Ένα μεγάλο ιατρικό επίτευγμα μετά από 14 ώρες επέμβασης
Η εγχείρηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιουλίου 2024, υπό την καθοδήγηση ενός κορυφαίου Βρετανού χειρουργού, ήταν ιδιαίτερα απαιτητική γιατί τα κοριτσάκια ήταν ενωμένα στο κεφάλι.
Χρησιμοποιήθηκε η κορυφαία τεχνολογία Mixed Reality
Ο καθηγητής Noor ul Owase Jeelani, από το νοσοκομείο Great Ormond Street Hospital, για να ολοκληρώσει την πολύπλοκη επέμβαση στην Μινάκ και τη Μίρχα, χρησιμοποίησε κορυφαία τεχνολογία Mixed Reality η οποία περιλαμβάνει τον συνδυασμό τρισδιάστατων εικόνων.
Μετά την επιτυχημένη επέμβαση τα δυο κοριτσάκια παραμένουν στο νοσοκομείο ενώ αναμένεται να αναρρώσουν πλήρως και να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή όταν επιστρέψουν στην πατρίδα τους στο Πακιστάν, τον επόμενο μήνα.
The twins, named Minal and Mirha, are now recovering in hospital and expected to make full recoveries https://t.co/GVnOEZUwhf
— Standard News (@standardnews) September 18, 2024
«Αναρρώνουν εξαιρετικά, πραγματικά θαυμάσια», δήλωσε ο καθηγητής Jeelani στο Sky News. «Θα πρέπει να είναι σε θέση να επιστρέψουν στο Πακιστάν σε λίγες εβδομάδες».
Η επέμβαση απαιτούσε δύο χειρουργικά στάδια
Η επέμβαση στο νοσοκομείο της πόλης Bilkent της Άγκυρας, στην οποία συμμετείχε τοπική ομάδα ιατρών, απαιτούσε δύο χειρουργικά στάδια και ολοκληρώθηκε σε διάστημα τριών μηνών, με την τελική επέμβαση να διαρκεί 14 ώρες.
Τα κορίτσια, τα οποία γεννήθηκαν στο Πακιστάν, ήταν δίδυμα που ήταν ενωμένα στο κεφάλι και η περίπτωσή τους είναι γνωστή ως «σιαμαία craniopagus». Μοιράζονταν ζωτικά αιμοφόρα αγγεία και εγκεφαλικό ιστό και ο διαχωρισμός τους απαιτούσε μια εξαιρετικά περίπλοκη χειρουργική επέμβαση.
📌 Pakistan’dan Türkiye’ye getirilen, başlarından yapışık 8 aylık ikizler, Bilkent Şehir Hastanesinde 60 kişilik ekibin katıldığı 14 saatlik ameliyatla birbirinden ayrıldı. pic.twitter.com/nVGFrSUuC0
— Munzur Press (@MunzurPress) September 19, 2024
Η τεχνολογία Mixed Reality
Η τεχνολογία Mixed Reality (MR) συνδυάζει τρισδιάστατες εικόνες με τον πραγματικό κόσμο και χρησιμοποιείται για την αύξηση της ακρίβειας κατά τη διάρκεια πολύπλοκων επεμβάσεων. Με λίγα λόγια, ενισχύει την οπτική του χειρουργού για τον ασθενή, κάνοντας παράλληλη χρήση ψηφιακού περιεχομένου, ενώ παραμένει στον πραγματικό κόσμο.
Η αριθμητικά μεγάλη ομάδα χειρουργών ζήτησε τη βοήθεια αυτού του
ειδικού τύπου εικονικής πραγματικότητας για να βοηθήσει στην προετοιμασία για την εξαιρετικά περίπλοκη επέμβαση. Για την εκπαίδευση λοιπόν των γιατρών δημιουργήθηκε ένα τρισδιάστατο μοντέλο εικονικής πραγματικότητας με τα δίδυμα. Έτσι, οι γιατροί ήταν προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα, κάτι που βοήθησε στην επιτυχία της επέμβασης.