Το ρουσφέτι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και η συγκάλυψη
Στη συγκλονιστική υπόθεση του αστυνομικού της Βουλής και στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας αναφέρθηκε σε συνέντευξή του χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Να σας πω εγώ προσωπικά ως υπουργός καθημερινά είμαι μάρτυρας υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας. Περίπου 100 κάθε μέρα. Κρατήστε το αυτό. Εκατό υποθέσεις, 60 συλλήψεις τις οποίες κοιτάζω μία μία μαζί με τον αρχηγό της αστυνομίας και τις υπηρεσίες για να δούμε ποια ενδεχομένως μπορεί να επαναληφθεί και να μας οδηγήσει σε μοιραία γεγονότα», είπε μεταξύ άλλων μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά του κατηγορούμενου ως παιδοβιαστή αστυνομικού στην υπηρεσία του στη Βουλή, σημείωσε ότι «στη Βουλή τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν υπηρετήσει 2.500 αστυνομικοί. Δεν εμφανίστηκε κάποιο τέτοιο φαινόμενο. Είναι ίσως το μοναδικό. Εδώ λοιπόν, από την ώρα που ξέσπασε αυτό το πρόβλημα, από την ώρα δηλαδή που υπήρξε μια καταγγελία, αφαιρέθηκε το όπλο από τον συγκεκριμένο, παραπέμφθηκε για εξετάσεις, έγιναν πάρα πολλές εξετάσεις με αναρρωτικές άδειες, του αφαιρέθηκε το όπλο, ήταν ήδη στη Βουλή. Ασφαλώς, όταν καταγγέλθηκε και παρέμεινε στη θέση του με αναρρωτική άδεια, επαναλαμβάνω μάλιστα με
αναρρωτική άδεια, εξετάσεις συνεχείς θα πρέπει να δώσει, να δώσουν οι γιατροί και θα κατατεθούν όλα αυτά στον ανακριτή που κάνει μια εξαιρετική δουλειά κατά τη γνώμη μου. Να μη βιαζόμαστε γιατί νομίζω ότι η ανάκριση αυτή είναι πολύ κρίσιμη και ταυτόχρονα, κατά τη γνώμη μου, έτσι όπως το βλέπω από μακριά, γίνεται μια πάρα πολύ σοβαρήδουλειά στην ανάκριση».
Στη Βουλή επί ΣΥΡΙΖΑ
Παράλληλα, ο κ. Χρυσοχοΐδης επεσήμανε πως ο συγκεκριμένος αστυνομικός πήγε στη Βουλή το 2019, όταν ήταν η προηγούμενη κυβέρνηση. «Παρέμεινε εκεί στη συνέχεια. Δεν ξέρω γιατί παρέμεινε. Εν πάση περιπτώσει, δεν
είναι θέμα στο οποίο μπορώ να απαντήσω εγώ. Από εκεί και πέρα, αυτό στο οποίο πρέπει να απαντήσω είναι ότι από τη στιγμή που έγινε μια καταγγελία από τη σύζυγό του για ενδοοικογενειακή βία. Προσέξτε για ενδοοικογενειακή βία. Άρχισε η διαδικασία. Την επόμενη μέρα αφαιρέθηκε το όπλο του. Στη συνέχεια παραπέμφθηκε σε γιατρούς, εξετάστηκε από γιατρούς, πήρε δύο μήνες αναρρωτική άδεια, στη συνέχεια επανήλθε με προσφυγές, πήγε η σύζυγός του επανειλημμένα και τον στήριξε και είπε ότι είναι όλα μια χαρά. Πήρε πίσω την καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία».
