Οι υφιστάμενοι όροι δόμησης σε συνδυασμό με σειρά κανονιστικών διατάξεων που έχουμε ψηφίσει στο Δημοτικό Συμβούλιό μας δεν επιτρέπουν κανένα περιθώριο εκτροπής από το σημερινό μοντέλο ήπιας ανάπτυξης της πόλης
Ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και Α’ αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, μιλώντας στην «Political», αναφέρει ότι «η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας μάς δικαίωσε καθολικά και έβαλε οριστικό τέλος στην υπερδόμηση των πόλεων που προέβλεπε ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός», ενώ τονίζει ότι «η νέα μαρίνα Βουλιαγμένης έχει αναβαθμίσει το φυσικό θαλάσσιο και παραθαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής και απασχολεί σημαντικό αριθμό εργαζόμενων συμπολιτών μας».
Επίσης, ο κ. Κωνσταντέλλος υποστηρίζει πως «χρειάζεται άμεσα η σύνταξη ενός ενιαίου κώδικα που θα έρθει να αντικαταστήσει όλα τα νομοσχέδια του παρελθόντος και το οποίο θα καθορίζει όλες τις πτυχές της λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Η πόλη σας δέχεται μεγάλη κτηματομεσιτική πίεση, δεδομένης της δυνατότητας που παρέχει για υψηλή ποιότητα ζωής. Πώς εξελίσσεται η μάχη που δίνετε για την προστασία της φυσιογνωμίας της Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης;
Ο συνδυασμός της εξαιρετικής τοποθεσίας, των χαμηλών όρων δόμησης, του μοναδικού φυσικού κάλλους και της υψηλής ποιότητας ζωής που προσφέρει η πόλη μας στους κατοίκους της έχει ως αποτέλεσμα να θεωρείται ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης ένας από τους κορυφαίους προορισμούς της Ευρώπης για μόνιμη εγκατάσταση. Κατά συνέπεια, υπάρχει μεγάλη ζήτηση ακινήτων στην περιοχή μας από Έλληνες αλλά και αλλοδαπούς επενδυτές. Η προστασία της φυσιογνωμίας της πόλης μας, ο βασικός άλλωστε παράγοντας που δημιουργεί τη μεγάλη κτηματομεσιτική πίεση, είναι αδιαπραγμάτευτο στοιχείο της δημοτικής αρχής μας και το σύνολο των ενεργειών και του σχεδιασμού μας επικεντρώνεται στην κατεύθυνση αυτή.
Προσφύγατε στο Συμβούλιο της Επικρατείας μαζί με τον Δήμο Αλίμου κατά του ΝΟΚ και της προσαύξησης των συντελεστών δόμησης και ύψους που προέβλεπε, και δικαιωθήκατε. Πώς έγινε δεκτή στην πόλη σας η απόφαση;
Ο δήμος μας, μαζί με τον Δήμο Αλίμου και τη συμπαράσταση της ΚΕΔΕ, έδωσε έναν ζωτικής σημασίας αγώνα για την κατάργηση των καταστροφικών διατάξεων του ΝΟΚ. Μετά από μεθοδική δουλειά και άριστη τεκμηρίωση από τα νομικά μας επιτελεία η Ολομέλεια του ΣτΕ μάς δικαίωσε καθολικά και έβαλε οριστικό τέλος στην υπερδόμηση των πόλεων που προέβλεπε ο ΝΟΚ. Η νίκη αυτή στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλο αίσθημα ανακούφισης και δικαίωσης στην πόλη μας, καθώς εισακούστηκε το αυτονόητο αίτημα της κοινωνίας που ήταν να μην καταστραφεί η πόλη μας.
Δεν εφησυχάζουμε όμως και συνεχίζουμε την προσπάθεια για την οριστική προστασία της φυσιογνωμίας των πόλεών μας απέναντι σε μελλοντικές βλέψεις τσιμεντοποίησης και παράλογης ανάπτυξης. Εκφράζουμε όμως και τη σιγουριά πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο εκφράζει ενωμένη τα δίκαια αιτήματα των τοπικών κοινωνιών δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.
Η Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη καλύπτει 28 από τα χιλιόμετρα της Ριβιέρας της Αττικής και συνεχίζει να υπερασπίζεται ένα μοντέλο ήπιας ανάπτυξης, όπως επιθυμούν και οι κάτοικοί της. Για πόσο όμως; Αισθάνεστε κάποιες φορές ότι δίνετε μια μάχη οπισθοφυλακής;
Η φυσιογνωμία της κηπούπολης και η ήπια ανάπτυξη στην πόλη μας είναι η μεγάλη κληρονομιά που μας χάρισαν οι προκάτοχοί μας και αποτελεί ιερή υποχρέωσή μας να τη διατηρήσουμε και να την κληροδοτήσουμε με τη σειρά μας στις επόμενες γενιές. Στο πρόσφατο παρελθόν γίναμε στόχος μεγάλων επενδυτικών σχημάτων που πρότειναν μοντέλα ανάπτυξης που δεν συνάδουν με αυτή την ήπια ανάπτυξη που καλούμαστε να υπερασπιστούμε. Το ενδιαφέρον αυτό όμως ήταν σύντομο και έπαψε να υφίσταται μόλις διαπίστωσαν οι εκπρόσωποι των συμφερόντων πως η πόλη μας είναι πολιτικά αποφασισμένη και νομικά θωρακισμένη να αντικρούσει κάθε τέτοιου είδους βλέψη. Οι υφιστάμενοι όροι δόμησης σε συνδυασμό με σειρά κανονιστικών διατάξεων που έχουμε ψηφίσει στο Δημοτικό Συμβούλιό μας δεν επιτρέπουν κανένα περιθώριο εκτροπής από το σημερινό μοντέλο ανάπτυξης της πόλης.
