Ο ρόλος των influencer και τα μπλόκα των Ισπανών
Οι αρχές των Βαλεαρίδων Νήσων στην Ισπανία ανακοίνωσαν ότι παύουν τη συνεργασία με influencers των social media για την προβολή των τουριστικών τους προορισμών, καθώς όπως υποστηρίζουν, ο λεγόμενος «τουρισμός των selfies» έχει επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις σε περιοχές φυσικού κάλλους, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian.
Αρχικός στόχος της καμπάνιας ήταν να κατευθυνθεί ο μαζικός τουρισμός μακριά από τα πιο δημοφιλή μέρη, μέσω των αναρτήσεων διάσημων χρηστών με πολυάριθμους followers, προτείνοντας εναλλακτικά σημεία ενδιαφέροντος. Όμως το σχέδιο λειτούργησε αντίστροφα: αντί να αποσυμφορηθούν οι κλασικοί τουριστικοί κόμβοι, απομονωμένες και ευαίσθητες οικολογικά περιοχές πλημμύρισαν από τουρίστες.
«Το αποτέλεσμα ήταν το ακριβώς αντίθετο απ’ ό,τι προσδοκούσαμε και πλέον συγκρούεται με την επίσημη πολιτική συγκράτησης της τουριστικής πίεσης», ανέφερε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του τοπικού οργανισμού τουρισμού.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Caló des Moro στη Μαγιόρκα – ένας μικρός όρμος που μπορεί να δεχθεί περίπου 100 λουόμενους. Έπειτα από ανάρτηση γνωστού influencer, η επισκεψιμότητα εκτοξεύτηκε, με περίπου 4.000 επισκέπτες και 1.200 οχήματα να καταφτάνουν καθημερινά, όπως είχε επισημάνει τον περασμένο Ιούνιο η δήμαρχος María Pons. Μάλιστα, ζήτησε δημόσια από τα ΜΜΕ και τους ταξιδιωτικούς πράκτορες να σταματήσουν να αναφέρονται στον κόλπο, ενώ η εικόνα του αφαιρέθηκε και από την επίσημη ιστοσελίδα του δήμου.
Αντίστοιχα, στο Es Vedrà της Ίμπιζα, το γνωστό σημείο θέασης έκλεισε για το κοινό μετά από διαμαρτυρίες των ντόπιων για υπερσυγκέντρωση κόσμου και σοβαρό πρόβλημα απορριμμάτων.
Με τον αριθμό επισκεπτών να αναμένεται να φτάσει σε νέο ρεκόρ το φετινό καλοκαίρι –καθώς το 2023 η χώρα υποδέχθηκε σχεδόν 100 εκατομμύρια τουρίστες– πληθαίνουν και οι κινητοποιήσεις πολιτών. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους στα Κανάρια Νησιά με συνθήματα όπως «Ο υπερτουρισμός μας διώχνει από τα σπίτια μας» και «Τα Κανάρια δεν είναι προς πώληση».
Η εκτόξευση του κόστους στέγασης παραμένει το μείζον κοινωνικό πρόβλημα στη χώρα, με τα βραχυχρόνια μισθώματα να θεωρούνται βασικός παράγοντας. Πέρυσι, δεκάδες χιλιάδες συμμετείχαν σε μαζικές πορείες στην Τενερίφη, την Πάλμα, τη Σεβίλλη, τη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη και άλλες πόλεις — και ανάλογες κινητοποιήσεις αναμένονται και φέτος.
Παράλληλα, η Ισπανία –με τη στήριξη του ανώτατου δικαστηρίου– υποχρέωσε την Airbnb να αποσύρει 65.000 παράνομες καταχωρίσεις τουριστικών καταλυμάτων από την πλατφόρμα της.