Στις επερχόμενες εκλογές, οι πολίτες θα ψηφίσουν με κριτήριο το ποιος μπορεί να κάνει τη δουλειά, αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Political» και στη δημοσιογράφο Αμαλία Κάτζου, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση έχει να επιδείξει σημαντικό έργο στη διάρκεια αυτών των επτά ετών. Αναφορικά με το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, παρατήρησε πως συγκεντρώνει χαμηλότερο ποσοστό σε σχέση με εκείνο που είχε όταν ήταν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε ό,τι αφορά τα θέματα του υπουργείου Υγείας, σημειώνει πως υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από γιατρούς για την προκήρυξη που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σχετικά με την ένταξη των νοσηλευτών, διασωστών, οδηγών ασθενοφόρων και των κέντρων υγείας ανέφερε πως θα αρχίσει να εφαρμόζεται από αρχές του έτους. Ο κ. Θεμιστοκλέους έκανε λόγο για διπλασιασμό των ηλεκτρονικών ραντεβού, ενώ για την αναμονή στα ΤΕΠ τόνισε πως έχει μειωθεί σε λιγότερες από τέσσερις ώρες.
Κύριε Θεμιστοκλέους, θα ξεκινήσω με δύο ερωτήσεις πολιτικές, πριν πάμε στα δικά σας θέματα που είναι πολλά και ενδιαφέροντα. Λοιπόν, θέλω να σας ρωτήσω ποιο είναι το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών για τη Νέα Δημοκρατία;
Το διακύβευμα, όχι προς εμένα, προς όλους τους πολίτες, είναι αν η χώρα θα συνεχίσει σε μια σταθερή, ανοδική πορεία, που ακόμη και με τα λάθη ή τις παραλήψεις της έχει σαφή βελτίωση σε σχέση με το πώς ήταν στο παρελθόν. Αυτό είναι το διακύβευμα. Οι πολίτες θα πρέπει να αποφασίσουν ανάμεσα στην κυβέρνηση της ΝΔ, στον κύριο Μητσοτάκη, με τα όποια λάθη και παραλείψεις, αλλά και τα πολύ σημαντικά πράγματα τα οποία έχουν γίνει αυτά τα επτά χρόνια σε όλους τους τομείς, στην οικονομία, στην εξωτερική πολιτική, στα αμυντικά, στην καθημερινότητα των πολιτών, και, ειδικά τώρα που αρχίζει και διαμορφώνεται το πολιτικό πεδίο, σε πρόσωπα, σε κόμματα, είτε είναι καινούργια είτε όχι, αλλά γνωριζόμαστε, τα οποία αντιπροσωπεύουν κάτι συγκεκριμένο και έχουν δοκιμαστεί.
Άρα καταλαβαίνω πως ζητούμενο αποτελεί να υπάρξει στη χώρα πολιτική σταθερότητα.
Ζητούμενο είναι η πολιτική σταθερότητα και το ποιος μπορεί να κάνει τη δουλειά. Οι πολίτες πλέον έχουν ξεκάθαρη εικόνα. Μπορούν να συγκρίνουν καθαρά την πρωθυπουργία του κ. Μητσοτάκη με την πρωθυπουργία του κ. Τσίπρα.
Πάντως βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις δεύτερο το κόμμα του κ. Τσίπρα, προς το παρόν.
Προς το παρόν, γιατί ακόμα είναι νωρίς, αλλά το ποσοστό που συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή είναι χαμηλότερο σε σχέση με όταν ήταν αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.
Σας προβληματίζει, ως Νέα Δημοκρατία, το ενδεχόμενο ο κύριος Σαμαράς να κάνει και εκείνος ένα κόμμα; Υπάρχει πιθανότητα να κόψει από τη Νέα Δημοκρατία την αυτοδυναμία;
Θα επιστρέψω σε προηγούμενη ερώτησή σας. Την ώρα της κάλπης, οι πολίτες θα πρέπει να δουν το διακύβευμα. Και το διακύβευμα είναι μια κυβέρνηση, που έχει δώσει δείγματα γραφής, έχει όραμα, και όχι μόνο όραμα, αλλά και σχέδιο για την επόμενη ημέρα, πολύ συγκεκριμένο, στο πού πρέπει να πάει η χώρα. Και όταν κρίνουμε αυτό, θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα.
