Το 8% των γυναικών και το 14% των ανδρών δήλωσαν ότι υπέστησαν σεξουαλική βία πριν από τα 12 τους χρόνια.
Σοκ προκαλούν τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης παγκόσμιας μελέτης για τη σεξουαλική βία κατά παιδιών, που φέρνει στο φως το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, με επικεφαλής την Ελληνίδα επιστήμονα Εμμανουέλα Γακίδου. Όπως προκύπτει, ένας στους επτά ενήλικες στην Ελλάδα έχει βιώσει σεξουαλική κακοποίηση κατά την παιδική του ηλικία.
Συγκεκριμένα, το ποσοστό των γυναικών στην Ελλάδα που υπήρξαν θύματα σεξουαλικής βίας ως παιδιά φτάνει το 12,1%, ενώ στους άνδρες το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 15,3%, υπερβαίνοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Τα στοιχεία δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό «The Lancet» και καλύπτουν την περίοδο 1990-2023, εξετάζοντας 204 χώρες και περιοχές ανά ηλικία και φύλο.
Η κ. Γακίδου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζει:
«Πρόκειται για βαθύτατα ανησυχητικά στοιχεία που υπογραμμίζουν τη διάχυτη φύση αυτού του ζητήματος εντός της χώρας. Τόσο στην Ελλάδα όσο και ευρύτερα στην Ευρώπη το ποσοστό σεξουαλικής βίας εναντίον των παιδιών ήταν υψηλό τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια».
Σύμφωνα με τα παγκόσμια ευρήματα, σχεδόν οι μισοί επιζώντες υπέστησαν κακοποίηση πριν από την ηλικία των 16 ετών, ενώ το 8% των γυναικών και το 14% των ανδρών δήλωσαν ότι υπέστησαν σεξουαλική βία πριν από τα 12 τους χρόνια.
Η μελέτη αναδεικνύει και σημαντικά κενά στη συλλογή στοιχείων, με την κ. Γακίδου να επισημαίνει την ανάγκη για συστηματική παρακολούθηση, ειδικά στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. «Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στις προσπάθειες συλλογής δεδομένων και να βελτιώσουμε την ικανότητά μας να παρακολουθούμε τις τάσεις στη σεξουαλική βία», σημειώνει.
Χώρες με τεράστια ποσοστά κακοποίησης παιδιών
Σε διεθνές επίπεδο οι Νήσοι Σολομώντα, η Ακτή Ελεφαντοστού και η Χιλή εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά κακοποίησης γυναικών ως παιδιών, ενώ στους άνδρες την αρνητική πρωτιά έχουν η Ακτή Ελεφαντοστού, το Μπαγκλαντές και η Μποτσουάνα. Οι ΗΠΑ καταγράφουν ποσοστά 28% για τις γυναίκες και 16% για τους άνδρες, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο 24% και 17% αντίστοιχα.
Η Εμμανουέλα Γακίδου, γεννημένη και μεγαλωμένη στην Αθήνα, έχει περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στον τομέα της παγκόσμιας υγείας, με σπουδές και καριέρα σε κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια και οργανισμούς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Είναι συνιδρύτρια του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας (IHME), το οποίο έχει στόχο την αξιολόγηση των μεγαλύτερων προκλήσεων στον τομέα της υγείας παγκοσμίως. «Το Ινστιτούτο ιδρύθηκε από μια βαθιά δέσμευση για τη βελτίωση της παγκόσμιας υγείας. Τελικά υπάρχει για να διασφαλίσει ότι κάθε ζωή μετράει», υπογραμμίζει η ίδια.
Τα ευρήματα αυτής της μελέτης δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Αναδεικνύουν ένα σοβαρό, παγκόσμιο και διαχρονικό πρόβλημα και καλούν για συλλογική, θεσμική και κοινωνική κινητοποίηση ώστε η προστασία των παιδιών να γίνει πράξη και όχι σύνθημα.