Τα «γεγονότα αγαπητέ μου, τα γεγονότα» κατά πως έλεγε και ο Βρετανός συντηρητικός πρωθυπουργός Μακ Μίλαν.…
Όταν υποτιμάς την πραγματικότητα, τα «γεγονότα», που πάντοτε έρχονται και ανατρέπουν τις πολιτικές βεβαιότητες. Είχαν υποτιμήσει εκεί στο Μαξίμου τη δυναμική που είχε διαμορφωθεί, λόγω της γενικής θολούρας σε ό,τι είχε να κάνει με το δυστύχημα στα Τέμπη. Και έτσι την Κυριακή αιφνιδιάστηκαν. Ο πρωθυπουργός θορυβήθηκε, γιατί κατανόησε ότι δεν είχε απέναντί του μία πολιτική ή κομματικά οργανωμένη αντίδραση, αλλά μία κοινωνική. Αυτό θα όφειλαν όλοι στην κυβέρνηση να το έχουν δει να έρχεται. Όμως το υποτίμησαν. Κανένας από την κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε επί δύο χρόνια με το να πει και να περιγράψει τι έχει γίνει με την ασφάλεια των τρένων – αν έχει γίνει. Τώρα, μόλις και μετά από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού, εμφανίστηκε ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας και ανάμεσα στα άλλα είπε ότι πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει απόλυτη ασφάλεια στους σιδηροδρόμους και ότι τα τρένα τρακάρουν ακόμη και στην Ουαλία και στη Γαλλία. Ναι, συμβαίνουν και αλλού δυστυχήματα με τα τρένα, αλλά εκεί δεν χρειάζονται δύο και πλέον χρόνια για να διερευνήσουν τα αίτια και τις συνθήκες των ατυχημάτων.
Ούτε κάνουν ατυχείς πολιτικούς χειρισμούς, ούτε βγαίνουν στα Μέσα Ενημέρωσης κυβερνητικοί παράγοντες λίγες μέρες μετά το δυστύχημα να αποφαίνονται για τα αίτια του δυστυχήματος και να μεταφέρουν πληροφορίες από το ανακριτικό υλικό. «Όχι, δεν έκανα λάθος. Μετέφερα τις πληροφορίες που είχα», είπε την Τετάρτη στην τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρωθυπουργός. Όμως είχε κάνει λάθος, γιατί ακριβώς ως πρωθυπουργός μετέφερε πληροφορίες. Τις πληροφορίες όμως σε κρατικό επίπεδο πρέπει να μεταφέρουν στον Τύπο οι αξιωματικοί των υπηρεσιών που έχουν αναλάβει τις έρευνες.
Προφανώς ο κ. Μητσοτάκης δεν έλεγε ψέματα, ούτε ήθελε να συγκαλύψει κάτι, αφού όσα περί μεταφοράς «εύφλεκτου υλικού» έλεγε τότε και όσα περί «ανθρωπίνου σφάλματος» σημείωνε λίγες μέρες μετά την τραγωδία των Τεμπών, του τα είχαν πει αρμόδιοι παράγοντες (Αστυνομία, Πυροσβεστική Ceo της Hellenic Train), αλλά, είπαμε, η επικοινωνία είναι μεγάλο πράγμα. Από τη στιγμή που γίνονται ανακρίσεις και επιλαμβάνεται η Δικαιοσύνη, είναι χρέος όλων να περιμένουμε πορίσματα και δικογραφίες. Και ασφαλώς πολιτική αντιπαράθεση θα υπάρξει, όπως και υπάρχει, αλλά όχι κομματική εκμετάλλευση του πόνου των ανθρώπων που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα. Τώρα εκεί που έφτασαν τα πράγματα, η έκβαση της έρευνας για τα Τέμπη και οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι εκ των πραγμάτων οι καθοριστικές παράμετροι της προσεχούς περιόδου.
Το πώς θα επιδράσει η δίκη που θα διεξαχθεί και πιθανότατα θα διαρκέσει μέχρι και τη λήξη της κυβερνητικής θητείας, την άνοιξη του 2027, δεν μπορεί να προεξοφληθεί. Η κυβέρνηση όμως δεν διαθέτει πλέον «πολυτέλειες», ούτε χρονικές ούτε πολιτικές. Στο χέρι του κ. Μητσοτάκη είναι να αποκαταστήσει αλήθειες, αξιοπιστία και κυβερνητικό κύρος. Μπορεί να το κάνει.
του Φώτη Σιούμπουρα