«Η παρακαταθήκη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας άλλαξε δυναμικά την πόλη μας»
Ως ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι παρακαταθήκης για την Ελευσίνα χαρακτηρίζει ο δήμαρχος Γιώργος Γεωργόπουλος τα έργα που έγιναν στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Παράλληλα ο κ. Γεωργόπουλος, που επανέρχεται στη διοίκηση του δήμου μετά από 20 χρόνια, ξετυλίγει στο «Π»το όραμά του, που εστιάζει στα θέματα της καθημερινότητας αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Η εκλογή σας στο αξίωμα του δημάρχου συνιστά τη μεγάλη επάνοδο μετά από 20 χρόνια. Τι είναι αυτό που θέλετε αφήσετε ως παρακαταθήκη;
Αισθάνομαι τιμή για την αναγνώριση του έργου μου από τους συμπολίτες μου και για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν και συνεχίζουν να μου δείχνουν. Στόχος μου και στόχος όλων είναι ένα καλύτερο αύριο για την πόλη της Ελευσίνας, με αξιοπρέπεια και σεβασμό στον πολίτη. Είναι νωρίς για να κριθεί και να αξιολογηθεί το έργο του δήμου, η υλοποίηση του οποίου θα εξελιχθεί σε βάθος πενταετίας. Η συνεργασία και η συμβολή των δημοτών στην επιτυχή υλοποίηση του έργου του δήμου θα είναι καθοριστικές.
Ποιες είναι οι μεγαλύτερες ανάγκες που εντοπίζετε αναφορικά με τα κοινωνικά προβλήματα σταοποία ο δήμος μπορεί να συμβάλει;
Τηρώντας το σύνθημά μας, ότι «ο άνθρωπος είναι πάνω από όλα», προτεραιότητά μας είναι κυρίως δύο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες: τα άτομα τρίτης ηλικίας και τα παιδιά. Γνωρίζετε ότι συχνά το πέρασμα στην τρίτη ηλικία οδηγεί στην κοινωνική απομόνωση και τον κοινωνικό αποκλεισμό.Για να αποφευχθεί, λοιπόν, ο αποκλεισμός τους από τον κοινωνικό ιστό, εργαζόμαστε για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μέσω των δημοτικών ιατρειών ή άλλων δομών. Ταυτόχρονα, δίνουμε έμφαση στην παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξής τους.
Για τα παιδιά, τα οποία αποτελούν το μέλλον του τόπου μας, επενδύουμε σε αυτά, με αγάπη και αφοσίωση. Γι’ αυτό οργανώσαμε και θα συνεχίσουμε το πρόγραμμα κατασκηνώσεων για παιδιά ηλικίας 7 έως 15 ετών. Επίσης, πραγματοποιήσαμε το «Παιδικό ημερήσιο Camp στην πόλη 2024». Παράλληλα, βελτιώνουμε τις υποδομές και τις υπηρεσίες στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς και προωθούμε την ενισχυτική διδασκαλία μαθητών,για να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της σχολικής διαρροής.
Ποια είναι τα μεγάλα έργα τα οποία βάζετε ως προτεραιότητα για τη βελτίωση της καθημερινότητας της πόλης;
Βασικός στόχος είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών μέσα από τη δρομολόγηση νέων και την ολοκλήρωση υφιστάμενων έργων υποδομών. Ενδεικτικά, σας αναφέρω ότι συντηρούμε το οδικό δίκτυο σε Ελευσίνα και Μαγούλα και διαμορφώνουμε τέσσερις χώρους στάθμευσης στον Δήμο Ελευσίνας. Δίνουμε έμφαση στην αντιπλημμυρική θωράκιση, προχωρώντας τη μελέτη οριοθέτησης των τεσσάρων ρεμάτων (Σούρες, Λούτσα, Μικρό Κατερίνι, Σαρανταπόταμος). Επίσης, προχωρούμε στην ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων, πλατειών και παιδικών χαρών ενισχύοντας το πράσινο. Ταυτόχρονα, προχωρούμε στην ανακαίνιση του κλειστού γυμναστηρίου Ελευσίνας «Ανδρέας Δασκαλάκης».
