Για εμάς είναι προτεραιότητα τα παιδιά και είναι η καλύτερη επένδυση που μπορεί να κάνει η κοινωνία μας!
Παρά τα στενά οικονομικά του Δήμου Βύρωνα, ο δήμαρχος Αλέξης Σωτηρόπουλος, μιλώντας στην «Political»,αναπτύσσει το έργο του με προτεραιότητα στα παιδιά, τις σχολικές μονάδες. Την ίδια στιγμή δεσμεύεται να αξιοποιήσει κάθε χρηματοδοτικό πρωτόκολλο: «Δεν θα αφήσουμε ούτε ευρώ ανεκμετάλλευτο από τα προγράμματα χρηματοδότησης!». Παράλληλα, μιλά για τις εξελίξεις στο Θέατρο Βράχων αναμένοντας τις ενέργειες της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για την απαλλοτρίωση της έκτασης υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου. Τέλος, αναφερόμενος στην ανάγκη ενίσχυσης του πρασίνου τόσο στον Υμηττό όσο και εντός της πόλης του Βύρωνα, υπογραμμίζει:«Δεν μας παίρνει να χάσουμε ούτε ένα δεντράκι», χαρακτηρίζοντάς το ως ζήτημα «ζωής και θανάτου».
Ποια ήταν η οικονομική κατάσταση του δήμου όταν παραλάβατε τη διοίκησή του; Ποια είναι η σημερινή του ρευστότητα και ποιες προοπτικές ανοίγονται προκειμένου να υλοποιήσετε το πρόγραμμά σας;
Η οικονομική κατάσταση των δήμων είναι δραματική και αυτό οφείλεται σε δύο χρόνια προβλήματα που μαστίζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως συνέπεια των πολιτικών της κεντρικής εξουσίας.Μιλάμε για τη χρόνια υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση των δήμων, πράγμα που τους καθιστά αδύναμους να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών. Αυτή την κατάσταση βρήκαμε και στον δήμο μας. Θα σας πω μόνον ότι το 2012 η μηνιαία τακτική επιχορήγηση μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) ήταν 1,2 εκατ. ευρώ και τώρα είναι 600.000 ευρώ, ενώ μόνον η μηνιαία μισθοδοσία είναι 1,1 εκατ. ευρώ, που πρέπει να καλυφθεί από άλλα έσοδα του δήμου. Η πρόσφατη δε αλλαγή στον αλγόριθμο κατανομής των ΚΑΠ προς ενίσχυση των μικρών δήμων έγινε με διαμοιρασμό της ίδιας χρηματοδοτικής «πίτας» εις βάρος των αστικών δήμων που έχουν χιλιάδες κατοίκους.
Τι παραλάβατε, λοιπόν;
Παραλάβαμε έναν προϋπολογισμό που για πρώτη φορά στα χρονικά ψηφίστηκε με έλλειμμα στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, γιατί το επέτρεπαν οι ειδικές διατάξεις για την Covid, που πλέον δεν ισχύουν. Ξεκινήσαμε τη χρονιά σχεδόν με 4 εκατ. επιπλέον έξοδα σε σχέση με αυτά που υπήρχαν το 2023.Βρήκαμε ακάλυπτες υποχρεώσεις του 2023 ύψους 1,3 εκατ. ευρώ. Το μισθολογικό κόστος είναι αυξημένο κατά 700.000 ευρώ, χωρίς όμως η κυβέρνηση να φροντίσει να μας δώσει αυτά τα χρήματα για την κάλυψή του, άρα πρέπει να αφαιρέσουμε το ποσόν από άλλες δαπάνες που θα προορίζονταν,πχ,για σχολεία ή παιδικούς σταθμούς. Το δε επιπλέον κόστος από τους εργαζόμενους που έχουν κερδίσει δικαστικά τα ασφαλιστικά μέτρα είναι 660.000 ευρώ. Επίσης, η αποπληρωμή του τέλους ταφής απορριμμάτων, που μας επέβαλε η κυβέρνηση για το 2024 είναι 600.000 ευρώ επιπλέον,συν την αποπληρωμή των αναδρομικών για τα προηγούμενα έτη. Στο μεταξύ, πρέπει να πληρώσουμε 650.000 ευρώ επιπλέον για την αποπληρωμή δανείων του δήμου σε σχέση με το 2023. Αυτές οι υποχρεώσεις είναι πάνω από 4 εκατ. ευρώ χωρίς να συνυπολογίσουμε τυχόν νέες προσφυγές συμβασιούχων εργαζομένων, που μπορεί να παραμείνουν με προσωρινές δικαστικές διαταγές. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, λοιπόν, προσπαθούμε να περιορίσουμε όσο γίνεται τα έξοδα και να ξεπληρώσουμε σιγά σιγά τις υποχρεώσεις μας.
