Ο Δρ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με την ΝΔ,πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου από το 2019 και πλαστικός χειρουργός, εξηγεί στο «Π» γιατί ένας επιτυχημένος επιστήμονας επιλέγει να μπει στην αρένα της πολιτικής, ενώ με κριτικό βλέμμα στηλιτεύει τον ακροδεξιό ευρωσκεπτικισμό.

Γιατί ένας επιτυχημένος επιστήμονας επιλέγει να μπει στην αρένα της πολιτικής;

Είμαι υποψήφιος για το Ευρωκοινοβούλιο, καθώς μετά την πανδημία αρχίζουν να αναπτύσσονται ευρωπαϊκές πολιτικές για την Υγεία, που μέχρι το 2019 ήταν αποκλειστική ευθύνη των κρατών-μελών. Θεωρώ ότι η πολυπλοκότητα του θέματος επιβάλλει την παρουσία όσων καθημερινά φροντίζουμε τους ασθενείς μας μαζί με τους ασθενείς μας,καθώς η ανώνυμη γραφειοκρατία μάς έχει δώσει συχνά ατελέσφορες και ανεφάρμοστες πολιτικές σε άλλους τομείς. Είμαι παρών στο ψηφοδέλτιο, ασκώντας την ιατρική σε όλη την προεκλογική περίοδο, με την υπόσχεση να τη συνεχίσω και σε περίπτωση εκλογής.

Ποιο είναι το πολιτικό διακύβευμα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης; 

Το ερώτημα που θέτει η κάλπη είναι ποιοι 21 άνθρωποι θα βρεθούν στις Βρυξέλλες, με αποστολή τη διαμόρφωση ευρωπαϊκών πολιτικών μαζί με άλλους 699 από 28 διαφορετικές χώρες. Είναι σαφές ότι ο ακροδεξιός ευρωσκεπτικισμός με οποιαδήποτε έκφραση, όπως και η αριστερή διαμαρτυρία, ελάχιστα έχουν να συμβάλουν στη διαμόρφωση πολιτικών που θα αφορούν την καθημερινότητά μας για την προσεχή πενταετία. Επίσης, είναι σαφές ότι η αποστολή αποτελεί για τον καθένα μια πρόκληση, καθώς απαιτεί πολιτική προετοιμασία, επιστημονική γνώση και τεκμηρίωση, ικανότητα διαπραγμάτευσης και αλληλεπίδρασης, μια και καμία πολιτική ομάδα δεν διαθέτει πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Αυτό είναι το διακύβευμα των ευρωεκλογών, ώστε να μη διακριθούμε και την επόμενη πενταετία για παραβατικές συμπεριφορές των ευρωβουλευτών μας και χαμηλές επιδόσεις, οι οποίες αφορούν ακόμα και ηγέτες κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Το ότι η ΝΔ θεωρείται η πολιτική δύναμη που θα κυριαρχήσει εκτιμάτε ότι θα διευκολύνει ένα τμήμα των ψηφοφόρων να στραφεί στη λεγόμενη αντισυστημική ψήφο; 

Η αντισυστημική ψήφος επιτυγχάνει τα αντίθετα από όσα φαντάζονται όσοι την επιλέγουν. Πρόσφατα στην Ελλάδα, η αντισυστημική ψήφος παρέτεινε την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο για τέσσερα επιπλέον χρόνια με κόστος 100 δισ., όταν οι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, που υπόσχονταν διαγραφή χρεών και έξοδο από τα μνημόνια με έναν νόμο κι ένα άρθρο, κορόιδεψαν εν ψυχρώ τον ελληνικό λαό που πληρώνει ακόμα τον λογαριασμό. Το 2016, οι Άγγλοι ευρωσκεπτικιστές παρέσυραν τον βρετανικό λαό εκτός Ευρώπης. Οι ίδιοι άνθρωποι την 1/2/2020, δηλαδή την πρώτη μέρα της Βρετανίας εκτός ΕΕ, αποσύρθηκαν από την πολιτική, δηλώνοντας αδυναμία διαχείρισης της κατάστασης, και πήγαν να παίξουν γκολφ! Η αντισυστημική ψήφος είναι ανεύθυνη και κοστίζει. Η χώρα μας βρίσκεται εδώ και πέντε χρόνια σε μια πορεία ανάκαμψης, η οποία δεν πρέπει να διακοπεί. Άλλωστε, η αντιπολίτευση δεν κρύβει τις προθέσεις της. Επιδιώκει ένα αποτέλεσμα για να ζητά την επομένη εκλογές, τροφοδοτώντας μια συζήτηση διαρκείας που θα επηρεάσει πρωτίστως την οικονομία. Με δεδομένο, δε, ότι δεν υπάρχει πολιτική πρόταση από τον performer του ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ αποτελεί αντικειμενικά τη μόνη λογική ευρωπαϊκή επιλογή.

