Η κυβέρνηση ασχολείται σοβαρά με την καθημερινότητα
«Δεν είναι ακροδεξιό να μεριμνά μια κυβέρνηση για την ασφάλεια των πολιτών, για τη φύλαξη των συνόρων μας και για τη μεγαλύτερη αστυνόμευση στις γειτονιές», δηλώνει ο Κώστας Καραγκούνης, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών και τις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης. Παράλληλα, μας μιλάει για τις αλλαγές στον κατώτατο μισθό, για την ψηφιακή κάρτα εργασίας και την επιστροφή στην Ελλάδα όσων τα προηγούμενα χρόνια αναζητούσαν εργασία στο εξωτερικό.
Η ξεκάθαρη επικράτηση του Ντ. Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές σηματοδοτεί μια «στροφή» των πολιτών προς τα δεξιά. Στην Ελλάδα, ορισμένες δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν μια άνοδο των κομμάτων που βρίσκονται δεξιότερα της ΝΔ. Θεωρείτε ότι πρέπει η κυβέρνηση να κάνει δεξιά «στροφή» στην πολιτική που εφαρμόζει;
Είναι γεγονός ότι οι πολίτες παντού στην Ευρώπη στρέφουν περισσότερο την προσοχή τους στην Ακροδεξιά και σε δεξιότερες επιλογές, ενώ γυρίζουν την πλάτη τους στην Κεντροαριστερά. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ακροδεξιά έχει τεράστια απήχηση πια και σε χώρες που έχουν μεγάλη παράδοση στο κοινωνικό κράτος, όπως οι σκανδιναβικές, η Γαλλία, η Ιταλία και αλλού. Είδατε, για παράδειγμα, τι έγινε στις ΗΠΑ με την επικράτηση Τραμπ, που είχε ως πρόταγμά του συγκεκριμένη ατζέντα απέναντι στην παγκοσμιοποίηση, με έμφαση στα ζητήματα της καθημερινότητας, όπως η ασφάλεια, το μεταναστευτικό και η εγκληματικότητα. Και γι’ αυτό που συμβαίνει, κατά την άποψή μου, υπάρχουν μεγάλες ευθύνες στην Αριστερά, η οποία φρόντισε με τη ρητορική της τα τελευταία χρόνια να ποινικοποιεί πολιτικές που θα έπρεπε να είναι αυτονόητες για όλα τα κόμματα. Διότι δεν είναι ακροδεξιό να μεριμνά μια κυβέρνηση για την ασφάλεια των πολιτών, για τη φύλαξη των συνόρων μας και για τη μεγαλύτερη αστυνόμευση στις γειτονιές. Οπότε, όσο η κυβέρνηση ασχολείται με την καθημερινότητα και δίνει απαντήσεις σε αυτές τις ανησυχίες των πολιτών, δεν έχει τίποτε να φοβηθεί.
Η ΝΔ συνεχίζει να είναι συντηρητική παράταξη ή έχει μεταλλαχθεί σε κάτι άλλο;
Η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να είναι το λαϊκό κόμμα της πατρίδας μας. Και πράγματι πετυχαίνουμε τις μεγάλες νίκες, ακριβώς γιατί καλύπτουμε ένα μεγάλο πολιτικό φάσμα του Κέντρου και της Δεξιάς. Σεβόμαστε πολλές απόψεις, αλλά δεν χάνουμε και την πυξίδα μας. Ανήκουμε στην παράταξη που έχει πάρει τις μεγάλες στρατηγικές αποφάσεις και έχουμε δικαιωθεί σχεδόν σε όλα. Είμαστε το κόμμα που εκφράζει τα συμφέροντα των πολλών, είμαστε η παράταξη που θέλουμε πιο αποτελεσματικό και ευέλικτο κράτος, θέλουμε η οικονομία να λειτουργεί χωρίς προσκόμματα, είμαστε εμείς που θέλουμε περισσότερη ασφάλεια στις γειτονιές, στις πόλεις και στα χωριά μας, θέλουμε ασφαλή σύνορα και επαρκείς ελέγχους, θέλουμε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, θέλουμε προστασία της οικογένειας και σεβασμό στους θεσμούς του κράτους.
Έχουμε μπροστά μας δύο κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή, η πρώτη αφορά την υπερψήφιση του νέου κρατικού Προϋπολογισμού και η δεύτερη την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Να περιμένουμε εκπλήξεις ή διαφοροποιήσεις;
Δεν θεωρώ ότι θα υπάρξουν εκπλήξεις ή διαφοροποιήσεις. Αυτό βέβαια που σίγουρα δεν είναι σωστό να ανακινούμε ως θέμα είναι η εκλογή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι μια συζήτηση που θα ανοίξει στην ώρα της και σίγουρα δεν είναι ούτε πολιτικά ούτε συνταγματικά ευπρεπές, για τον θεσμό, να αναπαράγουμε μια τέτοια συζήτηση.