Ποια έξοδα περιορίζονται;
Αναστέλλουμε για ένα ή δυο χρόνια την εφαρμογή ενός τμήματος του προγράμματός μας, που περιλαμβάνει μια σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις στην πόλη μας, προκειμένου πρώτα να καλύψουμε το έλλειμμα που βρήκαμε.Παρ’ όλα αυτά κάνουμε δουλειά. Αναζητούμε κάθε χρηματοδοτικό πρωτόκολλο, προγραμματίζουμε έργα και έχουμε ήδη ξεκινήσει κάποια.Θέλω να πιστεύω ότι προσεχώς θα κάνουμε ακόμη περισσότερα πράγματα.
Ποια έργα έχετε ξεκινήσει;
Κατ’ αρχάς, δίνουμε προτεραιότητα στα σχολεία. Εντάξαμε τα σχολικά συγκροτήματα σε πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου, διότι θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι τα παιδιά μας είναι ασφαλή. Ολοκληρώσαμε σε όλα τα σχολεία τον ηλεκτρολογικό έλεγχο. Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει ενταχθεί στο ΠΕΠ Αττικής το έργο ανοικοδόμησης του νέου 4ου Δημοτικού σχολείου. Επίσης, εκπονούμε μελέτες για να εντάξουμε στο ΠΕΠ Αττικής και άλλα τρία νέα διδακτήρια, ένα νέο νηπιαγωγείο και έναν νέο παιδικό σταθμό. Συγχρόνως, ολοκληρώσαμε τις μελέτες για την ανακατασκευή αύλειων χώρων των σχολείων με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο.
Ξεκινήσαμε την εγκατάσταση κλιματιστικών στα νηπιαγωγεία και σταδιακά το 2025 θα βάλουμε κλιματιστικά στις αίθουσες, όπου διεξάγονταιοι πανελλήνιες εξετάσεις. Αργότερα θα εγκαταστήσουμε κλιματιστικά στα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια. Βέβαια, πρόκειταιγια κόστος περί τις 500.000 ευρώ, που δεν μπορούμε να το καλύψουμε άμεσα, εκτός και εάν βρεθεί ειδικήπηγή χρηματοδότησης. Παράλληλα, ανακαινίζουμε και επισκευάζουμε τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς, όπως και τις παιδικές χαρές. Επίσης, ετοιμαζόμαστε να υπογράψουμε προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Αττικής ύψους 2,6 εκατ. ευρώ για την επισκευή των αθλητικών χώρων.Επιπροσθέτως, έχουμε εγκεκριμένη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων ύψους 2,5 εκατ. ευρώ. Επίσης, φτιάξαμε το νέο πρότυπο περιβαλλοντικό πάρκο με τον ΣΠΑΥ στον Καρέα και προχωράμε.Για εμάς είναι προτεραιότητα τα παιδιά και είναι η καλύτερη επένδυση που μπορεί να κάνει η κοινωνία μας! Στο μεταξύ, εάν προκύψουν νέες προσκλήσεις χρηματοδότησης από προγράμματα, θα σπεύσουμε. Αυτό είναι αυτονόητο!Δεν θα αφήσουμε ούτε ευρώ ανεκμετάλλευτο από τα προγράμματα χρηματοδότησης!
