Τι αναφέρεται στην επιστολή προς τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο
«Ζωντανό» παραμένει το λεγόμενο σχήμα 3+1, Ελλάδα-ΚύπροςΙσραήλ-ΗΠΑ, όπως ανέφεραν οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών προς την Αμερική, επιδιώκοντας την περαιτέρω εμβάθυνση και αναβάθμιση της περιφερειακής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Η σημασία αυτής της τριμερούς συνεργασίας έχει ήδη αναγνωριστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν, κατά τη διάρκεια της θητείας σας στη Γερουσία, εσείς προσωπικά, κύριε υπουργέ, διαδραματίσατε καθοριστικό ρόλο στην προώθηση νομοθεσίας που ενίσχυσε τη διασύνδεση μεταξύ των τριών δημοκρατιών μας στην Ανατολική Μεσόγειο και των Ηνωμένων Πολιτειών», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή που έστειλαν στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο.
Στη συνεργασία αυτή αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Εξωτερικών Τάσος Χατζηβασιλείου, μιλώντας στο συνέδριο του Εconomist στη Νέα Υόρκη. «Προσωπικά ανέφερα ότι η Ελλάδα πιστεύει πως το 3+1 ως πλατφόρμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως εργαλείο προώθησης της ιδέας του οικονομικού διαδρόμου ΙΜΕΕC. Πιστεύουμε στον ΙΜΕΕC και στη σημασία του και ότι η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής και γεωπολιτικής της θέσης θα μπορούσε να καταστεί φυσική πύλη εισόδου του διαδρόμου ΙΜΕΕC στην Ευρώπη. Επίσης μιλήσαμε για τη συνεργασία του σχήματος 3+1 στα ενεργειακά, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα σχέδια διασύνδεσης.
Τονίστηκε η σημασία του καλωδίου GREGY που θα φέρει πράσινη ενέργεια από την Αίγυπτο προς την ευρωπαϊκή αγορά μέσω Ελλάδας, καθώς του Great Sea Interconnector που θα συνδέσει την Ελλάδα με την Κύπρο και το Ισραήλ, συνεπώς θα φέρει κοντά την Ευρώπη με τη Μέση Ανατολή στα ενεργειακά», πρόσθεσε.
Στο… τραπέζι ασφάλεια, καινοτομία, τεχνολογία και AI
Η συζήτηση στο συνέδριο επεκτάθηκε πέρα από την ενέργεια, αγγίζοντας τομείς όπως η ασφάλεια, η καινοτομία, η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη.
«Μιλήσαμε επίσης για την ενεργειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο και πώς αυτή είναι σημαντική όχι μόνο για τις χώρες της περιοχής, αλλά και για τις ΗΠΑ. Επίσης στο πλαίσιο του συνεδρίου συζητήσαμε για τον τρόπο συνεργασίας του σχήματος 3+1 και πώς μπορούμε να επεκτείνουμε τις δυνατότητες. Δηλαδή, εκτός από την ενέργεια μιλήσαμε για την ασφάλεια, την τεχνολογία, για την καινοτομία, την τεχνητή νοημοσύνη, για πεδία δηλαδή σύγχρονων προκλήσεων που μπορούν να είναι χρήσιμα στο σχήμα 3+1», σημείωσε ακόμη ο υφυπουργός.
Κλείνοντας, ο Τάσος Χατζηβασιλείου υπογράμμισε ότι τα έργα αυτά εξυπηρετούν πολλαπλούς γεωστρατηγικούς στόχους. «Τόνισα ότι η Ελλάδα στηρίζει αυτά τα έργα και ότι πρέπει να προχωρήσουν, διότι δεν ωφελούν απλώς μόνο τις χώρες μας, αλλά αφενός την Ευρώπη και αφετέρου τα συμφέροντα και τις προτεραιότητες των Αμερικανών», είπε.
Σε συνέντευξή του στο CNN, υποστήριξε ότι η Ευρώπη θεωρεί τη σχέση με τις ΗΠΑ στρατηγική και εκτιμά πως η αμερικανική πλευρά αντιλαμβάνεται τη σημασία αυτής της διασύνδεσης όχι μόνο στο εμπόριο, αλλά και στο γεωπολιτικό πεδίο. «Η Ελλάδα και οι επιχειρήσεις της είναι έτοιμες να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, είτε αυτόνομα είτε μέσω διεθνών συνεργασιών με φιλικές χώρες».
Παράλληλα θύμισε πως πρόσφατα επισκέφτηκε το Κίεβο όπου και διαπίστωσε το μέγεθος των καταστροφών, επισημαίνοντας πως «οι Ουκρανοί έχουν άμεση ανάγκη για βασικές υποδομές, όπως εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας, νοσοκομεία, δρόμους, λιμάνια και αεροδρόμια». Σημείωσε στο ίδιο πλαίσιο ότι πολλές ελληνικές επιχειρήσεις με διεθνή εμπειρία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμβάλουν στον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων αποκατάστασης, στο πλαίσιο του ευρύτερου ευρωπαϊκού σχεδίου. «Αυτή είναι πλέον η κορυφαία προτεραιότητα για την Ουκρανία», κατέληξε.