Παράλληλα, όμως, έχουμε το βλέμμα μας στραμμένο στο αύριο με βασικό εργαλείο το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΤΠΣ) της πόλης μας, το οποίο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης και περιγράφει αναλυτικά τους όρους δόμησης και τις χρήσεις γης στην πόλη μας για τις επόμενες δεκαετίες. Όταν ολοκληρωθεί και νομοθετηθεί το ΤΠΣ του δήμου μας, είμαστε σίγουροι πως θα βάλει οριστικό τέλος σε κάθε κίνδυνο για την ανάπτυξη επενδύσεων που δεν συνάδουν με τη σημερινή φυσιογνωμία του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης.
Δεχτήκατε κριτική για τη μαρίνα της Βουλιαγμένης. Τελικά, το project υλοποιήθηκε και δη σχεδόν εντός χρονοδιαγράμματος. Είστε ικανοποιημένος από τον τρόπο λειτουργίας της νέας υποδομής; Τι συνεισφέρει στην πόλη σας και στην οικονομία της;
Ως δημοτική αρχή, από την πρώτη στιγμή έχουμε δηλώσει πως είμαστε θετικοί και στηρίζουμε κάθε επενδυτική πρωτοβουλία που σέβεται το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης. Τα έργα εκσυγχρονισμού της μαρίνας Βουλιαγμένης, μετά από παρεμβάσεις μας επί του αρχικού σχεδιασμού, ήταν πλήρως εναρμονισμένα με τις αρχές αυτές και μάλιστα αναβάθμισαν περιβαλλοντικά το οικοσύστημα του κόλπου της Βουλιαγμένης. Κατά συνέπεια θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να στηρίξουμε το έργο παρά το σημαντικό αλλά πρόσκαιρο πολιτικό κόστος που προκάλεσε η απόφαση αυτή, προκειμένου η πόλη να αποκτήσει μια εγκατάσταση διεθνούς εμβέλειας και υψηλής αισθητικής.
Η νέα μαρίνα Βουλιαγμένης έχει αναβαθμίσει το φυσικό θαλάσσιο και παραθαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής, απασχολεί σημαντικό αριθμό εργαζόμενων συμπολιτών μας και είναι πόλος έλξης επισκεπτών υψηλού οικονομικού υπόβαθρου από όλο τον κόσμο, γεγονός που συμβάλλει σημαντικά στην οικονομική ζωή της πόλης και των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται εδώ, εντός και εκτός μαρίνας.
Η κυβέρνηση προχωρά σε μεταρρυθμίσεις και θέλει να αναμορφώσει τους ΟΤΑ. Ποια είναι η άποψή σας ως Α’ αντιπροέδρου της ΚΕΔΕ για τις αλλαγές που προωθούνται γενικότερα και στην εκλογική διαδικασία ειδικότερα;
Είναι γεγονός πως το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας είναι απαρχαιωμένο, με κύρια χαρακτηριστικά τη πολυνομία, την ασάφεια των αρμοδιοτήτων, την υποβάθμιση της καταστατικής θέσης των αιρετών, τον σημαντικό περιορισμό της αυτοτέλειας των ΟΤΑ και τη δημιουργία συνθηκών οικονομικής ανασφάλειας για του δήμους της χώρας.
Είναι λοιπόν κοινώς αποδεκτό πως χρειάζεται άμεσα η σύνταξη ενός ενιαίου κώδικα που θα έρθει να αντικαταστήσει όλα τα νομοσχέδια του παρελθόντος και το οποίο θα καθορίζει όλες τις πτυχές της λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το νομοσχέδιο αυτό όμως πρέπει να έχει ως αρχή του την εφαρμογή των άρθρων 101 και 102 του Συντάγματος που περιγράφουν την αυτονομία του θεσμού, τη διοικητική του αυτοτέλεια και την αποκλειστική αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε τοπικά θέματα.