Στον Δήμο Βύρωνα βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Θεάτρου Βράχων. Μετά τη δικαστική εμπλοκή που αποδίδει εκτάσεις στους νόμιμους ιδιοκτήτες του, ποια είναι η προτεινόμενη λύση για εσάς προκειμένου οι εγκαταστάσεις να παραμείνουν στον έλεγχο του Δημοσίου και να συνεχίσουν να παρέχουν υψηλού επιπέδου πολιτιστικό περιεχόμενο με το Φεστιβάλ Βράχων;
Δυστυχώς, όπως είπατε κι εσείς, μετά από δεκαετίες διαμάχης με κάποιους ιδιώτες εκδόθηκε πέρσι η απόφαση του Αρείου Πάγου που έκρινε αμετάκλητα -εσφαλμένα κατά την άποψή μου- ότι οι επίδικοι χώροι ανήκουν σε ιδιώτες.Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι εμείς θα τους αποδώσουμε.Κανονικά γίνεται φέτος το Φεστιβάλ Βράχων. Μετά την αναγγελία της απόφασης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο τότε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσαν ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει την απαλλοτρίωση ή αγορά του χώρου και θα αποδώσει τη χρήση του στους δύο δήμους, Βύρωνα και Δάφνης-Υμηττού. Έχω κάνει ήδη συνάντηση με την κυρία Μενδώνη, η οποία επιβεβαίωσε εκ νέου την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει η απαλλοτρίωση,και πλέον έχουν ξεκινήσει οι σχετικές διαδικασίες από το Ελληνικό Δημόσιο. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα περάσουν πάρα πολλά χρόνια για να ολοκληρωθεί αυτή η υπόθεση. Ταυτόχρονα, απαιτείται και νομοθετική ρύθμιση για την τακτοποίηση της χρήσης των εγκαταστάσεων κοινωφελούς χαρακτήρα που βρίσκονται στη Β’ Ζώνη Προστασίας του Υμηττού, πράγμα που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση.
Για την ενίσχυση της τοπική αγοράς, ποιες δράσεις θα προωθήσετε μαζί με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου Βύρωνα;
Το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου είναι ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται 100% από την ΕΕ, ώστε να διαμορφωθεί ένα δίκτυο εμπορικών καταστημάτων, που θα ενταχθούν σε μια σύγχρονη,ψηφιακή πλατφόρμα για την προβολή τους και την ενίσχυση της εμπορικής τους δραστηριότητας. Εκεί θα μπαίνει ο καταναλωτής και θα μπορεί να αγοράζει προϊόντα από τα τοπικά καταστήματα, βλέποντας τα προϊόντα ανά κατηγορία και να εντοπίζει τις προσφορές. Παράλληλα, προβλέπονται υποδομές, όπως εγκατάσταση WiFiκαι καλύτερου φωτισμού στα εμπορικά σημεία της πόλης. Στόχος μας είναι να περάσουμε και σε πιο σύγχρονους τρόπους προώθησης του εμπορίου, για αυτό κάναμε σύμπραξη με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών. Η πρώτη ανταπόκριση κινήθηκε συμπαθητικά και για αυτό προγραμματίζουμε μια ακόμη εκδήλωση τον Σεπτέμβριο. Θέλουμε να στηρίξουμε την τοπική επιχειρηματικότητα και όσο το δυνατόν να αυξήσει και τον τζίρο της.
