Βαδίζοντας σε ένα δύσβατο μονοπάτι μαζί με συνοδοιπόρους
Στο δρόμο τους προς μια καλύτερη ζωή βαδίζουν πολλοί Θεσσαλονικείς, οι οποίοι παλεύουν με τον εθισμό στο τσιγάρο και προσπαθούν να το κόψουν συμμετέχοντας σε ομάδες διακοπής καπνίσματος.
Οι ομάδες αλληλοϋποστήριξης προσφέρουν πολλαπλά οφέλη σύμφωνα με τους ειδικούς, χαρακτηριστικά τη βοήθεια και τη γνώση που μπορεί να δώσει ένα άτομο στο άλλο, με κοινό σκοπό να κάνουν στον εαυτό τους ένα δώρο ζωής, μακριά από τη μέγγενη της εξάρτησης.
Η κα. Δέσποινα Σαχπαζίδου εδράζεται στη Θεσσαλονίκη και είναι υπεύθυνη ομάδων διακοπής καπνίσματος τα τελευταία δέκα χρόνια. Μιλώντας στην Karfitsa τονίζει ότι μέσα από τις ομάδες χαρτογραφείται ο δρόμος ενός ανθρώπου βλέποντας τη διαχείριση του ίδιου ζητήματος από κάποιον άλλο.
«Είναι ομάδες από καπνιστές που θέλουν να κόψουν το τσιγάρο. Έρχονται επειδή οι ίδιοι το θέλουν. Εντάσσονται σε μια ομάδα οκτώ – δώδεκα ατόμων. Εκεί εξετάζουμε διάφορα θέματα με σκοπό να καταλάβει ο καπνιστής με τι συναισθήματα συσχετίζει το κάπνισμα, ποιες ήταν οι επιρροές του, πώς αποφάσισε να καπνίσει, αν του αρέσει ή όχι, αν είναι ελεύθερος να καπνίζει, να καταλάβει τι σημαίνει εξάρτηση από τη νικοτίνη και όλα αυτά σταδιακά μέσα σε 20 συνεδρίες τον οδηγούν σε μια απόφαση, η οποία είναι να κόψει το τσιγάρο. Όταν φτάσει σε αυτή την απόφαση έχουμε μερικά βοηθήματα με τα οποία τον στηρίζουμε, συμβουλές για το τι να κάνει δηλαδή. Αυτά βοηθούν να ξεπεράσει κάποιος την ένταση της ανάγκης για τσιγάρο που οφείλεται στη νικοτίνη. Υπάρχει ένας σχεδιασμός για να προλάβουμε και την υποτροπή. Τα αποτελέσματα σε αυτές τις ομάδες είναι πολύ καλά γιατί υπάρχει και η υποστήριξη της παρέας. Υπάρχουν άνθρωποι με τον ίδιο τρόπο επηρεαζόμενοι από τον καπνό, με τον ίδιο τρόπο δυσκολεύονται δηλαδή να το κόψουν, περνάνε τον ίδιο δρόμο και στηρίζουν ο ένας τον άλλο», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την κα. Σαχπαζίδου το κάπνισμα συνιστά σοβαρό κίνδυνο για την ατομική αλλά και τη δημόσια υγεία. «Ο λόγος που ένας άνθρωπος καπνίζει είναι πρώτον ο εθισμός στη νικοτίνη, δεύτερον η ψυχολογία (άγχος για παράδειγμα) και τρίτον η συμπεριφορά, για παράδειγμα κάθεται κάποιος να πιει καφέ και έχει συνηθίσει να κάνει και τσιγάρο. Προσπαθούμε να σπάσουμε αυτά τα δίπολα όπως είναι ο καφές και το τσιγάρο ή ο καφές και το ποτό. Συμβουλεύουμε να κάνουν διαφορετικά πράγματα. Δίνουμε ασκήσεις δηλαδή γι’ αυτό», επισημαίνει.
Οι συναντήσεις των ομάδων είναι εβδομαδιαίες, με την υπεύθυνή τους να τονίζει στην Karfitsa ότι συμμετέχοντας κάποιος και αποτάσσοντας το τσιγάρο από την καθημερινότητά του κάνει ένα δώρο ζωής στον εαυτό του. Η ίδια συμβουλεύει οποιονδήποτε σκέφτεται να έρθει στις ομάδες αλλά είναι διστακτικός να πάρει την απόφαση χωρίς φόβο. Πιο συγκεκριμένα: «Αν το σκέφτηκε κάποιος έστω και μια φορά να διακόψει το τσιγάρο για οποιονδήποτε λόγο, αξίζει τον κόπο να μπει στη διαδικασία, γιατί μέσα στις ομάδες συνειδητοποιείς πολλά πράγματα. Είναι οφέλη που τα παίρνεις για μια ζωή. Ένα δώρο που κάνει κάποιος στον εαυτό του φροντίζοντάς τον».