Για τη σύνταξη του νομοσχεδίου δημιουργήθηκε ειδική επιτροπή από το υπουργείο Εσωτερικών, η οποία είναι σε διαδικασία επεξεργασίας του νέου κώδικα. Δεν θα σταθώ στις επιμέρους συζητήσεις και απόψεις που συζητιούνται στην επιτροπή αλλά στο γεγονός πως σε μια επιτροπή που έχει δημιουργηθεί να σχεδιάσει και να προτείνει στη Βουλή νομοσχέδιο για τη λειτουργία των οργάνων Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, από τα 21 μέλη που την απαρτίζουν υπάρχουν μόνο δύο εκπρόσωποι του Α’ βαθμού και ακόμα δύο του Β’ βαθμού. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας, σε όργανο που δημιουργήθηκε προκειμένου να αποφασίσει για το μέλλον της, συμμετέχει με τέσσερις εκπροσώπους στους 21!
Σχετικά με τις προτάσεις του υπουργείου Εσωτερικών για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, πρέπει να ξεκινήσουμε με την εξής παραδοχή. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει πρόσφατο εκλογικό νόμο, ο οποίος θεσπίστηκε το 2019 ύστερα από διάλογο με τους εκπροσώπους της, έχει εφαρμοστεί μία φορά και κατά κοινή ομολογία λειτούργησε άριστα. Δεν κατανοούμε, συνεπώς, την ανάγκη αλλαγής του, αφού εμείς ζητήσαμε τον ισχύοντα εκλογικό νόμο.
Συνολικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως βαθμίδα διακυβέρνησης που βρίσκεται εγγυτέρα στην κοινωνία, θέλει και μπορεί να αντιμετωπίσει όλες τις σύγχρονες προκλήσεις και της καθημερινότητας των πολιτών. Πρέπει μέσω του νέου κώδικα να αποκτήσουμε διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια για να μπορέσουμε να είμαστε ως δήμοι ισχυρότεροι και αποτελεσματικότεροι. Μέσω της ΚΕΔΕ, δεν επιτρέπεται να είμαστε αδρανείς και συναινετικοί. Προσωπικά είμαι της άποψης πως στα όργανα αυτά δεν έχουμε εκλεγεί να εκπροσωπούμε τα κόμματα της προτίμησής μας, ούτε να κάνουμε «κυβερνητισμό». Εκπροσωπούμε μόνο τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση, να είμαστε ενωμένοι, μαχητικοί και διεκδικητικοί για να αποκτήσουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση που αξίζει στους πολίτες που εκπροσωπούμε. Σήμερα δυστυχώς δεν ανταποκρινόμαστε ως ΚΕΔΕ με επάρκεια στην αποστολή αυτή παρά τις προσπάθειες λίγων εκπροσώπων στο όργανο που αντιλαμβανόμαστε τον ρόλο μας και προσπαθούμε να αφυπνίσουμε τους υπόλοιπους.
Ως δήμαρχος έχετε πλήρη εικόνα των θεμάτων που απασχολούν τον Α’ βαθμό Αυτοδιοίκησης. Πώς αντιμετωπίζουν οι δήμοι τις αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος και στο κόστος εργασίας; Πώς θα μπορούσαν να ενισχυθούν τα έσοδά τους;
Οι αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος και το κόστος εργασίας μαζί με την επιβολή του άδικου, παράνομου και οριζόντιου τέλους ταφής καθώς και με τη γενικότερη αύξηση των λειτουργικών εξόδων, έχουν φέρει τους δήμους της χώρας σε οριακό σημείο. Το 2024 έγινε μεγάλη προσπάθεια από τους περισσότερους να αντιμετωπίσουν την οικονομική δυσχέρεια με περικοπές σε δράσεις και έργα, ενώ αν δεν αντιμετωπιστεί το θέμα θεσμικά και δυναμικά, είναι θέμα χρόνου το κόστος αυτό να πρέπει να μετακυλιστεί στους πολίτες από πολλούς δήμους.
Οι σημαντικές μνημονιακές περικοπές στους ΚΑΠ, τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους του κεντρικού κράτους προς του δήμους, είναι σήμερα το μοναδικό μνημονιακό μέτρο που παραμένει σε ισχύ. Παράλληλα μας μεταφέρονται συνέχεια νέες αρμοδιότητες χωρίς όμως αυτές να συνοδεύονται από τα ανάλογα κονδύλια, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε υπολειτουργία και οικονομικό στραγγαλισμό. Τα οικονομικά των δήμων πρέπει, μαζί με τα υπόλοιπα θέματα, να αντιμετωπιστούν θεσμικά και να δοθεί μόνιμη βιώσιμη λύση μέσω του νέου κώδικα.
Οι επικαλυπτόμενες αρμοδιότητες αποτελούν πληγή. Πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα;
Όπως είπαμε και σε προηγούμενη ερώτησή σας, πρέπει να ξεκαθαριστεί το τοπίο των αρμοδιοτήτων, να αποφασίσει η κυβέρνηση τι Τοπική Αυτοδιοίκηση θέλει και μέσω του νέου κώδικα να της δώσει τα εφόδια, τους πόρους και τη θεσμική θωράκιση να λειτουργεί αποτελεσματικότερα.