Ζούμε την εποχή των μεγάλων κλιματικών και περιβαλλοντικών κρίσεων με υψηλές θερμοκρασίες, ξηρασία και πυρκαγιές. Ο Δήμος Βύρωνα βρίσκεται κατά μεγάλο μέρος στις παρυφές του ορεινού όγκου του Υμηττού. Σε παρεμβάσεις έχετε προχωρήσει, προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλής από τυχόν πυρκαγιές;
Έχουμε το προνόμιο να βρισκόμαστε στις παρυφές ενός από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου που έχει το λεκανοπέδιο της Αττικής, του Υμηττού. Ταυτόχρονα, έχουμε την υποχρέωση να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού όχι μόνο για την πόλη μας αλλά για όλο το λεκανοπέδιο αυτόν τον πνεύμονα ζωής και πρασίνου. Ο δήμος μας έχει προσλάβει πυροφύλακες. Έχουμε καθαρίσει αρκετές μεγάλες εκτάσεις περιαστικού πρασίνου σε συνεργασία και με τον ΣΠΑΥ. Έχουμε κατασκευάσει ένα ακόμα σύγχρονο πυροφυλάκιο. Μαζί με τα δυο νέα πυροσβεστικά οχήματα, προμηθευτήκαμε και δύο drones. Έχει εφαρμόσει και ο ΣΠΑΥ ένα πρόγραμμα θερμικών καμερών για έγκυρη προειδοποίηση σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς. Παράλληλα, έχουμε μία από τις πιο έμπειρες και καλές εθελοντικές ομάδες που δραστηριοποιούνται πολλά χρόνια στην πυροπροστασία.
Πρόσφατα, εξάλλου,αν και με καθυστέρηση, εγκρίθηκε για τον δήμο μας χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο για καθαρισμούς περιαστικού πρασίνου ύψους 200.000 ευρώ. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Δεν μας παίρνει να χάσουμε ούτε ένα δεντράκι!Αντιθέτως πρέπει να βρούμε τρόπους να ενισχύσουμε το πράσινο και μέσα στις πόλεις μας. Είναι πλέον θέμα ζωής και θανάτου. Αυτό είναι ένα από τα στοιχήματα της δικής μας διοίκησης, προκειμένου να φυτέψουμε τον μέγιστο αριθμό δέντρων μέσα στην πόλη. Δυστυχώς, ο Βύρωνας χτίστηκε την εποχή της αντιπαροχής με πολύ στενά πεζοδρόμια και αυτό μας δυσκολεύει στο να φυτέψουμε δέντρα, γιατί δεν θα διευκολύνει τους πεζούς και ειδικά τα ΑμεΑ, γονείς με παιδί σε καροτσάκι, ηλικιωμένους με μπαστούνι κ.λπ. Θα εξαντλήσουμε όμως κάθε δυνατότητα έννομης και λειτουργικής ενίσχυσης του αστικού πρασίνου.
Ας περάσουμε τώρα στο φλέγον ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων και στην ανακύκλωση. Τι κάνετε επ’ αυτού;
Κατ’ αρχάς, έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα με το τέλος ταφής απορριμμάτων, που είναι το πρόστιμο που έχει επιβληθεί στη χώρα μας από την ΕΕ, γιατί επί σειρά ετών οι κυβερνήσεις δεν έκαναν τίποτα για να χωροθετήσουν και να λειτουργήσουν μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, όπως γίνεται σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο.Αυτή τη διαχρονική ανικανότητα, η κυβέρνηση τη μετακύλισε στους δήμους και κατά συνέπεια στους πολίτες, βαφτίζοντάς την τέλος ταφής απορριμμάτων. Η κυβέρνηση έβαλε ως ενδιάμεσο τον δήμαρχο, που τον θεωρεί αναλώσιμο. Το ποσόν του τέλους ταφής πρέπει να εγγραφεί στους κωδικούς των ανταποδοτικών τελών και αυτό οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αύξηση δημοτικών τελών. Αλλά σήμερα δεν ακούω από την κυβέρνηση μια λύση!
Πέρα από το τέλος ταφής, υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα εν μέσω κλιματικής κρίσης με τα απορρίμματα, γιατί οι φυσικοί πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι και άρα πρέπει να αυξήσουμε τις ποσότητες της ανακύκλωσης. Πρέπει να ξέρετε ότι ο δήμος μας είναι πρωτοπόρος στον τομέα της ανακύκλωσης ήδη από το 2008, με δήμαρχο τότε τον νυν περιφερειάρχη Νίκο Χαρδαλιά, γιατί έχει ακολουθήσει το πρόγραμμα της διαλογής στην πηγή με χωριστά ρεύματα ανακύκλωσης, αλλά λόγω ατέλειας της νομοθεσίας δεν μπορεί ο δήμος μας να λάβει απευθείας το τέλος της συσκευασίας, το οποίο καρπώνεται η ΕΕΑΑ.
