Την ώρα που ο Μάρκο Ρούμπιο πραγματοποιούσε επαφές στην Αθήνα για την ενίσχυση της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικοινωνούσε τηλεφωνικά με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, θέτοντας στο επίκεντρο την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, την οποία μετέδωσε το πρακτορείο DHA, ο Ερντογάν υπογράμμισε τη σημασία των προσπαθειών για ασφαλείς θαλάσσιες μεταφορές και επανέλαβε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συμβάλει στην έναρξη απευθείας επαφών Ρωσίας και Ουκρανίας. Παράλληλα, συνεχάρη τον Ρώσο πρόεδρο για τα γενέθλιά του και την εκλογική επιτυχία του κόμματός του.
Η συνομιλία ακολούθησε διαδοχικά περιστατικά με τουρκικής ιδιοκτησίας εμπορικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα. Το Türkiye Today αναφέρει βυθίσεις και επιθέσεις με drones κοντά στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, χωρίς στο συγκεκριμένο δημοσίευμα να τεκμηριώνεται ποιος ευθύνεται.
Η ταυτόχρονη διπλωματική κινητικότητα δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για ένα έμμεσο μήνυμα προς την Ουάσιγκτον.
Ο τουρκικός Τύπος παρακολουθεί στενά την επίσκεψη Ρούμπιο: η εφημερίδα Türkiye ανέδειξε το γεγονός ότι ο Αμερικανός υπουργός επισκέπτεται την Αθήνα χωρίς αντίστοιχη στάση στην Άγκυρα, παρουσιάζοντας την ελληνική προσπάθεια ενίσχυσης των σχέσεων με τις ΗΠΑ μέσα από το πρίσμα του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού.
Ωστόσο, στα τουρκικά δημοσιεύματα δεν εντοπίστηκε άμεση σύνδεση του τηλεφωνήματος με τις επαφές στην Αθήνα. Επιπλέον, οι ευχές Ερντογάν προς τον Πούτιν στις 7 Οκτωβρίου αποτελούν προηγούμενη πρακτική, γεγονός που περιορίζει την ερμηνεία περί ειδικά επιλεγμένου χρονισμού.
Ως πολιτική εκτίμηση, η συνομιλία μπορεί να λειτουργεί και ως υπενθύμιση ότι η Άγκυρα διατηρεί ανοικτό δίαυλο με τη Μόσχα και διεκδικεί ρόλο στη διπλωματία για το Ουκρανικό.

