Η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας δεν είναι ένα θεωρητικό σχέδιο
«Η άνοδος των λεγόμενων αντισυστημικών κομμάτων δεν αποτελεί νέο φαινόμενο. Το βιώσαμε ξανά το 2015 και, δυστυχώς, το πληρώσαμε ακριβά», δηλώνει ο Κώστας Τσιάρας, σχετικά με τη δυναμική που αναπτύσσουν όσα κόμματα επιχειρούν να εργαλειοποιήσουν το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Παράλληλα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μιλάει στο «Π» για τα αιτήματα των αγροτών και τις κινητοποιήσεις τους, την εξέλιξη των έργων στήριξης της πολύπαθης Θεσσαλίας, αλλά και για τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία του πρωτογενούς τομέα.
Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έχει χαθεί για τη ΝΔ το ενδεχόμενο της αυτοδυναμίας. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις στις εθνικές εκλογές, τότε η ΝΔ θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση με κάποιο άλλο κόμμα ή θα πάμε σε διπλές ή τριπλές κάλπες;
Η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει ότι μπορεί να εγγυηθεί σταθερότητα, ανάπτυξη και πρόοδο. Το 2023, οι πολίτες μάς έδωσαν ισχυρή εντολή, επιλέγοντας ένα κεντροδεξιό κόμμα με ξεκάθαρο πρόγραμμα και μεταρρυθμιστικό προσανατολισμό. Ο στόχος μας ήταν και παραμένει η αυτοδυναμία, ώστε να διαμορφώσουμε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που θα εξασφαλίζει τη συνέπεια και την αποτελεσματική διακυβέρνηση, χωρίς περιττές εξαρτήσεις. Οι εκλογές θα διεξαχθούν στον καθορισμένο χρόνο, όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μέχρι τότε, έχουμε την ευθύνη να προχωρήσουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν τη χώρα μπροστά.
Στον αντίποδα όλων αυτών, η αντιπολίτευση συνεχίζει μέχρι σήμερα να πορεύεται με σύγχυση και αμφισημία. Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν άλλες πολιτικές δυνάμεις που επιλέγουν διαφορετικές προσεγγίσεις και συνεργασίες, χωρίς όμως αρχές, χωρίς προγραμματικό πλαίσιο, χωρίς πολιτική συνέπεια, σε αντίθεση με τη δική μας σταθερή δέσμευση να φέρουμε αποτελέσματα και να διασφαλίσουμε ότι η χώρα θα προχωρήσει μπροστά με σταθερά βήματα, με υπευθυνότητα και προγραμματισμό, προωθώντας ένα μέλλον που θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις τού σήμερα και του αύριο. Πιστεύουμε ότι οι πολίτες θα εκτιμήσουν την πολιτική της ΝΔ, που προσφέρει σταθερότητα σε ένα ασταθές διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον.
Το τελευταίο διάστημα και με αφορμή τα μεγάλα συλλαλητήρια για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, παρατηρούμε μια άνοδο των λεγόμενων αντισυστημικών κομμάτων. Πώς το εξηγείτε αυτό; Πιστεύετε ότι είναι παροδικό φαινόμενο;
Η άνοδος των λεγόμενων αντισυστημικών κομμάτων δεν αποτελεί νέο φαινόμενο. Το βιώσαμε ξανά το 2015 και, δυστυχώς, το πληρώσαμε ακριβά. Αναφορικά με το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, που μας έχει συγκλονίσει όλους, έχω δηλώσει εμφατικά από την πρώτη στιγμή πως η κυβέρνηση έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την πλήρη αποκάλυψη της αλήθειας. Σας θυμίζω ότι η Δικαιοσύνη ανέθεσε την υπόθεση σε εφέτη ανακριτή, ενώ η κυβέρνηση νομοθέτησε το άνοιγμα των τηλεφωνικών επικοινωνιών και ανέλαβε πρωτοβουλίες για την εξεύρεση κατάλληλου χώρου για τη διεξαγωγή της δίκης. Αυτή είναι η μεγαλύτερη τιμή για τη μνήμη των θυμάτων, αλλά και για τις οικογένειές τους: Να πράξουμε ό,τι χρειάζεται για την πλήρη αποκάλυψη της αλήθειας και να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να μη βιώσουμε ποτέ ξανά τέτοιες τραγωδίες. Στο τέλος της ημέρας, αυτό ζητούν και οι πολίτες. Την αλήθεια και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για έναν ασφαλή και σύγχρονο σιδηρόδρομο.
Κύριε υπουργέ, οι αγρότες βρίσκονται ξανά στους δρόμους, διεκδικώντας μέτρα στήριξης απέναντι στο αυξημένο κόστος παραγωγής και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας. Υπάρχει πρόθεση για επιπλέον παρεμβάσεις ή εναλλακτικές λύσεις, που θα μπορούσαν να δώσουν μια βιώσιμη προοπτική στον αγροτικό κόσμο;
Το έχουμε δηλώσει καθαρά από την πρώτη στιγμή: Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να στηρίξουμε τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, στο πλαίσιο -πάντα- των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, ειδικά σε ένα περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις, όπως η κλιματική κρίση, η ενεργειακή αστάθεια και το αυξημένο κόστος παραγωγής.
Μεταξύ άλλων, νομοθετήσαμε τη μόνιμη επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, έχουμε εξασφαλίσει χαμηλό τιμολόγιο ρεύματος, ενώ σύντομα θα νομοθετήσουμε τη λύση για τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια. Ωστόσο, παραμένουμε ανοιχτοί στον διάλογο και πρόθυμοι να συζητήσουμε ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες λύσεις, που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα. Δεν κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί, αλλά επιδιώκουμε υπεύθυνες λύσεις που θα στηρίξουν τους αγρότες, χωρίς να υπονομεύουν το μέλλον της οικονομίας. Για εμάς, είναι θεμελιώδης αρχή ότι τα προβλήματα λύνονται με κοινή λογική και ουσιαστικό διάλογο.
