Αντέδρασε σθεναρά στην άρνησή τους να δηλώσουν σχέδια πτήσης στο FIR Αθηνών και οι γείτονες θυμωμένοι απέσυραν κάποιες δυνάμεις τους από τη νατοϊκή άσκηση Steadfast Dart 2025
Είναι γνωστό πως αρκετές φορές οι Τούρκοι, όταν απευθύνονται προς το διεθνές αλλά και το εσωτερικό τους ακροατήριο, χαρακτηρίζουν την Ελλάδα «κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης». Η επαναλαμβανόμενη χρήση του όρου «κακομαθημένο παιδί» δεν γίνεται από τους γείτονες τυχαία. Μέσω της διαρκούς αυτής επανάληψης επιχειρούν να παγιώσουν διεθνώς για τη χώρα μας έναν χαρακτηρισμό που στην τουρκική γλώσσα και κουλτούρα κρύβει περισσότερες πτυχές σε σχέση με την ελληνική.
Έτσι, ενώ στα ελληνικά «κακομαθημένο παιδί» είναι εκείνο που του γίνονται όλα τα χατίρια, στην τουρκική, ο χαρακτηρισμός «şımarık çocuğu», τον οποίο χρησιμοποιούν οι γείτονες, σημαίνει επιπλέον το παιδί εκείνο που χρειάζεται οπωσδήποτε κηδεμονία. Κάθε φορά, λοιπόν, που οι Τούρκοι, απευθυνόμενοι στην Ευρώπη, αποκαλούν τη χώρα μας «κακομαθημένο παιδί», πέραν του προφανούς, υποδηλώνουν επιπρόσθετα, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σταθεί απέναντί τους αυτοδύναμα και ότι χρειάζεται ως κηδεμόνα της την Ευρώπη. Αλλά και (το κυριότερο) ότι στην περίπτωση που οι Ευρωπαίοι δεν επιθυμούν να παίξουν τον ρόλο του κηδεμόνα μας, μπορούν να τον παίξουν αυτοί οι ίδιοι οι Τούρκοι, όπως, προφανώς, τον έπαιζαν την περίοδο της Τουρκοκρατίας, έχοντάς μας υπόδουλους, ραγιάδες. Εξωφρενικός συλλογισμός, όπως και να το προσεγγίσει κανείς, αλλά δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια.
Πάγια τακτική των Τούρκων
Ποιος είναι, όμως, αλήθεια το «κακομαθημένο παιδί» της γειτονιάς μας; Ποιος είναι αυτός που κάθε φορά που χρειάζεται χρήματα, επειδή η οικονομία του καταποντίζεται, στρέφεται προς τον πλούσιο κηδεμόνα του (βλέπε Κατάρ), για να ζητήσει το «δανεικό κι αγύριστο» χαρτζιλίκι της οικονομικής υποστήριξης; Ποιος είναι αυτός που, επειδή βρίσκονται τα ελληνικά νησιά σε απόσταση αναπνοής απέναντί του, ομολογεί πως του βγαίνει η παρόρμηση να απλώσει τα χέρια του να τα αρπάξει, να τα ιδιοποιηθεί παράνομα, παραβιάζοντας κάθε έννοια λογικής, ασφάλειας, διεθνούς νομιμότητας και τάξης; Ποιος είναι αυτός που απαιτεί να μην καταθέσει σχέδια πτήσης για να περάσει από τον ελληνικό εναέριο χώρο, επειδή ο ίδιος αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία;
Αυτό ακριβώς έκανε και πριν από μερικά 24ωρα. Προέβαλε αντιρρήσεις στα θέματα της υποβολής σχεδίων πτήσης στο FIR Αθηνών, της αναγνώρισης της περιοχής δικαιοδοσίας Έρευνας και Διάσωσης και τη χρήση θεσμοποιημένων συχνοτήτων επικοινωνίας κατά τη διάρκεια της άσκησης Steadfast Dart 2025, την οποία φιλοξενούσε η χώρα μας, από κοινού με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Ανάλογες απαιτήσεις είχε προβάλει και κατά την άσκηση Tiger Meet που είχε διεξαχθεί στην Ελλάδα πριν από δύο χρόνια, αλλά και κατά τη Ramstein Flag τον περασμένο Οκτώβριο, με αποτέλεσμα να μη συμμετάσχει. Τι ακριβώς ζητά η Τουρκία; Να καταθέσει σχέδια πτήσης για «νατοϊκό εναέριο χώρο» και όχι για FIR Αθηνών.
Η Ελλάδα έχει εμφανιστεί διαλλακτική, προτείνοντας μάλιστα τη χρήση ενός όρου που θα περιλαμβάνει και την έννοια του εθνικού (NATO Nation’s Airspace), με την Τουρκία όμως να μην επιθυμεί ούτε αυτό… Θυμίζουμε πως, μόλις έγιναν γνωστές οι αιτιάσεις της Άγκυρας, το ΓΕΕΘΑ ενημέρωσε αμέσως τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια, ο οποίος και έδωσε εντολή η Ελλάδα να υποβάλει ενστάσεις και η άσκηση να διεξαχθεί με βάση τον αρχικό σχεδιασμό που είχε γίνει αποδεκτός από όλους τους συμμετέχοντες. Διαμήνυε δε ότι σε αντίθετη περίπτωση η Ελλάδα θα ζητούσε την ακύρωση της Steadfast Dart 2025, παρότι είναι μία από τις φιλοξενούσες χώρες.
Η δυναμική αντίδραση του Νίκου Δένδια φαίνεται πως «ζόρισε» τους… κακομαθημένους Τούρκους, οι οποίοι γνωστοποίησαν τη… μερική αποχώρησή τους από την άσκηση. Ουσιαστικά, διαμήνυσαν πως αποχωρούν οι χερσαίες δυνάμεις τους από τη φιλοξενούσα την άσκηση χώρα, την Ελλάδα, δηλώνοντας ωστόσο πως οι ναυτικές δυνάμεις θα συνεχίσουν να συμμετέχουν στην άσκηση Steadfast Dart, καθώς αυτό το διάστημα η Τουρκία είναι επικεφαλής και των επιχειρήσεων SNMG-2 και SNMCMG2.
Αυτοί είναι «şımarık çocuğu»
Ποιος είναι λοιπόν «şımarık çocuğu»; Ποιος είναι ο απροσάρμοστος; Ποιος είναι αυτός που αγνοεί διεθνείς κανόνες; Πόση κακομαθημένη νοοτροπία υποκρύπτει η απαίτηση να μη δηλώσουν σχέδια πτήσης επειδή οι ίδιοι και μόνο δεν αναγνωρίζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο; Οι διεθνείς σχέσεις όμως δεν είναι έτσι. Υπάρχουν κανόνες, υπάρχει το Διεθνές Δίκαιο, υπάρχουν συνθήκες που ορίζουν το τι πρέπει να πράττει η κάθε χώρα. Το «κακομαθημένο παιδί» της περιοχής δεν είναι η Ελλάδα, που λειτουργώντας θεσμικά ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητά την έμπρακτη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων της, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στις ευρωπαϊκές συνθήκες, απέναντι στη διαρκή τουρκική παραβατικότητα.
«Κακομαθημένο παιδί» και ταυτόχρονα «νταής της γειτονιάς», συνδυασμός άκρως επικίνδυνος για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια όταν πρόκειται για διεθνείς σχέσεις, είναι αποδεδειγμένα η Τουρκία και αυτό είναι κάτι που η πολιτισμένη ευρωπαϊκή κοινότητα και το ΝΑΤΟ το έχουν αντιληφθεί πλέον απόλυτα, παρά τις κινήσεις και τις συμφωνίες που κάνουν για να αποκομίσουν κέρδη από τα εξοπλιστικά προγράμματα για τα οποία ενδιαφέρεται η Τουρκία.