«Ζήτημα δημόσιας υγείας η θρέψη των νεογνών»
Δράση για την προάσπιση του μητρικού θηλασμού, ως δώρο ζωής – πιο σημαντικό από ποτέ εν μέσω ανθρωπιστικής κρίσης, πραγματοποίησαν στο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης μαίες της Α΄ Πανεπιστημιακής Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του νοσοκομείου, μαζί με φοιτήτριες μαιευτικής.
Η δράση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού. Μαίες και φοιτήτριες του τμήματος Μαιευτικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος ενημέρωσαν το κοινό σχετικά με ό,τι αφορά τον μητρικό θηλασμό, τονίζοντας ότι το μητρικό γάλα αποτελεί φυσική και ασφαλή τροφή, τέλεια σχεδιασμένη για τις διατροφικές και ανοσολογικές ανάγκες του βρέφους, βοηθά στην πρόληψη λοιμώξεων και μειώνει τη μητρική και βρεφική νοσηρότητα και θνησιμότητα.
«Σήμερα είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού. Κάθε χρόνο γιορτάζεται στην Ελλάδα και παγκοσμίως από 1 μέχρι 7 Νοεμβρίου. Το σύνθημα της φετινής χρονιάς είναι “Κλείνοντας το κενό – Υποστήριξη για όλους”. Ο θηλασμός είναι μία ενότητα που αφορά όλους, πολιτεία και επαγγελματίες υγείας. Η δέσμευση είναι όλων και πρέπει όλοι να υποστηρίξουμε τον θηλασμό. Το σύνθημα επικεντρώνεται σε μέρες κρίσεων, όπως είναι οι ημέρες πολέμου, όπου το μητρικό γάλα φαίνεται αναντικατάστατο γιατί αφορά τη θρέψη των βρεφών. Επικεντρώνεται στις ευάλωτες ομάδες και στην έλλειψη ανισοτήτων. Οι μαίες είμαστε εδώ να υποστηρίξουμε τη δυάδα μητέρα και βρέφους ώστε να συνεχίσει να θηλάζει», επισημαίνει στην Karfitsa η προϊσταμένη στην Α’ Μαιευτική του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, Ευαγγελία Βοζίκη.
«Οι υπηρεσίες που προσφέρει το νοσοκομείο μας πάνω στα θέματα του θηλασμού είναι μαθήματα προγεννητικά, όπου γυναίκες στην εγκυμοσύνη τους μπορούν να πάρουν πληροφορίες για τον θηλασμό. Υπάρχει ιατρείο θηλασμού όπου οι μαμάδες κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους ενημερώνονται και εκπαιδεύονται πάνω σε αυτό. Μπορούν να κλείσουν ραντεβού και κατόπιν του εξιτηρίου για κάτι περαιτέρω. Υπάρχει η τράπεζα μητρικού γάλακτος, όπου συλλέγεται το γάλα από δότριες για να το δώσουμε στα πρόωρα νεογνά που το έχουν ανάγκη. Μέσα από αυτές τις υπηρεσίες υπάρχει ένας κύκλος υποστήριξης απ’ όλους τους επαγγελματίες υγείας», συμπληρώνει η ίδια στην Karfitsa.
Αναφερθείσα στην ανθρωπιστική κρίση και στη σπουδαιότητα του μητρικού γάλακτος, σημείωσε πως «μέσα από έρευνες φάνηκε ότι το μητρικό γάλα ήταν πολύτιμο για βρέφη που γεννήθηκαν σε περιόδους κρίσεων και πολέμων, όπου βρέθηκε σαν πηγή τροφής από μαμάδες που συνέχισαν να θηλάζουν. Για παράδειγμα μητρικό γάλα από την Πολωνία στάλθηκε σε μορφή νεφελοποίησης στην Ουκρανία για να τραφούν τα βρέφη του πολέμου. Η θρέψη των νεογνών είναι ζήτημα δημόσιας υγείας και είναι ζήτημα όλων να το υποστηρίξουν».