45 νέα κρούσματα μέσα σε μία εβδομάδα στην Ελλάδα, 110 συνολικά και 9 θάνατοι. Σε 39 δήμους έχει καταγραφεί ο ιός, με ιδιαίτερα έντονη κυκλοφορία στην Αττική
Ανησυχία προκαλεί η φετινή πορεία του ιού του Δυτικού Νείλου, με την Ελλάδα και την Ιταλία να καταγράφουν, σύμφωνα με το ECDC, τη μεγαλύτερη εξάπλωση στην Ευρώπη. Στη χώρα μας τα περιστατικά αυξήθηκαν σημαντικά μέσα στην τελευταία εβδομάδα, ενώ οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η περίοδος μετάδοσης βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.
Μέχρι τις 12 Αυγούστου έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα 110 κρούσματα, από τα οποία τα 45 δηλώθηκαν μόλις την τελευταία εβδομάδα. Από το σύνολο των ασθενών, οι 81 παρουσίασαν σοβαρές εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, ενώ έχουν καταγραφεί εννέα θάνατοι. Όλοι αφορούν άτομα άνω των 65 ετών.
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, μιλώντας στην ΕΡΤ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι οι εννέα θάνατοι έχουν ήδη φτάσει τον αριθμό που είχε καταγραφεί στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου του 2025.
Όπως εκτίμησε, είναι πιθανό ο αριθμός των θυμάτων να αυξηθεί το επόμενο διάστημα.
Γιατί εξαπλώνεται περισσότερο φέτος ο ιός
Σύμφωνα με την καθηγήτρια, οι ήπιοι χειμώνες και τα καλοκαίρια που διαρκούν περισσότερο δημιουργούν ευνοϊκότερες συνθήκες για την εξάπλωση των κουνουπιών και μαζί τους των μολυσμένων πληθυσμών.
Η παρουσία του ιού έχει αρχίσει πλέον να καταγράφεται και βορειότερα στην Ευρώπη, με κρούσματα ακόμη και στη Γερμανία.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στις μεγαλύτερες ηλικίες και σε ανθρώπους με προβλήματα υγείας. Η σοβαρή μορφή της λοίμωξης μπορεί να επηρεάσει το νευρικό σύστημα, ενώ συμπτώματα όπως πυρετός, σύγχυση, απώλεια συνείδησης ή σπασμοί, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένο άτομο, χρειάζονται άμεση ιατρική αξιολόγηση.
Δεν υπάρχει ειδικό εμβόλιο ή ειδική αντιιική θεραπεία για τον ιό του Δυτικού Νείλου, ενώ η λοίμωξη δεν μεταδίδεται με τη συνήθη επαφή από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Σε 39 δήμους έχουν εντοπιστεί κρούσματα
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ανθρώπινα κρούσματα έχουν καταγραφεί και διερευνηθεί σε 39 δήμους, σε 14 Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής, της Θεσσαλίας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου.
Η μεγαλύτερη συγκέντρωση εμφανίζεται σε περιοχές της Αττικής. Τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στον Δήμο Σπάτων Αρτέμιδος με 13 και ακολουθούν το Μαρκόπουλο Μεσογαίας με 11, η Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη και η Αγία Παρασκευή με 7 κρούσματα αντίστοιχα.
Εκτός Αττικής, επτά κρούσματα έχουν καταγραφεί στον Δήμο Λαρισαίων και έξι στον Δήμο Πέλλας.
Παράλληλα, ο ΕΟΔΥ έχει χαρακτηρίσει ως περιοχές υψηλού κινδύνου και δήμους στους οποίους μέχρι στιγμής δεν έχουν εμφανιστεί ανθρώπινα κρούσματα. Ανάμεσά τους βρίσκονται η Κηφισιά, το Ηράκλειο, η Φιλοθέη Ψυχικό, η Μεταμόρφωση, η Καλλιθέα, η Νέα Σμύρνη, η Νέα Φιλαδέλφεια Νέα Χαλκηδόνα και η Δάφνη Υμηττός.
Στη λίστα βρίσκονται επίσης η Αμφίπολη Σερρών, η Νάουσα Ημαθίας και ο Δήμος Δέλτα στη Θεσσαλονίκη.
Οι συγκεκριμένες περιοχές θεωρούνται υψηλού κινδύνου λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων, όπως η γειτνίαση με δήμους όπου έχουν ήδη εμφανιστεί περιστατικά, τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά και τα επιδημιολογικά δεδομένα προηγούμενων ετών.
Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει ότι δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια πού θα εμφανιστούν τα επόμενα κρούσματα και συστήνει μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια σε ολόκληρη τη χώρα.

