Προ των πυλών είναι ο ανασχηματισμός, καθώς μετά τον οιωνό από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ανήμερα την εκλογική βραδιά, πυκνώνουν και τα σημάδια που δείχνουν ότι αυξάνονται οι πιθανότητες το υπουργικό συμβούλιο την ερχόμενη Παρασκευή να συνεδριάσει με την ανανεωμένη σύνθεσή του που θα αντανακλά τις
αποφάσεις του πρωθυπουργού για άμεση λήψη του μηνύματος της λαϊκής ετυμηγορίας. Άλλωστε, το κλίμα προς αυτή την κατεύθυνση επέτεινε και η είδηση της ακύρωσης του προγραμματισμένου ταξιδιού του πρωθυπουργού στην Ιορδανία. Εξέλιξη πάντως που, σύμφωνα με κάποιους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν θα πρέπει να συνδεθεί απαραίτητα με τη συζήτηση περί ανασχηματισμού αλλά με μια ενδεδειγμένη κίνηση που συνάδει με τις πολιτικές συνθήκες που δημιουργήθηκαν μετά τις κάλπες της Κυριακής.
Πολιτικό restart
Στον πρώτο πρωινό καφέ πάντως μετά την πύρρειο νίκη στις ευρωεκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να μην άνοιξε τα χαρτιά του, αλλά δημιούργησε, όπως λένε κάποιοι από τους συνομιλητές του στην «Political», την αίσθηση ότι οι αλλαγές που μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης δεν θα αφορούν μόνο το κυβερνητικό σχήμα. Κατά την αποκρυπτογράφηση των πρωθυπουργικών προθέσεων που γίνεται από τα ίδια πρόσωπα, οι παρεμβάσεις με τις οποίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θελήσει να σηματοδοτήσει το πολιτικό restart, με φόντο την απώλεια του εκλογικού πήχη που είχε θέσει από την αρχή της εκστρατείας για τις ευρωεκλογές, θα επηρεάσουν και τον κομματικό οργανισμό, όπως επίσης και την πρωθυπουργική έδρα.
Άλλωστε, κυρίαρχο ζητούμενο, όπως έλεγε υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος στην «Political», είναι από τη μια να μην ανοίξει ένας αχρείαστος κύκλος εσωστρέφειας και από την άλλη να μη χαθεί χρόνος στη βασική επιδίωξη που είναι η επανασύνδεση με την πλατιά μάζα των οκτακοσίων χιλιάδων ψηφοφόρων που δεν στήριξαν, όπως και το 2023, τη Νέα Δημοκρατία στην ευρωκάλπη.
Σε κάθε περίπτωση όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης, έχοντας την πλήρη εικόνα για τη
λειτουργία του υπουργικού του συμβουλίου, «τα λάθη, τις αστοχίες και τις παραλείψεις», στις οποίες
έκανε διακριτές αναφορές κατά το προηγούμενο διάστημα, για πρώτη φορά είναι έτοιμος να προχωρήσει με διαφορετική φιλοσοφία στο rotation, προχωρώντας σε μεγαλύτερου μεγέθους αλλαγές στην κυβέρνηση σε σχέση με τις σημειακές παρεμβάσεις που συνηθίζει να κάνει. Ειδικά για το κόμμα είναι ξεκάθαρο ήδη από την Κυριακή το βράδυ ότι είχε σχηματιστεί μια ευκρινέστατη εικόνα για βουλευτές που δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και δεν έδωσαν τον προεκλογικό αγώνα πόρτα πόρτα, όπως άλλα κομματικά στελέχη. Η σχετική αξιολόγηση μάλιστα έχει ήδη παραδοθεί στο προεδρικό γραφείο και είναι σαφές ότι θα ληφθούν μέτρα. Στο κάδρο μπαίνουν πρόσωπα που η κινητοποίησή τους δεν απέφερε τα αυξημένα ποσοστά σε περιφέρειες που αποτελούσαν, για διαφορετικούς λόγους, στοιχήματα για τη Νέα Δημοκρατία από την έναρξη του προεκλογικού αγώνα.
Παρέλαση κορυφαίων
Την επαύριον της εκλογικής βραδιάς πάντως στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρξε μια παρέλαση κορυφαίων υπουργών, καθώς την πλαϊνή πόρτα της Βασιλέως Γεωργίου πέρασαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός αναπληρωτής Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Όπως και στον πρωινό καφέ, έγινε μια εκτενέστερη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, παρότι τα περισσότερα στελέχη αναμένουν και τα ποιοτικά στοιχεία του exit poll προκειμένου να «δέσουν» τη βάση των συμπερασμάτων που έχουν εξαχθεί. Κατά πληροφορίες, στην πρώτη εκτίμηση φαίνεται πως οι αιτίες
της πτώσης των ποσοστών του κόμματος έχουν εντοπιστεί. Πέρα από τη γενική ταμπέλα ότι αποτελούν μήνυμα δυσαρέσκειας, έχουν ήδη χαρτογραφηθεί και οι επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες που πλειοψηφικά αποδοκίμασαν την κυβέρνηση είτε διά της αποχής είτε διά της στήριξης
άλλων μικρότερων κομμάτων. Το «μαύρο κουτί» της εκλογικής βραδιάς δείχνει με σαφήνεια, σύμφωνα με στελέχη που συμμετείχαν σε αυτές τις συσκέψεις, καταρχάς ότι η ακρίβεια έκρινε σημαντικά την επιλογή των πολιτών πάνω από την κάλπη.
Περαιτέρω όμως η ακτινογραφία του αποτελέσματος δείχνει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, με
φόντο και τις πρόσφατες αλλαγές, δεν έδωσαν, όπως και στην αναμέτρηση του 2023, την εκλογική
ώθηση στη Νέα Δημοκρατία. Δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο άλλωστε ότι στο Μέγαρο Μαξίμου
αργά το μεσημέρι της Δευτέρας βρέθηκε και ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τα φορολογικά θέματα, Χάρης Θεοχάρης. Σημαντικές ήταν οι απώλειες και από τον αγροτικό κόσμο, ενώ ευδιάκριτο είναι το στίγμα που άφησαν το ανοιχτό μέτωπο της ακρίβειας αλλά και το κόστος από τον γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Όμως, στην ίδια ανάλυση εκτιμάται ότι αυτές οι απώλειες εκλογικών δυνάμεων δεν κατευθύνθηκαν πλειοψηφικά στα κόμματα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας αλλά κυρίως προς τη δεξαμενή της αποχής.
Αλλαγή φρουράς στο Μαξίμου και ονοματολογία για υπουργούς
Σε αυτό το φόντο είναι ξεκάθαρο, σύμφωνα με κάποια στελέχη, ότι δημιουργούνται οι συνθήκες
ακόμη και για έναν δομικό ανασχηματισμό, δηλαδή με αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο. Όπως
προαναφέρθηκε, σημαντικότερο, μεταξύ άλλων, θεωρείται το ρήγμα με τους ελεύθερους επαγγελματίες που δημιούργησε η παρέμβαση στον τρόπο φορολόγησης, καθώς επίσης και με τα πρόστιμα για την υποχρέωση της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές. Υπό αυτά δεδομένα, όπως έλεγε υψηλόβαθμος παράγοντας, ουδείς εκ των κατόχων του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου πρέπει να θεωρείται σίγουρος.
Ως μια από τις αλλαγές φρουράς που συγκεντρώνει ισχυρές πιθανότητες είναι αυτή στο υπουργείο Ανάπτυξης και δη για τη θέση του επικεφαλής της ηγεσίας Κώστα Σκρέκα. Από την άλλη, οι χειρισμοί αλλά και οι καθυστερήσεις που κράτησαν ανοιχτό, επί μακρόν, το μέτωπο με τους αγρότες φέρνουν κοντά στη διακεκαυμένη ζώνηακόμη δύο υπουργούς, τους Λευτέρη Αυγενάκη και Θεόδωρο Σκυλακάκη, το όνομα του οποίου έπαιξε στα σενάρια και για τη θέση του Έλληνα επιτρόπου στη νέα Κομισιόν. Παρότι ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει το τελικό σύνολο των αλλαγών, είναι ξεκάθαρο ότι ενεργότερο ρόλο στα κυβερνητικά δρώμενα θα έχει ο πολύπειρος Θωμάς Βαρβιτσιώτης. Για την περίπτωση του πολύπειρου στελέχους έχουν επανακάμψει τα σενάρια που τον θέλουν είτε να αναλαμβάνει κομβικό ρόλο στο Μέγαρο Μαξίμου είτε να καταλαμβάνει τη θέση του υπουργού αναπληρωτή Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση, με τον τελευταίο να μετακινείται στη νέα θέση που θα μπορούσε να δημιουργηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ακόμη, σύμφωνα με κάποιες πηγές ενημέρωσης, ο ανασχηματισμός θα ανοίξει την πόρτα επιστροφής στην κυβέρνηση για τον Σταύρο Παπασταύρου σε πόστο με ισχυρότατο συμβολισμό. Πολλές πιθανότητες συγκεντρώνει, σύμφωνα με άλλους παράγοντες, το comeback στο υπουργικό συμβούλιο του Τάκη Θεοδωρικάκου αλλά και του Νότη Μηταράκη. Από την άλλη, ακούγεται έντονα το σενάριο της μετακίνησης του Γιώργου Φλωρίδη από το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Η γεωγραφική εκπροσώπηση στο υπουργικό
Περαιτέρω οι εισηγήσεις που έχει δεχτεί από καιρό το πρωθυπουργικό γραφείο θέλουν να μεγεθυνθεί το αποτύπωμα της γεωγραφικής εκπροσώπησης της κοινοβουλευτικής ομάδας στο νέο υπουργικό σχήμα. Αυτές οι εισηγήσεις άλλωστε μοιράζονται τον προβληματισμό που υπάρχει μεταξύ των «γαλάζιων» στελεχών, που θεωρούν πολιτικά unfair την ισχνή παρουσία αιρετών της κοινοβουλευτικής ομάδας από περιοχές όπως, μεταξύάλλων, η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα, ο Έβρος και η Αιτωλοακαρνανία, που αποτελούν προπύργια της Νέας Δημοκρατίας και σηκώνουν σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις το βάρος για να διατηρηθεί η
«γαλάζια» κυριαρχία.
*του Γιώργου Παπακωνσταντίνου
Δημοσιεύτηκε στη εφημερίδα Political στις 11/06/2024