Ποιες περιοχές βρίσκονται στο επίκεντρο – Γιατί αναμένεται περαιτέρω έξαρση τις επόμενες εβδομάδες και ποια μέτρα προστασίας συστήνουν οι ειδικοί
Σε πολύ έντονη κυκλοφορία βρίσκεται ο ιός του Δυτικού Νείλου κατά την τρέχουσα περίοδο μετάδοσης του 2026, με συγκεκριμένες περιοχές της χώρας να καταγράφουν σημαντικά αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Κουνουπιών, στις 20 Αυγούστου, ο ΕΟΔΥ επαναλαμβάνει την ανάγκη για συνεπή τήρηση των μέτρων προστασίας από τα κουνούπια, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων έχει ξεπεράσει σημαντικά τα επίπεδα που είχαν καταγραφεί τα προηγούμενα χρόνια για την ίδια χρονική περίοδο.
Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στις Περιφέρειες Αττικής, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η εικόνα στην Αττική, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων κατά την τρέχουσα περίοδο μετάδοσης εμφανίζεται πολύ αυξημένος σε σύγκριση με προηγούμενα έτη.
Αναμένεται νέα αύξηση κρουσμάτων
Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει ότι η περίοδος κατά την οποία συνήθως κορυφώνονται τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου εκτείνεται από τα μέσα Αυγούστου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Με δεδομένο ότι η χώρα βρίσκεται πλέον σε αυτή την κρίσιμη χρονική περίοδο, εκτιμάται ότι τις επόμενες εβδομάδες ενδέχεται να καταγραφεί περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων.
Για τον λόγο αυτό, ο Οργανισμός καλεί τους πολίτες να λαμβάνουν συστηματικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, ανεξάρτητα από την περιοχή στην οποία διαμένουν.
Τα μέτρα προστασίας που συστήνει ο ΕΟΔΥ
Ο ΕΟΔΥ συστήνει στους πολίτες:
- Να χρησιμοποιούν εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και χώρου, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες χρήσης.
- Να χρησιμοποιούν σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά και ανεμιστήρες.
- Να φορούν κατάλληλα, κατά προτίμηση μακριά, ρούχα που καλύπτουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιφάνεια του σώματος.
- Να μην αφήνουν στάσιμα νερά σε κανένα σημείο.
- Να ελέγχουν τακτικά αυλές, κήπους, βεράντες, ταράτσες, μπαλκόνια, χωράφια και οικόπεδα για πιθανές εστίες στάσιμου νερού και να τις εξαλείφουν.
- Αντικείμενα που συγκεντρώνουν νερό να αναποδογυρίζονται ή να καλύπτονται. Εναλλακτικά, το νερό τους θα πρέπει να ανανεώνεται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
- Να καλύπτονται με σήτα οι αγωγοί εξαερισμού των βόθρων.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται από τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και από άτομα με ανοσοκαταστολή ή χρόνια υποκείμενα νοσήματα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρή νόσηση. Για τις συγκεκριμένες ομάδες, η προστασία από τα κουνούπια θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα συνεπής.
Οι περιοχές όπου κυκλοφορεί ο ιός
Στις εβδομαδιαίες εκθέσεις επιτήρησης που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ κάθε Τετάρτη αναφέρονται οι δήμοι στους οποίους έχουν καταγραφεί ανθρώπινα κρούσματα κατά την τρέχουσα περίοδο μετάδοσης.
Η καταγραφή κρουσμάτων σε μια περιοχή αποτελεί ένδειξη ότι ο ιός κυκλοφορεί και στον πληθυσμό των κουνουπιών της συγκεκριμένης περιοχής.
Ωστόσο, ο ΕΟΔΥ επισημαίνει ότι δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί με ασφάλεια σε ποιες περιοχές θα εμφανιστεί ή θα εξαπλωθεί ο ιός τις επόμενες εβδομάδες.
Για τον λόγο αυτό, οι πολίτες καλούνται να λαμβάνουν ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια σε ολόκληρη τη χώρα και καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου κυκλοφορίας τους.