Πάντως, χρειάζεται πολλή προσπάθεια.Ωστόσο, η μεγάλη μας ελπίδα είναι στα μικρά παιδιά που είναι πολύ ευαισθητοποιημένα. Παράλληλα, το μεγάλο πρόβλημα είναι στα βιοαπόβλητα που πρέπει να γίνει συνείδηση η χωριστή διαλογή τους στον καφέ κάδο. Έχουμε ξεκινήσει να τοποθετούμε καφέ κάδους και να ενημερώνουμε τον κόσμο. Περιμένουμε από τον ΕΔΣΝΑ να μας δώσουμε μικρά απορριμματοφόρα για την αποκομιδή του καφέ κάδου. Δυστυχώς, η ανακύκλωση στην πόλη μας είναι μόλις 4,5% και υστερούμε δραματικά από τον γενικό στόχο.
Ανήκετε στη νέα γενιά δημάρχων. Έχει ανοίξει η συζήτηση με το υπουργείο Εσωτερικών για την σύνταξη του Νέου Κώδικα της Αυτοδιοίκησης.Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που κατά τη γνώμη σας πρέπει να αντιμετωπιστούν για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των δήμων;
Δεν είμαι και τόσο νέος στην Αυτοδιοίκηση. Έχω μια εμπειρία 17 ετών ως δημοτικός σύμβουλος. Αλλά ναι, είναι η πρώτη μου θητεία ως δημάρχου. Τα προβλήματα είναι δύο:Πρώτον,η οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων και σε σχέση με την κεντρική εξουσία και σε σχέση με τον δεύτερο βαθμό Αυτοδιοίκησης και δεύτερον, το γεγονός ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι Αυτοδιοίκηση γιατί δεν έχει δικούς της πόρους και πρέπει να γίνεται επαίτης στην κεντρική εξουσία και στην περιφέρεια και γιατί δεν αποφασίζει η ίδια ούτε για το προσωπικό που θα προσλάβει ακόμα και αν έχει τα οικονομικά μέσα, ούτε για την ειδικότητα που θα προσλάβει και βρίσκεται μονίμως να απολογείται για λάθη και παραλείψεις των υπολοίπων. Είναι, δυστυχώς, ο φτωχός συγγενής ή το εξιλαστήριο θύμα, καθώς της μεταβιβάζονται αρμοδιότητες χωρίς τους αναγκαίους πόρους και το προσωπικό, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Επομένως, εάν δεν ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες και το ζήτημα της χρηματοδότησης, τα υπόλοιπα δεν θα μας σώσουν.
Μια τελευταία ερώτηση. Τι είναι αυτό που αγαπάτε στην Αυτοδιοίκηση;
Κατ’ αρχάς, πριν αγαπήσω την Αυτοδιοίκηση, αγάπησα την πόλη μου και τους συμπολίτες μου.Έτσι βρέθηκα να ασχολούμαι με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.Θέλησα να προσφέρω σε αυτή την πόλη στην οποία γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω. Ο θεσμός που μου δίνει αυτή τη δυνατότητα να προσφέρω άμεσα, απτά και καθημερινά είναι ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για εμένα δεν είναι αυτοσκοπός η κατάληψη αξιώματος στην Αυτοδιοίκηση. Οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες υπάρχουν για να υπηρετούν την πόλη τους και τους πολίτες, να προσπαθούν να λύσουν τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας, τα οποία τα ζουν και οι ίδιοι, τα γνωρίζουν και μπορούν να συμβάλουν αποτελεσματικότερα στη λύση τους και αυτό είναι που με προέτρεψε να ασχοληθώ. Είναι η ανάγκη μου να δοθεί επιτέλους λύση σε μια σειρά καθημερινών προβλημάτων που είναι χρόνια ανεπίλυτα.