Πολιτική κόντρα
Συνέχεια στη σφοδρή σύγκρουση με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου έδωσε χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θάνος Πλεύρης, ο οποίος σε συνέντευξή του (Talk Radio) σημείωσε ότι η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας απέδωσε ευθύνες στην ΚΟ της ΝΔ και στον προέδρο της Βουλής κ. Τασούλα, ισχυριζόμενη ότι «γνωρίζαμε για τον αστυνομικό και τον καλύψαμε, δηλαδή ότι καλύψαμε έναν βιαστή». Ο κ. Πλεύρης είπε πως η απάντησή του είχε στόχο να αναδείξει τον πολιτικό λαϊκισμό της τοποθέτησης, υπογραμμίζοντας ότι τέτοιες κατηγορίες δεν στηρίζονται σε πραγματικά στοιχεία και αποτελούν προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων.Συνεχίζοντας παρέθεσε τα γεγονότα λέγοντας πως ο αστυνομικός διορίστηκε στη Βουλή τον Μάρτιο του 2019. «Έγινε αίτηση τον Ιανουάριο του 2019, από τον φρούραρχο που είχε τοποθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς δεν φταίει ο φρούραρχος», είπε και πρόσθεσε: «Ο συγκεκριμένος αστυνομικός είχε διοριστεί οδηγός στον φρούραρχο που είχε διορίσει η ίδια η κ. Κωνσταντοπούλου, άρα σύμφωνα με τη δική της λογική έχει ευθύνη και η ίδια».
«Εγώ ζητάω αποκάλυψη και με κατηγορούν»
Από την πλευρά της, η κυρία Κωνσταντοπούλου είπε ότι ζητάει λογοδοσία και ότι δεν διανοείται πως βρισκόταν ένα τέτοιο πρόσωπο προστατευμένο στη Βουλή. «Δεν μπορεί να κουκουλωθεί αυτό το θέμα. Κάλεσα τον
φρούραρχο να μου πει τι έγινε, γιατί δεν με ενημέρωνε ο πρόεδρος της Βουλής», είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας. Απαντώντας στην καταγγελία του κ. Πλεύρη ότι ο ανώτερος αξιωματικός που ζήτησε το ρουσφέτι είχε τοποθετηθεί το 2015 φρούραρχος της Βουλής με απόφαση της τότε προέδρου του Κοινοβουλίου Ζωής Κωνσταντοπούλου, είπε: «Είναι προφανές πως υπάρχει μια κυβέρνηση που προσπαθεί με κάθε τρόπο να
συγκαλύψει τα πράγματα. Εγώ ζητάω αποκάλυψη και με κατηγορούν. Εγώ ήμουν πρόεδρος της Βουλής το 2015. Ο φρούραρχος τον οποίο είχα εγώ, που ήταν αστυνομικός του Ανθρωποκτονιών, ήταν φρούραρχος μόνο την
περίοδο που ήμουν πρόεδρος και εκδιώχτηκε, όπως οποιοσδήποτε είχε συνδεθεί μαζί μου, μετά τη σύγκρουσή μου με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ πήρα τηλέφωνο τον πρώην φρούραρχο για να ρωτήσω αν αληθεύουν αυτά που λέει ο Πλεύρης. Μου απάντησε πως τον είχε για τέσσερις μήνες οδηγό το 2018. Ο σημερινός φρούραρχος μου είπε πως αυτά που είπε ο κ. Πλεύρης δεν τα γνωρίζει καν. Από το 2019 και μετά δούλευε στη Βουλή».
Καμία σχέση ο ΣΥΡΙΖΑ
Παρέμβαση στην υπόθεση έκανε και ο διάδοχος της κ. Κωνσταντοπούλου στην προεδρία της Βουλής επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης. Όπως είπε, «με αφορμή ευφάνταστα σενάρια που κυκλοφορούν ορισμένοι, είναι υποχρεωμένος να διευκρινίσει ότι ο πρόεδρος της Βουλής δεν διορίζει στην ΥΑΒΕ τις γυναίκες και τους άντρες των Σωμάτων Ασφαλείας που υπηρετούν σε αυτήν την ευαίσθητη υπηρεσία του αστυνομικού σώματος και της οποίας προΐσταται ανώτατος αξιωματικός, ταξίαρχος ή υποστράτηγος». «Καμία σχέση δεν υπήρξε για αυτόν και για άλλους, εν προκειμένω με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ ή οποιοδήποτε άλλο κόμμα και βεβαίως, αν τότε είχε καταγγελθεί η προ ετών, από την απόσπασή του, βίαιη συμπεριφορά και συμμετοχή του συγκεκριμένου αστυνομικού σε επεισόδια, θα είχαμε εισηγηθεί την απομάκρυνσή του», κατέληξε ο κ. Βούτσης.