Τι συμβαίνει με την ιδιοκατανάλωση για οικογενειακή χρήση
Για το τι ακριβώς γίνεται με το ελαιόλαδο και το «μπλόκο» που έρχεται στην πώληση του τενεκέ για την πάταξη της φοροδιαφυγής, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο Μανώλης Γιαννούλης, Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου.
Ο Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου, υπογράμμισε «Καταρχήν, ο νομοθέτης ήδη από το 2002 και το 2017, πριν 23 χρόνια, απαγόρευσε την διακίνηση χύμα ανώνυμων συσκευασιών. Άρα, ξεκινάμε ξεκαθαρίζοντας ότι ο ντενεκές με τη μορφή αυτή που εννοούμε στην Ελλάδα τενεκέ, δηλαδή μία ανώνυμη συσκευασία, απαγορεύεται εδώ και 23 χρόνια. Και πάμε τώρα στο επόμενο κομμάτι που έχει δημιουργήσει και το θόρυβο. Καταρχήν υπάρχει μια τεράστια παρεξήγηση όσον αφορά το θέμα της ιδιοκατανάλωσης, η οποία βεβαίως δεν απαγορεύεται. Τι εννοούμε όταν λέμε ιδιοκατανάλωση; Ο παραγωγός στο οικογενειακό του περιβάλλον, βεβαίως, στο παιδί του, στη μητέρα του, στον συγγενή, τον κοντινό, μπορεί να χαρίσει ελαιόλαδο. Όταν όμως, μιλάμε για εμπορία, αυτό το οποίο ο νόμος προβλέπει ούτως ή άλλως είναι η έκδοση παραστατικού (…) αυτό το οποίο απαγορεύει στην εμπορία, δηλαδή το 16 κιλό, διότι η μέγιστη επιτρεπόμενη συσκευασία είναι τα 5 λίτρα, ο μέγιστος περιέκτης είναι 5 λίτρα (αυτό επιτρέπεται). Και επομένως, αυτό το οποίο θα χρειαστεί, να κάνει ο παραγωγός για να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της νομοθεσίας, οι οποίες επαναλαμβάνω ότι προϋπάρχουν τεχνικά σήμερα, είναι να εκδώσει, να συσκευάσει ό, τι προβλέπει ο νομοθέτης σε έναν περιέκτη μέχρι πέντε λίτρα έτσι ώστε να εκδώσει, εφόσον πωλεί σε τελικό καταναλωτή, το δελτίο αποστολής και το τιμολόγιο πώλησης. Είναι τόσο απλό».
Τι αλλάζει στο εμπόριο λαδιού απο 01/04/2025
Και στη συνέχεια συμπλήρωσε «Η σημερινή πραγματικότητα στην Ελλάδα είναι ότι έχουμε σε μία εσωτερική αγορά της τάξεως των 100 με 110.000 τόνων (Στην Ελλάδα καταναλώνουμε δηλαδή 10 κιλά κατά κεφαλή ελαιόλαδο, κατά μέσον όρο) δηλαδή έχουμε περισσότερο από το 70%, δηλαδή περίπου 70.000 τόνους ελαιόλαδου που διακινούνται σε χύμα ανώνυμες συσκευασίες στους γνωστούς ντενεκέδες. Όταν σε όλες τις έρευνες που έχουν γίνει από τον ΕΦΕΤ και το τονίζω ότι είναι ο αρμόδιος φορέας-περισσότερο από το 70% αυτών των δειγμάτων που έχουν ληφθεί από ανώνυμες συσκευασίες, είναι είτε μη κανονικά ελαιόλαδα, είτε νοθευμένα με σπορέλαια, είτε σκέτα σπορέλαια χρωματισμένα και αρωματισμένα με τεχνητές ουσίες. Καταλαβαίνουμε λοιπόν, ότι το μισό ελαιόλαδο που καταναλώνεται στην εσωτερική ελληνική αγορά είναι είτε μη κανονικό, είτε νοθευμένο (…). Σας λέω λοιπόν, ότι το πλαίσιο είναι επαρκές. Βεβαίως, αυτό το οποίο αλλάζει σήμερα και όχι μόνο για το ελαιόλαδο αλλά και για άλλα αγροτικά προϊόντα, είναι ότι από 01/04/25 προβλέπονται φορολογικές υποχρεώσεις για τη διακίνηση οι οποίες συσχετίζονται με το myData (…)».