Ο Γρηγόρης Λαμπράκης, υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, βαδίζοντας στα βαθιά χνάρια δημοκρατίας και αγώνων που έχει αφήσει ο αείμνηστος πατέρας του Γρηγόρης Λαμπράκης, δίνει τον δικό του αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη και, όπως λέει, για μια καλύτερη Ελλάδα.

Παράλληλα, «διαβάζει» μαζί μας τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά και μοιράζεται τις σκέψεις του για το πώς ο χώρος αυτός μπορεί να εκσυγχρονιστεί και να ξαναβρεί τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στο πεδίο των πολιτικών εξελίξεων.

Ποια είναι τα στοιχεία που σας οδήγησαν στο να είστε υποψήφιος στις επερχόμενες ευρωεκλογές;

Όπως γνωρίζετε, είμαι ο γιος του αείμνηστου βουλευτή Πειραιά, Βαλκανιονίκη και αγωνιστή της Δημοκρατίας και της Ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, ο οποίος τους αγώνες του για μια καλύτερη Ελλάδα, με κοινωνική δικαιοσύνη, τους πλήρωσε ακριβά με την αφαίρεση της ίδιας της ζωής του από το τότε παρακράτος που υποκαθιστούσε το ίδιο το κράτος.

Στα χνάρια αυτών των αγώνων πορεύτηκα και εγώ μέχρι σήμερα και θα συνεχίσω να πορεύομαι σε ολόκληρη τη ζωή μου, για μια Ελλάδα με κοινωνική δικαιοσύνη, με πλήρη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, αλλά και για τη διασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα συμπατριώτη μας.

Ως εκ τούτου, δεν θα μπορούσα και εγώ να αρνηθώ την τιμητική για εμένα πρόσκληση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, να συμμετάσχω ως υποψήφιος ευρωβουλευτής στον εκλογικό συνδυασμό του Κινήματος, ώστε όλοι μαζί να συμβάλουμε στη μεγάλη εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, προκειμένου το Κίνημα της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης να γίνει και πάλι πρωταγωνιστής των πολιτικών εξελίξεων προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων και της πατρίδας.

Πώς «διαβάζετε» τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά;

Το ΠΑΣΟΚ είναι βέβαιο ότι με την ψήφο του ελληνικού λαού, στις ερχόμενες ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, θα αναδειχθεί δεύτερο πολιτικό κόμμα, με διαφορά από το τρίτο. Η χώρα στις 10 Ιουνίου πλέον θα έχει ισχυρή και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση, ώστε με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα, και όχι με πολιτικάντικες τακτικές, το ΠΑΣΟΚ,με επικεφαλής τον πρόεδρό του Νίκο Ανδρουλάκη και μαζί με όλα τα έμπειρα στελέχη του και με πρωτοπόρο τη νέα γενιά, θα ξεκινήσει ανένδοτο αγώνα απέναντι στην αντιλαϊκή και αναποτελεσματική πολιτική της κυβέρνησης, παρουσιάζοντας το κυβερνητικό του πρόγραμμα, τόσο για ολόκληρη τη χώρα όσο και για καθεμία από τις 13 Περιφέρειες της Επικράτειας, προκειμένου να συσπειρώσει και να εκφράσει και πάλι όλες εκείνες τις λαϊκές δυνάμεις που συνέβαλαν στη μεγάλη πολιτική ανατροπή το 1981, δημιουργώντας και πάλι τη μεγάλη Κεντροαριστερά.

Η Αριστερά γενικότερα μοιάζει να έχει αιφνιδιαστεί από την εξέλιξη των πραγμάτων. Πώς μπορεί αυτός ο χώρος να εκσυγχρονιστεί και να αναλάβει και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο στην προοδευτική σκέψη;

Απαντώντας στη συγκεκριμένη ερώτησή σας, στην οποία κάνετε αναφορά στην Αριστερά, θεωρώ ότι εννοείτε τον μεγάλο χώρο της Κεντροαριστεράς. Όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου, μετά τις ευρωεκλογές, απομονώνοντας κάθε αριβίστα και πολιτικό τυχοδιώκτη που προσπαθεί να οικειοποιηθεί τον χώρο της Κεντροαριστεράς, θα συσπειρωθούν στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το οποίο θα έχει ήδη αναδειχθεί αξιωματική αντιπολίτευση και με μαζικότητα, δυναμικότητα, υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα θα αποδομήσουμε τα ψεύδη και την αντιλαϊκή πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ. Οι δυνάμεις του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού και της Κεντροαριστεράς θα καταστούν και πάλι κυβερνώσα παράταξη, προς όφελος του λαού και του έθνους.

Γιατί ένας πολίτης να ψηφίσει σήμερα το ΠΑΣΟΚ;

Στην ερώτησή σας γιατί ο πολίτης να ψηφίσει σήμερα το ΠΑΣΟΚ, η απάντηση είναι διότι το ΠΑΣΟΚ επιβάλλεται να αναδειχθεί αξιωματική αντιπολίτευση, ώστε, όπως μετά τη Μεταπολίτευση συσπείρωσε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις από το Κέντρο έως και την Αριστερά και αναδείχθηκε κυβέρνηση, αλλάζοντας τη χώρα μας και το βιοτικό επίπεδο όλων των Ελλήνων πολιτών, με τη δημιουργία νέων δημοκρατικών θεσμών,έτσι και τώρα με συνεχή αγώνα και με εύστοχες παρεμβάσεις, τόσο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου εκεί εκδίδονται οι Κοινοτικές οδηγίες, οι οποίες συνέχεια ενσωματώνονται υποχρεωτικά στο Εθνικό Δίκαιο, όσο και στο Εθνικό Κοινοβούλιο, να προασπιστεί αποτελεσματικά τα συμφέροντα της χώρας μας και του λαού μας.

Ποιο είναι το δικό σας διακύβευμα σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση; 

Το διακύβευμα στην εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου είναι κρίσιμο όχι μόνο για την πατρίδα μας, αλλά και για το μέλλον ολόκληρης της Ευρώπης και συμπίπτει με τη μεγάλη αγωνία των πολιτών της για ειρήνη, δημοκρατία, πρόοδο και ευημερία με ανθρώπινο πρόσωπο και κοινωνική δικαιοσύνη.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με την ψήφο του ελληνικού λαού πρέπει να βγει ισχυρό, για να συμβάλει δυναμικά και αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων στην Υγεία, στο κόστος ζωής και την ασφάλεια των πολιτών, στο δημογραφικό, την ανεργία, ιδιαίτερα των νέων, τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, τη στήριξη των αγροτών μας, την επίλυση των προβλημάτων της Παιδείας και της προάσπισης των εθνικών συμφερόντων της χώρας μας.

 

Συνέντευξη στον Αντώνη Αντωνόπουλο

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο