«Συναγερμός» στο κόμμα, αφού οπισθοδρομούν σε εποχή… Νίκου Κωνσταντόπουλου!
Την πρωτοφανή του καθίζηση επιβεβαιώνει στη δημοσκόπηση της Interview για την «Political» ο ΣΥΡΙΖΑ που μετριέται στο 4,1% παρά το γεγονός ότι η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου μοιάζει να ξεφουσκώνει από το δίμηνο που την έφερνε σταθερά στη δεύτερη θέση πίσω από τη Νέα Δημοκρατία. Πρόκειται για ποσοστά που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μονάχα την περίοδο της προεδρίας του Νίκου Κωνσταντόπουλου, καθώς ακόμα και επί Αλέκου Αλαβάνου βρισκόταν τουλάχιστον μια μονάδα ψηλότερα.
Το 4,1% είναι ποσοστό που οφείλει να σημάνει «συναγερμό» στην Κουμουνδούρου, καθώς σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί σε κάλπες και με δεδομένο πως, προς το παρόν, δεν βρίσκονται πρόθυμοι να συνεργαστούν με τη Νέα Δημοκρατία, ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση έπειτα από τις πρώτες εκλογές, ίσως χρειαστούν και δεύτερες στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να κινδυνεύσει να μείνει ακόμα και εκτός Βουλής. Γεγονός εξωφρενικό, αν κανείς σκεφτεί ότι δεν πάνε παρά έξι χρόνια από όταν ο ΣΥΡΙΖΑ -έστω και χάνοντας- κατέγραψε 31,5% στην κάλπη.
Προτάσεις που έπεσαν στο κενό
Αυτός ο «συναγερμός» είναι και ο λόγος που ο Σωκράτης Φάμελλος δεν έλαβε σοβαρά υπ’ όψιν την πρόταση του Χρήστου Σπίρτζη για αναβολή του Συνεδρίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται επανεκκίνηση «εδώ και τώρα» και αυτό σκοπεύει να κάνει ο πρόεδρός του, έστω και αν προς το παρόν δεν δείχνει να τα καταφέρνει.
«Παρασκηνιακά», εκτός από τους «ψηφοφόρους του δίευρου» και τις προϋποθέσεις για να συμμετέχει κανείς στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του αρχηγού του κόμματος, τέθηκαν και άλλα ζητήματα, χωρίς όμως να προχωρήσουν. Ένα από αυτά είναι η… ανανέωση διά της αλλαγής ονόματος, θέμα που είχε τεθεί -και είχε προκαλέσει αντιδράσειςεπί Κασσελάκη.
Η σκέψη εγκαταλείφθηκε από τη σύλληψή της κιόλας, καθώς ακόμα και η ομάδα που το συζητούσε το απέρριψε εκτιμώντας πως δεν είναι αυτό ένα από τα πραγματικά ζητήματα. Σκέψεις υπήρξαν και για τον τρόπο εκλογής με τους πιο «παλιούς» να μιλούν ακόμα και για εγκατάλειψη της εκλογής από τη βάση και επιστροφή στην εκλογή από το Συνέδριο.
Η ιδέα αυτή συζητήθηκε πιο σοβαρά, όμως θεωρήθηκε πως κάτι τέτοιο θα έμοιαζε με ευθεία επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα που είχε επιμείνει για τη συγκεκριμένη αλλαγή. Παράλληλα, μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε τη σφοδρή αντίδραση και της ομάδας Πολάκη – Παππά – Σπίρτζη, οι οποίοι παραμένουν ένθερμοι υποστηρικτές της εκλογής από τη βάση. Για αυτό και η ιδέα εγκαταλείφθηκε.
Ηχηρές απουσίες
Την ίδια ώρα, το Συνέδριο του Κινήματος Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη συνεχίζει να βγάζει ειδήσεις, καθώς σημαντικότερες από τις παρουσίες υπήρξαν οι… απουσίες από αυτό. Έτσι, δύο στελέχη που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ ακολουθώντας τον πρώην πρόεδρό του, ο Ευάγγελος Αποστολάκης και ο Γιάννης Σαρακιώτης, δεν βρέθηκαν εκεί, κλείνοντας -πρακτικά- την πόρτα σε οποιαδήποτε σκέψη για ένταξη στο κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη.
Ο ναύαρχος υπήρξε πολύ στενός σύμβουλος του προέδρου όσο αυτός παρέμενε στον ΣΥΡΙΖΑ, όμως στη συνέχεια απομακρύνθηκε, αν και διατηρεί επαφές με στελέχη του Κινήματος Δημοκρατίας. Από την άλλη ο βουλευτής Φθιώτιδας είχε ξεκαθαρίσει εξαρχής ότι δεν επρόκειτο να ενταχθεί σε κάποιο κόμμα μετά την ανεξαρτητοποίησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως οι φήμες τον ήθελαν πότε κοντά στο Κίνημα Δημοκρατίας και πότε στο ΠΑΣΟΚ, με τον ίδιο πάντως να μην έχει προχωρήσει σε επαφές.
Εκτός από τις απουσίες που «σβήνουν» το όνειρο του προέδρου του Κινήματος Δημοκρατίας για δημιουργία Κοινοβουλευτικής Ομάδας, υπάρχει και η απογοήτευση των βουλευτών που τον ακολούθησαν η οποία πιθανότατα κάποια στιγμή θα μεταφραστεί ακόμα και σε αποχωρήσεις, με κάποιους να καλοβλέπουν την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου που βρίσκεται (ή βρισκόταν) σε άνοδο. Ίσως άλλωστε αυτός να είναι ένας λόγος που και ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης «φλερτάρει» πολιτικά την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας.