Όλα όσα θα αλλάξουν στη διατροφή μας
Σε μια προσπάθεια να δώσουν μια εικόνα του πώς θα μοιάζει η καθημερινή διατροφή τις επόμενες δεκαετίες, ερευνητές σε συνεργασία με την εταιρεία HelloFresh ανέπτυξαν πέντε καινοτόμες και περιβαλλοντικά βιώσιμες συνταγές, οι οποίες ενδέχεται να αποτελούν συνηθισμένες επιλογές στο τραπέζι μας έως το 2050. Τα συγκεκριμένα γεύματα έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, περιορίζοντας δραστικά τη χρήση κρέατος και τυριού – τροφές που σχετίζονται άμεσα με την παραγωγή αερίων που ενισχύουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, όπως το CO₂ και το μεθάνιο.
Ανάμεσα στις προτεινόμενες λύσεις περιλαμβάνονται πιάτα όπως stir fry με noodles από φύκια kelp, κεφτέδες με βάση τα μανιτάρια και το σόργο, ζυμαρικά φτιαγμένα από πρωτεΐνη σόγιας και ramen με τέμπε – ένα προϊόν από ζυμωμένα φασόλια σόγιας που θεωρείται εναλλακτική φυτική πρωτεΐνη. Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι τέτοιου είδους επιλογές θα ενσωματωθούν σταδιακά στις διατροφικές μας συνήθειες.
Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στις νέες αυτές συνταγές προέρχονται από καλλιέργειες με χαμηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Πολλά από τα φυτά είναι ανθεκτικά σε υψηλές θερμοκρασίες, καθιστώντας τα κατάλληλα για ένα μέλλον όπου τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα είναι πιο συχνά.
«Η διατροφή μας στο μέλλον δεν θα είναι απαραίτητα αυτή που περιμένουμε, αλλά είναι σίγουρο ότι θα αλλάξει», δήλωσε στη Daily Mail ο κλιματολόγος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δρ Τζόζεφ Πουρ. Και πρόσθεσε: «Θα χρειαστούμε περισσότερες καλλιέργειες ανθεκτικές σε ξηρασία και θερμότητα, που πολλές από αυτές έχουν χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν. Η μείωση της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων είναι απαραίτητη για την αποτροπή της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Τα τρόφιμα αυτά θα προσφέρουν οφέλη τόσο για την υγεία μας όσο και για το περιβάλλον».
Οι διατροφικές επιλογές του μέλλοντος, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα βασίζονται σε τέσσερις κατηγορίες: τοπικές γηγενείς καλλιέργειες, φυτά που συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών άνθρακα, είδη από τις Άνδεις και την Αφρική που αντέχουν σε αντίξοες συνθήκες, και εξωτικά προϊόντα που στο μέλλον θα μπορούν να καλλιεργούνται τοπικά.
Φυτά και οργανισμοί που δεσμεύουν άνθρακα – όπως καρυδιές, ελιές, εσπεριδοειδή, αλλά και θαλάσσιοι οργανισμοί όπως στρείδια και μύδια – θεωρούνται κρίσιμα. Επίσης, συστατικά όπως τα φύκια και οι φαγώσιμοι κάκτοι, που χρησιμοποιούνται ήδη σε κάποιες κουζίνες, αναμένεται να αποκτήσουν ευρύτερη χρήση.
Δημητριακά από περιοχές όπως οι Άνδεις και η Αφρική, με παραδείγματα τον αμάραντο, το κανίχουα, το τεφ και το φόνιο, πιθανότατα θα εξελιχθούν σε νέες σούπερ τροφές λόγω της προσαρμοστικότητάς τους.
Τέλος, η HelloFresh εκτιμά πως έως το 2050 η καθημερινή μαγειρική θα συνδυάζεται με σύγχρονες τεχνολογίες, όπως τεχνητή νοημοσύνη για την οργάνωση των αγορών, και αυξημένη καλλιέργεια πρώτων υλών στο σπίτι.
Οι νέες τάσεις στη διατροφή
Το τέλος των εβδομαδιαίων αγορών
Η τεχνητή νοημοσύνη θα διαχειρίζεται τα αποθέματα στο σπίτι και θα παραγγέλνει πακέτα γευμάτων προσαρμοσμένα στις διατροφικές μας ανάγκες.
Η διατροφή ως προληπτική ιατρική
Από τον αυτοματοποιημένο έλεγχο μερίδων, βασισμένο σε μεταβολικά δεδομένα και καθημερινή δραστηριότητα, έως την παρασκευή εξατομικευμένων τροφών για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων παθήσεων, η υγεία, η διατροφή και η ευεξία θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένες στο μέλλον.
Άνοδος της αστικής γεωργίας
Η παραγωγή τροφής θα γίνει ορατό μέρος των πόλεων και των σπιτιών μας – ακόμη και των ρούχων μας – υποκινούμενη από την επιθυμία για αυτάρκεια σε κρατικό, κοινοτικό και ατομικό επίπεδο.
Συσκευασία και επισήμανση
Ένα καθολικό σύστημα επαναχρησιμοποιούμενων συσκευασιών και επισήμανσης με τεχνολογία blockchain για το αποτύπωμα άνθρακα θα εγγυάται τη βιωσιμότητα τόσο του προϊόντος όσο και της συσκευασίας του.