Ο διεθνής οργανισμός αναλύει τις στρατηγικές που συνιστώνται για την επιτυχή διακοπή του καπνίσματος
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε τις πλέον αποδοτικές μεθόδους για τη μείωση της εξάρτησης από το κάπνισμα, δημοσιοποιώντας οδηγίες για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν όσοι επιθυμούν να απαλλαγούν από αυτήν τη συνήθεια.
Ο διεθνής οργανισμός αναλύει τις στρατηγικές που συνιστώνται για την επιτυχή διακοπή του καπνίσματος, ενώ υπογραμμίζει τη σημασία της υποστήριξης από τις κυβερνήσεις και τις υγειονομικές αρχές. Πρόκειται για μια συνολική προσέγγιση που περιλαμβάνει συνδυασμένες παρεμβάσεις όπως κλινική βοήθεια, οικονομική στήριξη και φαρμακευτική αγωγή.
Γιατί το κάπνισμα είναι τόσο εθιστικό;
Σύμφωνα με δεδομένα που συγκέντρωσε ο ΠΟΥ, περίπου το 60% των 1,25 δισεκατομμυρίων καπνιστών παγκοσμίως θέλει να σταματήσει το κάπνισμα. Ωστόσο, περισσότεροι από τους μισούς δεν έχουν πρόσβαση σε κατάλληλες υπηρεσίες λόγω ελλείψεων στα συστήματα υγείας.
Η νικοτίνη, ένα από τα κύρια συστατικά του τσιγάρου, είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη της εξάρτησης, καθώς προκαλεί μια ευχάριστη αίσθηση μέσω της απελευθέρωσης ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Αυτός ο μηχανισμός δημιουργεί έναν κύκλο εθισμού, κάνοντας το κάπνισμα δύσκολο να εγκαταλειφθεί.
Ποιες μεθόδους προτείνει ο ΠΟΥ για τη διακοπή του καπνίσματος;
Ο ΠΟΥ έχει προσδιορίσει συγκεκριμένες τακτικές για τη μείωση του εθισμού. Τονίζει ότι οι χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα θα πρέπει να εξασφαλίσουν δωρεάν ή χαμηλού κόστους θεραπείες, διευκολύνοντας την πρόσβαση για όλους. Οι πιο αποδοτικές θεραπείες, σύμφωνα με τον Οργανισμό, είναι αυτές που χορηγούνται υπό ιατρική παρακολούθηση και στοχεύουν στη μείωση των συμπτωμάτων στέρησης.
Οι βασικές θεραπείες που προτείνει ο ΠΟΥ:
- Βαρενικλίνη: Ένα φάρμακο σε μορφή χαπιού που μειώνει την επιθυμία για κάπνισμα, δεσμεύοντας τους νικοτινικούς υποδοχείς χωρίς να περιέχει νικοτίνη. Έχει αναπτυχθεί ως μη νικοτινούχος παράγοντας για τη διακοπή του καπνίσματος εδώ και περίπου δέκα χρόνια.
- Θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης: Περιλαμβάνει τη χορήγηση μικρών ποσοτήτων νικοτίνης μέσω επιθεμάτων, τσίχλας, εισπνευστήρων ή άλλων συσκευών, μειώνοντας σταδιακά την ανάγκη για κάπνισμα.
- Βουπροπιόνη: Ένα φάρμακο που δεν περιέχει νικοτίνη και λαμβάνεται δύο φορές την ημέρα, περιορίζοντας τα συμπτώματα στέρησης. Δρα αναστέλλοντας την επαναπρόσληψη ντοπαμίνης.
- Κιτισίνη: Φυτικής προέλευσης ουσία που ανακουφίζει από τα συμπτώματα στέρησης. Παρουσιάζει δράση παρόμοια με αυτή της νικοτίνης, αλλά με ηπιότερες επιπτώσεις, επιτρέποντας τη σταδιακή μείωση της εξάρτησης.
Ο ΠΟΥ τονίζει επίσης τη σημασία των σύντομων συμβουλευτικών παρεμβάσεων από επαγγελματίες υγείας, διάρκειας 30 δευτερολέπτων έως τριών λεπτών, οι οποίες μπορούν να έχουν θετική επίδραση στην ψυχολογία των καπνιστών. Αυτές οι συνομιλίες θα πρέπει να συνοδεύονται από ατομική ή ομαδική υποστήριξη, ακόμη και μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας.
Παγκόσμιες προσπάθειες και έρευνες
Σε πολλές χώρες διεξάγονται συνεχείς έρευνες για την κατανόηση του εθισμού και την ανάπτυξη νέων μεθόδων διακοπής του καπνίσματος. Η καινοτόμος προσέγγιση της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης για την υποστήριξη των καπνιστών θεωρείται πολλά υποσχόμενη. Ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι η συντονισμένη δράση των κρατών και των συστημάτων υγείας είναι κρίσιμη για τη μείωση του αριθμού των καπνιστών και την προώθηση ενός υγιέστερου τρόπου ζωής.