Τελικά πάει κάτι λάθος στο ΕΣΥ και δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών ή αποτελεί εύκολο στόχο για την αντιπολίτευση;

Το ΕΣΥ, μετά από 40 χρόνια, χρειάζεται ριζική αναδιάρθρωση, καθώς έχει φτάσει σε ένα σημείο που, παρά τη βελτίωση των υποδομών (διπλασιασμός κρεβατιών ΜΕΘ κ.λπ.), είναι ελάχιστα ελκυστικό για τους γιατρούς, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στις προκηρύξεις προσωπικού. Το ίδιο σε μικρότερο βαθμό συμβαίνει και με το νοσηλευτικό προσωπικό. Πρακτικά χρειάζονται τρία πράγματα: Αύξηση μισθών, βελτίωση συνθηκών εργασίας και αλλαγή τρόπου διοίκησης. Καθώς η χώρα μας δημοσιονομικά δεν έχει περιθώριο διπλασιασμού του μισθών των ιατρών, οφείλουμε να επιδιώξουμε περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους μέσω της σύγκλισης των συστημάτων υγείας στην ΕΕ. Δυστυχώς, είμαστε αναγκασμένοι να έχουμε υψηλές αμυντικές δαπάνες και κατά συνέπεια, καίτοι αυξημένοι στο 5,8%, οι πόροι για την Υγεία υπολείπονται του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Η αντιπολίτευση σε ό,τι αφορά το ΕΣΥ λαϊκίζει και ψεύδεται με απόλυτη επίγνωση, καθώς εκμεταλλεύεται τις καθημερινές δυσκολίες των πολιτών και προτείνει λύσεις, που μόνο αν δούμε ευρωβροχή μια ωραία πρωία είναι εφικτές.

Η πλειοψηφία της κοινής γνώμης σάς γνώρισε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τώρα που τα «βαριά σύννεφα» έχουν περάσει, πώς αξιολογείτε την όλη προσπάθεια και την ανταπόκριση του ΕΣΥ; 

Η πλειοψηφία της κοινής γνώμης με γνώρισε, παρά τη θέλησή της και την επιθυμία μου, κατά τη διαχείριση της χειρότερης υγειονομικής κρίσης που έχουμε ζήσει, όπου μαζί με ένα επιτελείο συνεργατών πράξαμε το ανθρωπίνως δυνατό. Ομοίως, η ανταπόκριση του ΕΣΥ οφείλεται στην αυταπάρνηση νοσηλευτών και ιατρικού προσωπικού που υπερέβαλλαν εαυτόν και στάθηκαν όρθιοι. Καθώς το σύστημά μας είχε έντονες αδυναμίες και τώρα και το 2019, το τελικό αποτέλεσμα θα ήταν καλύτερο, μόνο αν δεν υπονομευόταν με πολιτική ιδιοτέλεια από ακροδεξιούς και αριστερούς δεισιδαίμονες το εμβολιαστικό πρόγραμμα του πρώτου εξαμήνου του 2021. Πληρώσαμε ακριβά όσους έλεγαν τότε ότι «δεν θέλουμε πρόληψη αλλά θεραπεία, μη φέρνετε εμβόλια, φέρτε αντισώματα και κρεβάτια εντατικής».

Συνέντευξη στον Αντώνη Ι. Αντωνόπουλο

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο