“Ποτέ δεν είναι αργά να κάνουμε το σωστό” δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γκίντεον Σάαρ και ευχαρίστησε τον Νετανιάχου για την στήριξη της πρότασής του.
Του Δημήτρη Φιλιππίδη
Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση του υπουργού Εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ για την επίσημη αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας.
Ο Σάαρ δήλωσε ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου: «Ποτέ δεν είναι αργά να κάνουμε το σωστό.» Λίγο αργοτερα μιλώντας στα μμε, ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκίντεον Σάαρ, δήλωσε: «Πριν από λίγη ώρα, η κυβέρνηση του Ισραήλ ενέκρινε το ψήφισμα που έφερα ενώπιόν της για την επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Αυτή η φρικτή γενοκτονία, η οποία έλαβε χώρα πριν από περισσότερο από έναν αιώνα και της οποίας τα ιστορικά γεγονότα δεν αμφισβητούνται πλέον σοβαρά, στοίχισε τη ζωή σε 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους και κατέστρεψε μια αρχαία πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά. Ως Εβραίοι, και ιδιαίτερα ως το εθνικό κράτος του εβραϊκού λαού, πιστεύω ότι έχουμε ηθικό καθήκον να λάβουμε αυτή την απόφαση. Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό, Βενιαμίν Νετανιάχου, για τη στήριξή του, καθώς και τους συναδέλφους μου στο υπουργικό συμβούλιο που υποστήριξαν αυτό το ιστορικό βήμα.»
Η αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας αποτελεί πάγιο σημείο έντονης διαφωνίας με την Τουρκία, η οποία απορρίπτει τον χαρακτηρισμό των γεγονότων του 1915 ως γενοκτονία.
Εφόσον η απόφαση εφαρμοστεί, αναμένεται να προκαλέσει περαιτέρω ένταση στις σχέσεις Ισραήλ–Τουρκίας, οι οποίες βρίσκονται ήδη σε δύσκολη φάση λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.

