Βρισκόμαστε στην κορύφωση της προεκλογικής εκστρατείας, με τους πολιτικούς αρχηγούς να προσπαθούν να πείσουν τους ψηφοφόρους για την ειλικρίνειά τους, αλλά και τους υποψηφίους «να τρέχουν και να μη φθάνουν» προκειμένου να εξασφαλίσουν τον πολύτιμο σταυρό, για μια θέση στο Ευρωκοινοβούλιο!

Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι στις τωρινές ευρωεκλογές, στα…διαλείμματα, όλοι επιδίδονται στο προσφιλές τους ΤikΤok, με πρώτους και καλύτερους τον κ. Μητσοτάκη και τον κ.Κασσελάκη που έχουν κερδίσει χιλιάδες followers καιlikesμε τα… καμώματά τους, αλλά ιδιαίτερα για τις… φθηνές τους ατάκες, όπως λένε οι επαΐοντες και πιο πολύ οι νεολαίοι, οι οποίοι όμως δηλώνουν πως «όλα τα βλέπουν. Αλλά όλα αυτά δεν τους επηρεάζουν. Και για το τι θα ψηφίσουν θα αποφασίσουν μόνοι τους».

Βλέποντας, από την άλλη, τα διαφημιστικά σποτ που προβάλλονται στην τηλεόραση, θα διαπιστώσετε και εσείς πως «βγάζουν» μια τοξικότητα. Ιδιαίτερα αυτά της αντιπολίτευσης είναι πέρα για πέρα τοξικά! Είναι αλήθεια πως δεν υπάρχει πολιτική αντιπαράθεση. Ίσως γιατί οι της αντιπολίτευσης δεν έχουν κάτι άλλο να αντιπαραθέσουν απέναντι σε αυτά που λέει και παρουσιάζει η Νέα Δημοκρατία δια στόματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Σε όλα τα σποτ η κυβέρνηση μιλάει για τη «σταθερότητα που δεν πρέπει να διαταραχθεί»! Σε αντίθεση με αυτά της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ και του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος χρησιμοποιεί λέξεις και φράσεις που ο ίδιος δεν γνωρίζει τη σημασία τους. Χρησιμοποιεί κατά κόρον τη φράση «Ελλαδέμποροι», χωρίς να έχει ψάξει τι σημαίνει. Θα πρέπει, λοιπόν, κάποιος να εξηγήσει στον «κύριο πρόεδρο» πως το «Ελλαδέμποροι» σημαίνει, παραπέμπει πιο σωστά, άλλου. Στην άκρα Δεξιά. Και στον φασισμό. Και να προσθέσω πως δεν είναι κακό να διαβάσει και λίγο Ιστορία ο Κασσελάκης. Γιατί μόνο έτσι θα μάθει ότι «στην Ελλάδα, παρ’ όλες τις ιστορικές της περιπέτειες κατά τον 20ό αιώνα, με πολέμους, ένοπλες εμφύλιες αντιπαραθέσεις, στρατιωτικά κινήματα, δικτατορικά καθεστώτα και παρατεταμένες περιόδους περιορισμού των δημοκρατικών ελευθεριών και ελεγχόμενης κοινοβουλευτικής ζωής, αν και υπήρξαν φασίστες και φασιστικές κινήσεις, δεν εμφανίστηκε ποτέ μαζικό κίνημα φασιστικού προσανατολισμού. Και ούτε εγκαθιδρύθηκε πραγματικά φασιστικό καθεστώς».

Και όπως μου έλεγε ένας καθηγητής Ιστορίας στο ΕΚΠΑ και καλός μου φίλος, όταν τον ρώτησα τη θέση του: «Αυτά είναι χρήσιμα για όλους και ιδιαιτέρα για τους πολιτικούς!». Συγκεκριμένα τόνισε: «Η διερεύνηση των αιτίων αυτής της ιστορικής πραγματικότητας μάς είναι εξαιρετικά χρήσιμη. Και φυσικά, για τη γνώση της ιστορικά διαμορφωμένης κοινωνίας μέσα στην οποία ζούμε και δρούμε». Και ο καθηγητής κατέληξε λέγοντας: «Και ας μην ξεχνάνε ότι όλα αυτά είναι ένα “όπλο” στην αναζήτηση των όρων της αποτελεσματικής διεξαγωγής του αντιφασιστικού αγώνα σήμερα».

Σε δύο εβδομάδες ψηφίζουμε για την Ευρωβουλή. Δεν είναι εθνικές εκλογές. Δεν ψηφίζουμε για κυβέρνηση. Όμως και οι εκλογές αυτές έχουν τη δική τους σημειολογία. Και ναι, είναι το ίδιο κρίσιμες με τις εθνικές, γιατί τα «πάντα όλα» και κυρίως η ανάπτυξη της χώρας μας εξαρτώνται από το Ευρωκοινοβούλιο. Και φυσικά από τα κονδύλια με τα αναπτυξιακά προγράμματα!

«Όχι» λοιπόν στη…χαλαρή ψήφο. «Ναι» στη σταθερότητα της χώρας.

 

Γράφει ο Γιώργος Κοντονής

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο