Καλή επιτυχία Ελλάδα!!!
Λιγότερο από μία εβδομάδα απομένει για τη λαμπερή τελετή έναρξης των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων στην «Πόλη του Φωτός», το Παρίσι. Για πρώτη φορά, η τελετή δεν θα γίνει σε στάδιο αλλά εντός πόλης και κατά μήκος του Σηκουάνα. Μια απόσταση 6 χιλιομέτρων αναμένεται να διανύσουν με βάρκες οι περίπου 10.500 αθλητές που θα συμμετάσχουν στους αγώνες, με την Ελλάδα να παρελαύνει, όπως πάντα, πρώτη διασχίζοντας έτσι με τη βοήθεια του Σηκουάνα όλο το Παρίσι. Η εκκίνηση θα δοθεί από τη γέφυρα Άουστερλιτς και ο τερματισμός είναι προγραμματισμένος για το «Τροκαντερό», μπροστά στον Πύργο του Άιφελ.
Ογδόντα γιγαντιαίες οθόνες και στρατηγικά τοποθετημένα ηχεία θα επιτρέψουν σε όλους να απολαύσουν τη μαγική ατμόσφαιρα αυτής της παράστασης, που αντηχεί σε όλη τη γαλλική πρωτεύουσα. Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024 θα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία των Αγώνων. Θα είναι ανοιχτή σε όλους τους κατοίκους του Παρισιού, καθώς και στους επισκέπτες από τη Γαλλία και όλο τον κόσμο.
Προφανώς και αυτό το εγχείρημα έχει επιστρατεύσει σχεδόν όλες τις δυνάμεις ασφαλείας της γαλλικής πρωτεύουσας. Το πόσο δύσκολο είναι να περιφρουρηθεί αυτό το event –επί της ουσίας θα είναι σε εξέλιξη για ώρες σε όλο το Παρίσι– είναι εύκολα αντιληπτό από τον καθέναν. Ο βαθμός δυσκολίας για τις Αρχές αυξάνεται και από την παρουσία ηγετών κρατών και επισήμων από όλον τον πλανήτη, ωστόσο οι Γάλλοι έχουν πάρει την απόφαση να περάσουν στην ιστορία και να κάνουν μια τελετή έναρξης που ενδεχομένως να χαρακτηριστεί και ως η καλύτερη όλων των εποχών.
Υπολογίζεται ότι πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα παρακολουθήσουν την τελετή, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν θα είναι αυτός που θα δώσει το έναυσμα για να αρχίσουν οι Αγώνες, όταν η Ολυμπιακή Φλόγα θα ανάψει στον ειδικά διαμορφωμένο βωμό. Εκεί θα καίει έως την τελευταία ημέρα των Αγώνων, στις 11 Αυγούστου, και την τελετή λήξης στο «Σταντ ντε Φρανς».
Γιάννη και Αντιγόνη, ψηλά τη σημαία!
Με 101 αθλήτριες και αθλητές θα εκπροσωπηθεί η Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024. Σημαιοφόροι για τη χώρα μας, στην εντυπωσιακή τελετή έναρξης, θα είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, από την εθνική ομάδα μπάσκετ, και η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, αθλήτρια βάδην της εθνικής ομάδας στίβου. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα, είναι η χώρα που μπαίνει πρώτη στο στάδιο –αν και εδώ η τελετή θα γίνει σε ανοικτό χώρο– κατά την τελετή έναρξης. Αυτό συμβαίνει καθώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες γεννήθηκαν στην Αρχαία Ελλάδα, ενώ και το 1896 οι σύγχρονοι Αγώνες αναβίωσαν για πρώτη φορά στην Αθήνα. Τιμάται με αυτόν τον τρόπο η χώρα που «γέννησε» και διέδωσε τα ιδανικά και τις αξίες του Ολυμπισμού και του ευ αγωνίζεσθαι.
Υψηλές προσδοκίες για την Ελλάδα
Η Ελλάδα σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες αισιοδοξεί ότι θα καταφέρει να έχει μία καλή παρουσία, σε μια σειρά από αγωνίσματα. Υπάρχουν αθλητές που στο αγώνισμά τους θεωρούνται αδιαφιλονίκητα φαβορί για το χρυσό μετάλλιο, άλλοι που ενδέχεται να το διεκδικήσουν και αρκετοί ακόμα που έχουν δουλέψει σκληρά, έτσι ώστε να βρίσκονται στη μεγάλη γιορτή και να αναζητήσουν τις πιθανότητές τους για μια καλή επίδοση ή και κάτι παραπάνω.
Αθλητές όπως ο Τεντόγλου, ο Πετρούνιας, η εθνική ομάδα πόλο τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, η Κατερίνα Στεφανίδη, ο Παναγιώτης Γκιώνης, τα κορίτσια της καλλιτεχνικής κολύμβησης, αθλητές και αθλήτριες της κολύμβησης συνολικά, αλλά και όλα τα υπόλοιπα παιδιά που θα συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχουν στόχο να ανεβάσουν τη χώρα μας ψηλά. Όσο ψηλότερα γίνεται, ακόμα και στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, έτσι ώστε να παιανίσει ο εθνικός ύμνος στο Παρίσι και να κυματίσει η γαλανόλευκη. Οι ευχές όλων μας είναι να τα καταφέρουν και να μας κάνουν για ακόμα μία φορά υπερήφανους. Όπως είμαστε ήδη για την παρουσία τους εκεί και την εκπροσώπηση της χώρας μας.
Δέκα… ντουζίνες ελληνικά μετάλλια
Η Ελλάδα στο παρελθόν έχει καταφέρει να κατακτήσει συνολικά 121 μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Από αυτά, τα 35 ήταν χρυσά, τα 45 ασημένια και τα 41 χάλκινα. Ευχή όλων είναι αυτή η συγκομιδή να αυξηθεί στο Παρίσι, με όσο το δυνατόν περισσότερα μετάλλια από τις αθλήτριες και τους αθλητές της χώρας.
Στους τελευταίους Αγώνες στο Τόκιο, η συγκομιδή ήταν σχετικά μικρή, με μόλις 4 μετάλλια. Τεντόγλου στο μήκος και Ντούσκος στην κωπηλασία κατέκτησαν το χρυσό, ενώ ασημένιο μετάλλιο πήρε η εθνική ομάδα πόλο των ανδρών και χάλκινο ο Λευτέρης Πετρούνιας.
Τα περισσότερα μετάλλια, σε μια Ολυμπιάδα, η Ελλάδα τα έχει κατακτήσει εντός των συνόρων. Το 1896 στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες κατέκτησε 47 –10 χρυσά, 18 ασημένια και 19 χάλκινα–, ενώ το 2004 κατέκτησε 16 – 6 χρυσά, 6 ασημένια και 4 χάλκινα. Εκτός των συνόρων, οι καλύτεροι Αγώνες για την Ελλάδα ήταν αυτοί του 2000 στο Σίδνεϊ, όπου κατακτήθηκαν 13 μετάλλια – ήτοι 4 χρυσά, 6 ασημένια και 3 χάλκινα.
Ο Πύρρος, ο Τσικλητήρας και οι άλλοι
Ο Πύρρος Δήμας είναι ο αθλητής με τα περισσότερα μετάλλια για λογαριασμό της Ελλάδας, σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο θρυλικός αθλητής της Άρσης Βαρών πήρε τέσσερα μετάλλια, με τα τρία από αυτά να είναι χρυσά σε Βαρκελώνη, Ατλάντα και Σίδνεϊ, ενώ η μυθική του καριέρα ολοκληρώθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα, όπου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο εν μέσω αποθέωσης.
Τέσσερα μετάλλια, ένα χρυσό, δύο ασημένια και ένα χάλκινο, είχε κατακτήσει και ο προπολεμικός μύθος του στίβου, Κωνσταντίνος Τσικλητήρας. Ο Λευτέρης Πετρούνιας, στους κρίκους, και η Άννα Κορακάκη, στη σκοποβολή, έχουν την ευκαιρία να βρεθούν στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας, αν κατακτήσουν μετάλλιο στο Παρίσι. Ο Πετρούνιας πήρε το χρυσό το 2016 και το χάλκινο στο Τόκιο. Η Κορακάκη κατέκτησε ένα χρυσό και ένα χάλκινο στους Αγώνες του Ρίο. Αναζητούν, έτσι, το τρίτο μετάλλιο που θα τους ανεβάσει στη δεύτερη θέση, πίσω από τον Πύρρο Δήμα και τον Κωνσταντίνο Τσικλητήρα.
Ρεπορτάζ του
Χρήστου Γιαννούλη