Οι εξελίξεις στην Κεντροαριστερά σχεδόν μονοπωλούν την πολιτική επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα. Πόσο πιθανό είναι, κατά τη γνώμη σας, να επιστρέψει ο Αλέξης Τσίπρας στην κεντρική πολιτική σκηνή;
Το έχω πει και άλλες φορές στον δημόσιο διάλογο, ο κ. Τσίπρας κρίθηκε αρνητικά από τον ελληνικό λαό και γι’ αυτό αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την ηγεσία του κόμματός του. Ανέβασε θεματικά τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ όταν καβάλησε το κύμα του λαϊκισμού και των ψεύτικων προσδοκιών που καλλιέργησε και όταν ήρθε η ώρα της αλήθειας, τότε αποδομήθηκε τόσο ο ίδιος όσο και οι πολιτικές του. Προφανώς αυτό το κατάλαβε και ο ίδιος, γι’ αυτό και αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Αν ρωτάτε την προσωπική μου άποψη, δεν θεωρώ ότι μπορεί να υπάρξει ενδεχόμενο επανόδου του, γιατί οι πολίτες θυμούνται το πώς πολιτεύτηκε, τι έταξε στον κόσμο και τι τελικά έκανε.
Από το 2028 σταματούν οριστικά οι μειώσεις μισθών; Εξηγήστε μας το νέο πλαίσιο.
Το νέο σύστημα είναι απλό και πολύ σαφές. Από το 2028, σωστά το λέτε, δεν θα υπάρχει μείωση των μισθών, καθότι η νομοθετική πρωτοβουλία για τους επαρκείς κατώτατους μισθούς, που φέρνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής ασφάλισης, προβλέπει ειδικές ασφαλιστικές δικλείδες, με τις οποίες θα υπάρχει προσαύξηση του κατώτατου μισθού με δύο βασικά κριτήρια. Το ένα κριτήριο είναι ο πληθωρισμός και η ακρίβεια και το άλλο κριτήριο είναι η παραγωγικότητα της εργασίας. Ως εκ τούτου, με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε ότι πάντοτε θα υπάρχει μία προσαύξηση του μισθού ανάλογα κυρίως με την παραγωγικότητα της οικονομίας και των πληθωρισμό και το σημαντικό στοιχείο είναι ότι δεν θα υπάρχει μείωσή του σε καμία περίπτωση, όπως είχε συμβεί την περίοδο της οικονομικής κρίσης και της εφαρμογής των μνημονίων. Με λίγα λόγια, βασική στρατηγική μας αποτελεί, όπως είπα και πριν, η αύξηση του μέσου μισθού που προφανώς επηρεάζεται από τις αυξήσεις των κατώτατων μισθών και την περαιτέρω αύξηση που δίδεται για τις προϋπηρεσίες και τις τριετίες. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει αυτό που λέγεται «spillover effect», δηλαδή αυξητική επίδραση στην αγορά εργασίας, όπου θα συμπαρασυρθούν μέσω του κατώτατου μισθού και οι μέσοι μισθοί. Οι στόχοι λοιπόν που έθεσε ο πρωθυπουργός είναι εφικτοί, και σε αυτό μπορούν να συμβάλουν και οι κοινωνικοί εταίροι και γενικά η ελληνική επιχειρηματικότητα, ιδίως μέσω της σύναψης συλλογικών συμβάσεων εργασίας που θα προσφέρουν και καλύτερες αμοιβές και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ας μη γελιόμαστε, μία από τις σημαντικές προκλήσεις είναι το πώς θα αξιοποιήσουμε το ανθρώπινο κεφάλαιο, ώστε να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει.
Τι καινούργιο εισάγεται στην αγορά εργασίας με το νέο σύστημα καθορισμού του κατώτατου μισθού;
Όπως ανέφερα και νωρίτερα, το νέο σύστημα είναι περισσότερο δίκαιο και λαμβάνει υπόψη βασικές μεταβλητές με βάση τις οποίες θα ορίζεται το βασικό επίπεδο αύξησης του κατώτατου μισθού και επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι, πέρα από το βασικό πλαίσιο του μισθού που θα δίνεται, προβλέπονται και ειδικές προσαυξήσεις τόσο για τους υπαλλήλους όσο και για τους εργατοτεχνίτες. Μιλάμε για τις προσαυξήσεις λόγω τριετιών ή προϋπηρεσίας, που μπορούν να δώσουν αυξημένο τον μισθό κατά 30% για τους υπαλλήλους και κατά 30% για τους εργατοτεχνίτες.
