσεις, με ξεχωριστά χαρακτηριστικά η καθεμία», σημειώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι οποίοι θεωρούν ορόσημο το 33% που είχε επιτευχθεί τότε. Έτσι, κάθε μονάδα πάνω από το 30% θα χαρακτηριστεί ως μία ικανοποιητική επίδοση που θα αποτελεί και διαβατήριο για τη συνέχιση, χωρίς ταλαντεύσεις, του κυβερνητικού έργου. Ειδικά, στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις που καταγράφουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υπολείπονται περισσότερες από 10 μονάδες.

Δεν θα πέσει κάτω από το όριο

Ο στόχος αυτήν τη στιγμή μοιάζει απολύτως εφικτός, με όλες τις εταιρείες δημοσκοπήσεων να προβλέπουν ότι η κυβερνητική παράταξη δεν θα πέσει κάτω από αυτό το όριο. Και η μέτρηση της Οpinion Poll, που παρουσιάστηκε μέσα στην εβδομάδα από το Action24, στην εκτίμηση του εύρους της ψήφου βρίσκει τη ΝΔ να κυμαίνεται από 30,1% έως 34,1%. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 14%-16%, το ΠΑΣΟΚ στο 11,4%-13,4%, το ΚΚΕ στο 7,5%-9,5% και η Ελληνική Λύση στο 9,7%-11,7%. Η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας καταγράφονται από 2,7% έως 4,7%, η Νέα Αριστερά από 2,5% έως 3,9%, το ΜέΡΑ25 από 0,8% έως 1,8%, οι Δημοκράτες του Α. Λοβέρδου από 2,3% ως 3,7% και η Φωνή Λογικής από 0,9% έως 1,9%. Στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ διατηρεί διαφορά 17,1 ποσοστιαίων μονάδων, καθώς βρίσκεται στο 32,1%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στο 15%. Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 12,4%, η Ελληνική Λύση είναι στο 10,7% και το ΚΚΕ στο 8,5%. Τον πήχη του 3% περνούν Πλεύση Ελευθερίας και Νίκη (από 3,7%), Νέα Αριστερά (3,2%) και οι Δημοκράτες του Α. Λοβέρδου με 3%.

 

της Έλλης Τριανταφύλλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο