Στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε συνάντηση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνου Πλεύρη με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης Μάγκνους Μπρούνερ, με βασικό θέμα την εφαρμογή του νέου ευρωπαϊκού πλαισίου για τη μετανάστευση και το άσυλο.
Οι δύο πλευρές συζήτησαν τις τρέχουσες μεταναστευτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, δίνοντας έμφαση στη θωράκιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και στη διαχείριση των αυξανόμενων πιέσεων σε συγκεκριμένες περιοχές.
Η ελληνική θέση για το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο
Ο Θάνος Πλεύρης παρουσίασε την ετοιμότητα της Ελλάδας για την πλήρη εφαρμογή του Νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, τονίζοντας ότι βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη οι απαραίτητες επιχειρησιακές και διοικητικές προσαρμογές.
Στόχος, όπως επισημάνθηκε, είναι η αποτελεσματική εφαρμογή των νέων κανόνων, με έμφαση στην ταχύτερη διαχείριση των αιτημάτων ασύλου και στην ενίσχυση των επιστροφών.
Μείωση 70% των ροών στο Ανατολικό Αιγαίο
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο Ανατολικό Αιγαίο, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν καταγράφεται μείωση περίπου 70% στις παράνομες μεταναστευτικές ροές.
Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στην ενισχυμένη επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων, στη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές, αλλά και στη συμβολή της Frontex, όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση.
Η Λιβύη και ο φόβος νέων μεταναστευτικών πιέσεων
Στο τραπέζι τέθηκε και η κατάσταση στη Λιβύη, με τις δύο πλευρές να εξετάζουν το ενδεχόμενο αυξημένων μεταναστευτικών ροών προς την Κρήτη.
Συζητήθηκαν προληπτικά μέτρα και στρατηγικές για την αποτροπή νέων πιέσεων, καθώς εκτιμάται ότι η περιοχή παραμένει ευάλωτη σε μετακινήσεις πληθυσμών.
Κοινή γραμμή για τα ευρωπαϊκά σύνορα
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με κοινή παραδοχή της ανάγκης για πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού συμφώνου, με στόχο την ενίσχυση της συνολικής μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ και την αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων.