Τι μέτρα έχει πάρει η κυβέρνηση μέχρι σήμερα για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα;
Η κυβέρνηση εστιάζει, κυρίως, στη μείωση του κόστους παραγωγής, τη στήριξη των συνεργατικών σχημάτων και την προώθηση της καινοτομίας. Μεταξύ άλλων, έχουν εφαρμοστεί φορολογικές ελαφρύνσεις, έχει θεσπιστεί μόνιμος μηχανισμός για την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, ενώ έχει διασφαλιστεί σταθερή χαμηλή τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα για 2+8 χρόνια.
Παράλληλα, έχουν ληφθεί μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων με διαδικασίες αντίστοιχες του μέτρου 5.2 για την ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου. Επιπλέον, έχουν διατεθεί πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ για τους νέους αγρότες, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη νέα πρόσκληση ύψους 410 εκατομμυρίων ευρώ. Στον τομέα της βιολογικής γεωργίας, έχουν ήδη κατανεμηθεί περισσότερα από 700 εκατομμύρια ευρώ, ενώ «τρέχει» και νέα πρόσκληση ύψους 288 εκατομμυρίων ευρώ. Σημαντική είναι η επένδυση σε αρδευτικά έργα μέσω του προγράμματος «ΥΔΩΡ 2.0», που κινητοποιεί πάνω από 4 δισεκατομμύρια ευρώ.
Μέσα από το πρόγραμμα Leader, έχουν κατευθυνθεί 600 εκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις που συνδέουν τη γεωργική παραγωγή με τον τουρισμό, τον πολιτισμό και την παράδοση. Για την προστασία του περιβάλλοντος, έχει εφαρμοστεί το πρόγραμμα απονιτροποίησης ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η εξισωτική αποζημίωση, με πόρους 235 εκατομμυρίων ευρώ, συμβάλλει στην ενίσχυση των αγροτών που δραστηριοποιούνται σε δυσπρόσιτες περιοχές. Τέλος, μέσω του προγράμματος γεωργικών συμβουλών, ύψους 94 εκατομμυρίων ευρώ, στηρίζονται οι αγρότες στη βελτίωση της παραγωγικής τους διαδικασίας και στην εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπάρχουν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής;
Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει ένα ευρύ πλαίσιο χρηματοδοτικών εργαλείων που στηρίζουν την αγροτική παραγωγή και ενισχύουν την ανθεκτικότητα του πρωτογενούς τομέα απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης. Ωστόσο, η συνεχώς αυξανόμενη ένταση των φυσικών καταστροφών αναδεικνύει την ανάγκη για έναν πιο στοχευμένο και ευέλικτο μηχανισμό αποζημιώσεων. Γι’ αυτό, η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, προωθεί τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλοβοηθείας, εκτός ΚΑΠ, που θα διασφαλίζει παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών, κυρίως της κλιματικής κρίσης.
Μέχρι την υιοθέτηση αυτής της πρότασης, συνεχίζουμε να αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμο ευρωπαϊκό και εθνικό πόρο, στηρίζοντας τους παραγωγούς μας με μέτρα που μειώνουν το κόστος παραγωγής, προστατεύουν το εισόδημά τους και ενισχύουν τη βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα. Η διασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και η προσαρμογή της στις νέες συνθήκες είναι για εμάς προτεραιότητα και εργαζόμαστε συστηματικά προς αυτήν την κατεύθυνση.
Πώς προχωρούν τα έργα στη Θεσσαλία για τη στήριξη του αγροτικού τομέα;
Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει έμπρακτα τη δέσμευσή της στην αποκατάσταση και τη στήριξη των περιοχών που επλήγησαν, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη Θεσσαλία και στον Έβρο, λόγω «Daniel» και μεγα-πυρκαγιών. Η κινητοποίηση ήταν άμεση, τόσο σε επίπεδο αποζημιώσεων όσο και στην εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανασυγκρότησης, που θα αλλάξει την πορεία και το μέλλον των συγκεκριμένων περιοχών.
Για τον αγροτικό κόσμο, η στήριξη ήταν πρωτοφανής. Περισσότερα από 690 εκατομμύρια ευρώ έχουν ήδη διατεθεί, με τον ΕΛΓΑ να ενεργοποιεί ειδικά ad hoc προγράμματα, εξασφαλίζοντας ενισχύσεις ύψους 290 εκατομμυρίων ευρώ. Η έγκαιρη εκτίμηση των ζημιών, η ταχεία καταβολή προκαταβολών και η κάλυψη των αποζημιώσεων στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας είναι μέτρα που αποδεικνύουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να σταθεί δίπλα στους παραγωγούς.
Παράλληλα, έχουν δρομολογηθεί κρίσιμα έργα υποδομής- κυρίως αρδευτικά- που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα της πρωτογενούς παραγωγής και, φυσικά, η ίδρυση και λειτουργία του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας.
Επιπλέον, οι πληγέντες παραγωγοί έχουν λάβει πρόσθετη χρηματοδοτική στήριξη από το γεωργικό αποθεματικό κρίσης, ύψους 54,6 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ προγράμματα όπως η απονιτροποίηση, η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και οι ενισχύσεις de minimis στηρίζουν ουσιαστικά την ανάκαμψη του πρωτογενούς τομέα. Η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας δεν είναι ένα θεωρητικό σχέδιο, αλλά μια οργανωμένη στρατηγική με συγκεκριμένους πόρους, χρονοδιαγράμματα και δράσεις.