Ένας από τους βασικούς στόχους που είχε θέσει η κυβέρνηση ήταν η επιστροφή όσων αναζητούσαν εργασία τα προηγούμενα χρόνια στο εξωτερικό. Πώς πάει αυτό;
Η κυβέρνηση έχει θέση ως κορυφαίο ζήτημα την προσέλκυση ταλέντων και εργαζομένων που έχουν φύγει στο εξωτερικό. Αποτελεί τεράστια πρόκληση για το υπουργείο μας, διότι έχουμε μία στρατηγική σε αυτό το θέμα στοχεύοντας να δημιουργηθεί ένα δίκτυο με τους Έλληνες του εξωτερικού, ένα μόνιμο δίκτυο το οποίο έχει την ονομασία «Rebrain Greece» και η καινοτομία είναι ότι υπάρχει συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, έτσι ώστε το εγχείρημα αυτό να έχει τα μεγαλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Τέλη Νοεμβρίου θα βρεθούμε στο Άμστερνταμ. Ήδη το υπουργείο παίζει έναν σημαντικό ρόλο στο να μπορέσουμε να προσελκύσουμε τα λαμπρά μυαλά που έφυγαν στο εξωτερικό και μέσω αυτής της δράσης να προωθηθεί παράλληλα και η ελληνική επιχειρηματικότητα, καθότι οι ελληνικές επιχειρήσεις προσφέρουν πολλές νέες θέσεις εργασίας υψηλών προδιαγραφών με καλούς μισθούς και αρκετά καλές συνθήκες εργασίας. Και αυτό οφείλεται στο ότι η Ελλάδα προσελκύει πολλές άμεσες ξένες επενδύσεις ταυτόχρονα με το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης και μαζί με τους ιδιωτικούς πόρους δημιουργούν ένα νέο οικοσύστημα στην ελληνική οικονομία, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ως εκ τούτου, είναι μία χρυσή ευκαιρία να προσελκύσουμε Έλληνες του εξωτερικού σε μια συγκυρία που μας πιέζει το δημογραφικό ζήτημα.
Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι του υπουργείου Εργασίας για τους μισθούς και την ανεργία, στο τέλος της τετραετίας;
Οι βασικοί στόχοι έχουν ήδη τεθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ, αύξηση του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ και μείωση της ανεργίας κάτω από το 8%. Είναι στόχοι που για εμάς αποτελούν προτεραιότητα και θα τους πετύχουμε. Είναι πολύ σημαντικό ότι η ελληνική οικονομία και η ελληνική επιχειρηματικότητα δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας – αυτό μας το βεβαιώνει και η ΕΛΣΤΑΤ και συνεπακόλουθα αυτό σηματοδοτεί περαιτέρω ανάπτυξη. Βέβαια, όσο μειώνεται η ανεργία, τόσο θα υπάρχει μία στενότητα στην αγορά εργασίας, διότι γνωρίζετε το πρόβλημα της έλλειψης πολλών ειδικοτήτων, κυρίως τεχνικών, που πρέπει να καλυφθούν. Και εκεί εντείνουμε τις προσπάθειές μας, ώστε να «χτυπήσουμε» τον πυρήνα της ανεργίας. Οι επιχειρήσεις, από την άλλη, πρέπει να δουν και τα θέματα των αμοιβών, γιατί δεν είναι μόνο θέμα προσφοράς εργασίας αλλά και ζήτησης. Πρέπει οι επιχειρήσεις να γίνουν περισσότερο ελκυστικές και για να το πετύχουν αυτό, πέρα όλων των άλλων, θα πρέπει να διασφαλίζουν καλές συνθήκες εργασίας, με έμφαση στην υγεία και την ασφάλεια.
Και μια τελευταία ερώτηση. Πώς πάει η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας;
Η εφαρμογή της έχει πολύ σημαντικά αποτελέσματα, αυτό μας δείχνουν τα πρόσφατα στοιχεία. Αρκεί να σας πω ότι η αύξηση των υπερωριών ανά ενταγμένο κλάδο λόγω της χρήσης ψηφιακής κάρτας είναι εντυπωσιακή. Για παράδειγμα, στα σούπερ μάρκετ υπάρχει αύξηση των δηλωθεισών υπερωριών κατά περίπου 25%, στις εταιρείες λιανικού εμπορίου κατά περίπου 11%, στον κλάδο της βιομηχανίας κατά 5,4% και στις τράπεζες κατά 4,8%. Με λίγα λόγια, η εφαρμογή της διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων και επιβραβεύει τις συνεπείς επιχειρήσεις.