Η Ελευσίνα, ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, ποιο είναι το στίγμα το οποίο αφήνει;
Η παρακαταθήκη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης είναι πολύτιμη για την Ελευσίνα. Θα σας πως μόνον ότι η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε και η δικτύωση που δημιουργήθηκε σε ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον στον τομέα του πολιτιστικού τουρισμού αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι παρακαταθήκης, που θα αναδείξει στο μέλλον περαιτέρω την πόλη της Ελευσίνας. Στο κομμάτι δε των υποδομών ενεργοποιήθηκαν κτιριακές εγκαταστάσεις και πλήθος άλλων χώρων για τη φιλοξενία των δράσεων του συγκεκριμένου προγράμματος, αλλάζοντας δυναμικά την πόλη της Ελευσίνας. Πάνω από 176 έργα καθαρά καλλιτεχνικού ή πολιτιστικού ή εκπαιδευτικού και επιμορφωτικού χαρακτήρα έχουν επιτελεστεί. Στις δράσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας συμμετείχαν περισσότεροι από 6.100 καλλιτέχνες, ενώ πάνω από 86.000 άνθρωποι παρακολούθησαν τις δράσεις αυτές.
Παράλληλα, το Φεστιβάλ «Αισχύλεια» αποτελεί εδώ 49 χρόνια έναν πολιτιστικό θεσμό υψηλού κύρους και μεγάλης προβολής. Φέτος, τελεί υπό την αιγίδα του ΕΟΤ και οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν έως και τις 26 Σεπτεμβρίου.
Είστε μία περιοχή με σοβαρή περιβαλλοντική επιβάρυνση. Τι σκοπεύετε να κάνετε για αυτό το πρόβλημα;
Ο Δήμος Ελευσίνας εδώ και πολλά χρόνια σχεδιάζει, συμμετέχει και πρωτοπορεί σε σημαντικά έργα για το περιβάλλον. Ας μην ξεχνούμε ότι ο δήμος μας συμμετέχει από το 2006 στο 1ο Πρόγραμμα Ανακύκλωσης που ξεκίνησε στην Ελλάδα, το γνωστό πρόγραμμα σε όλους μας για τον «Μπλε Κάδο». Ας μην ξεχνούμε, επίσης, ότι εδώ και χρόνια ο Δήμος Ελευσίνας διαχειρίζεται δικό του Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) στο οποίο συλλέγονται από όλη την περιοχή του δήμου ογκώδη οικιακά και λοιπά ανακυκλώσιμα υλικά.Παράλληλα, έχουμε αναπτύξει δίκτυο καφέ κάδων σε επιχειρήσεις, με σκοπό τη χωριστή συλλογή των υπολειμμάτων τροφών (βιοαποβλήτων), και σύντομα θα επεκταθεί στα νοικοκυριά. Σκοπός είναι να έχουμε το δικό μας κομπόστ, που παράγεται από βιοαπόβλητα.
Και ποιοι διαγωνισμοί είναι σε εξέλιξη;
Δίνουμε μεγάλη έμφαση στα θέματα περιβάλλοντος, γι’ αυτό είναισε εξέλιξη ο διαγωνισμός για το έργο «SmartechElefsina: Έξυπνος Κόμβος Νέων Τεχνολογιών, Ψηφιοποίησης και Καινοτομίας», που μεταξύ άλλων περιέχει ένα σύστημα καταγραφής τοπικών περιβαλλοντικών (ποιότητα θαλάσσιου νερού, ποιότητα αέρα) και καιρικών συνθηκών, μία πρότυπη διαδικτυακή πλατφόρμα διαχείρισης ενέργειας σε κτίρια του δήμου, ενώ περιλαμβάνει και την ανάπτυξη ευφυούς πλατφόρμας υποστήριξης αποφάσεων βιώσιμης ανάπτυξης. Επίσης, είναι σε εξέλιξη διαγωνισμός για την προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων, δύο λεωφορείων 28 θέσεων και ενός μικρού ηλεκτρικού οχήματος 5 θέσεων.
Επιπλέον, προχωρούμε στην ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του κέντρου καλλιτεχνικής απασχόλησης του Δήμου Ελευσίνας, του γνωστού σε όλους μας Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής στη Μαγούλα, που θέλουμε να τον αναβαθμίσουμε σε κήπο με μορφολογία λόφου και φύτευση δέντρων και διαμόρφωση βοτανόκηπων.