«Είναι η πραγματική παραπαιδεία»
Καμπανάκι κρούουν οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης της Θεσσαλονίκης για τα παράνομα ιδιαίτερα μαθήματα που κάνουν πολλοί καθηγητές σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου, εφιστώντας την προσοχή των γονέων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Φροντιστών Βορείου Ελλάδος, Νίκο Πετρόπουλο, στα χρόνια του κορωνοϊού τα «μαύρα» ιδιαίτερα αυξήθηκαν, με την τάση αυτή να είναι εμφανής –ειδικά σε μαθητές Γ’ Γυμνασίου και Α’ Λυκείου– και στην έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς.
«Είναι μια γάγγραινα. Πρέπει να φροντίσει το κράτος γιατί και απώλειες εσόδων υπάρχουν και η ποιότητά τους είναι άγνωστη. Επίσης έτσι οι ανήλικοι μαθητές εξοικειώνονται σε μια διαδικασία με παράνομες πρακτικές. Αυτή είναι η πραγματική παραπαιδεία. Το σχολείο με το ψηφιακό φροντιστήριο μάς αναγνωρίζει. Η πραγματική παραπαιδεία είναι τα “μαύρα” ιδιαίτερα, όχι τα νόμιμα φροντιστήρια. Εποπτευόμαστε από το υπουργείο Παιδείας και όλες τις αρμόδιες αρχές του κράτους. Έχουμε δομές. Οι πολίτες πρέπει να απευθύνονται σε μας γιατί η ομάδα έχει πολύ μεγαλύτερη δύναμη από τη μονάδα, που είναι και ένα από τα μότο μας», σημειώνει χαρακτηριστικά στην Karfitsa, αναφέροντας τόσο τους ιδιώτες όσο και τους καθηγητές του δημοσίου που κάνουν παράνομα ιδιαίτερα.
Κάλεσμα προς τους νέους πτυχιούχους εκπαιδευτικούς
Συμπληρώνει πως στα φροντιστήρια οι γονείς μπορούν να είναι σίγουροι για τους καθηγητές, καθώς είναι πτυχιούχοι και έχουν άδεια διδασκαλίας (η οποία προϋποθέτει εξέταση από ψυχολόγο και καθαρό ποινικό μητρώο). Παράλληλα, απευθύνοντας κάλεσμα προς τους νέους πτυχιούχους εκπαιδευτικούς που ψάχνουν έναν τρόπο να ξεκινήσουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, τόνισε πως είναι προτιμότερο να στραφούν σε δομές μέσης εκπαίδευσης.
«Πάντα υπάρχουν ανάγκες για προσλήψεις. Συνάδελφοι πηγαίνουν και κάνουν ιδιαίτερα με 5 και 6 ευρώ “μαύρα” χωρίς ένσημα και χωρίς προϋποθέσεις. Έχουν σπουδάσει. Πρέπει να τιμήσουν όλη αυτή την προσπάθεια που έκαναν τόσα χρόνια», επεσήμανε, αναφέροντας επίσης την αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και τον νόμο του 2016 του τότε υπουργού, Νίκου Φίλη για τα ωρομίσθια στα φροντιστήρια. Ταυτόχρονα, υπάρχουν κάποιες ειδικότητες καθηγητών, προσθέτει, στις οποίες παρατηρούνται ελλείψεις, επί παραδείγματι οι οικονομολόγοι, οι βιολόγοι, οι χημικοί και οι πληροφορικοί, οι οποίοι απορροφώνται στην έρευνα και στη βιομηχανία.
Στα περσινά επίπεδα παραμένουν τα δίδακτρα
Όσον αφορά τα δίδακτρα στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης της Θεσσαλονίκης φέτος, ανέφερε πως οι τιμές παρέμειναν στα περσινά επίπεδα. Ενδεικτικό είναι πως τα τελευταία δύο χρόνια είχαν υποστεί μικρές αυξήσεις λόγω της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης του κατώτατου μισθού, ωστόσο στα χρόνια της οικονομικής κρίσης είχαν υποστεί μειώσεις. «Βρισκόμαστε στα επίπεδα του 2010», σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο.
Οι υποψήφιοι των πανελληνίων του 2025 βρίσκονται σε φάση προετοιμασίας, με τη διαδικασία να κυλά ομαλά, όπως εξηγεί στην Karfitsa ο πρόεδρος των φροντιστηριούχων. Ειδικότερα: «Τα παιδιά ξεκίνησαν την προετοιμασία τους ομαλά. Είναι θετικό ότι έχουν βγει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα οι ημερομηνίες των εξετάσεων. Φέτος βγήκαν ακόμη πιο νωρίς συγκριτικά με άλλες χρονιές. Ξεκινούν στις 30 Μαΐου 2025. Ουσιαστικά μπορεί να γίνει προγραμματισμός για τους μαθητές και για τους καθηγητές. Όπως λέμε συχνά η προετοιμασία για τις πανελλαδικές είναι μια τριετής διαδικασία, με σταδιακή φυσικά αύξηση της προσπάθειας».