Πάμε τώρα στα δικά σας θέματα. Βρίσκεται σε εξέλιξη η προκήρυξη για 1.131 θέσεις ιατρικού προσωπικού. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της διαδικασίας και πότε αναμένεται να αναλάβουν καθήκοντα οι νέοι γιατροί;
Είναι μια μεγάλη προκήρυξη αυτή τη στιγμή, 1.131 θέσεις, και υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον. Έχουμε αντιστρέψει το κλίμα με πολύ συγκεκριμένες κινήσεις τα τελευταία δύο χρόνια. Έχουμε αύξηση στους μισθούς. Έχουμε αύξηση στις εφημερίες. Έχουμε τη δυνατότητα των γιατρών του ΕΣΥ να κάνουν ιδιωτικό έργο. Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει ένα τελείως διαφορετικό εργασιακό περιβάλλον σε σχέση με το πώς ήμασταν πριν από δυο τρία χρόνια. Αυτό φαίνεται και στις προκηρύξεις. Τι είχαμε πάθει; Να το πούμε λίγο. Τι είχαμε πάθει, τι είχε πάθει το σύστημα υγείας. Όταν ξεκίνησε η κρίση και είχαν μια πολύ σημαντική συμπίεση των εισοδημάτων, έφυγε και αρκετό προσωπικό τότε, όχι για λόγους του Εθνικού Συστήματος Υγείας, γιατί η χώρα δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Πάρα πολλοί έφυγαν, είτε ήταν γιατροί είτε όχι. Το ΕΣΥ έφτασε να μην είναι ελκυστικό, δηλαδή δεν είχαμε υποψηφίους. Άνοιγαν θέσεις πριν από έξι, εφτά, οχτώ χρόνια, ακόμη και σε πολύ μεγάλα νοσοκομεία, και δεν εκδηλωνόταν ενδιαφέρον. Με την αλλαγή έχουμε δει στις προκηρύξεις -και σε αυτή φαίνεται- ότι έχουμε πλέον πολλούς νέους γιατρούς που βάζουν υποψηφιότητα. Είναι πολύ καλό για να μπορεί και το ΕΣΥ να διαλέγει τον καλύτερο έτσι. Επίσης είναι πολύ σημαντικό η επιλογή κάποιου για το ΕΣΥ να μην είναι μόνο τα οικονομικά, οι απολαβές, να είναι και η δυνατότητα να κάνει καριέρα.
Θα έχουμε και προκήρυξη για επικουρικό προσωπικό;
Ναι, θα υπάρξει προκήρυξη για επικουρικό προσωπικό. Και να διευκρινίσω πως έχουμε ένα πολύ μεγάλο μέρος στο ΕΣΥ που είναι επικουρικό προσωπικό λόγω του ότι οι διαδικασίες του ΑΣΕΠ είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες. Στο επικουρικό προσωπικό μέσα σε δυο τρεις μήνες μπορούμε να προχωρήσουμε. Οι προσλήψεις αυτές δεν είναι μόνιμες, με την έννοια της μόνιμης θέσης, αλλά εδώ και επτά χρόνια δεν έχει σταματήσει κανένας ο οποίος έχει προσληφθεί με σύμβαση επικουρικού προσωπικού. Τις μόνιμες θέσεις που προκηρύσσουμε και ακολουθούν τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ τις καταλαμβάνουν οι επικουρικοί. Είναι ο τρόπος για να γίνουν μόνιμοι. Άρα και εγώ το λέω ξεκάθαρα. Φέτος, το 2026, έχουμε 5.000 μόνιμες θέσεις, 3.000 επικουρικό προσωπικό. Το καθαρό κέρδος του συστήματος είναι 3.000 θέσεις επικουρικού προσωπικού.
Μετά τις σχετικές ανακοινώσεις της υπουργού Εργασίας σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, θα ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά οι νοσηλευτές. Από πότε θα αρχίσει να εφαρμόζεται το μέτρο;
Νοσηλευτές, διασώστες, οδηγοί ασθενοφόρων και των κέντρων υγείας θα ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά από αρχές του επόμενου έτους. Διορθώνεται μια αδικία, γιατί υπήρξαν επαγγελματικές ομάδες που αντίστοιχα στον ιδιωτικό τομέα, όπως οι νοσηλευτές, ήταν στα βαρέα και ανθυγιεινά.
Σε ποιον βαθμό το νέο σύστημα με τα ηλεκτρονικά ραντεβού έχει μειώσει την ταλαιπωρία και τον χρόνο αναμονής των πολιτών;
Να το πάρουμε λίγο από την αρχή. Η χώρα, το ΕΣΥ, έδινε 4 εκατομμύρια ραντεβού τον χρόνο. Αυτή τη στιγμή δίνει 8 εκατομμύρια. Είναι ένας διπλασιασμός, είναι πολύ μεγάλη η διαφορά. Πώς έγινε αυτό; Γιατί πολλές φορές ρωτούν πώς έγινε, πώς διορθώθηκαν τα ραντεβού. Δόθηκε καταρχάς οδηγία στους γιατρούς ότι κάθε γιατρός στο ΕΣΥ, εκτός από συγκεκριμένες ειδικότητες, θα πρέπει να δίνει δώδεκα ραντεβού την εβδομάδα. Αυτό έχει διπλασιάσει τα ραντεβού.
Και τρία πράγματα έχουν παίξει ρόλο. Προσωπικό, στοχευμένη πρόσληψη στα επείγοντα, γιατρών, νοσηλευτών, τραυματιοφορέων, των οποίων η συμβολή είναι πολύ μεγάλη, αλλά και οι ανακαινίσεις των ΤΕΠ. Επίσης το βραχιολάκι έχει συμβάλει, καθώς έχουμε στοιχεία, ξέρουμε, μπορούμε να παρακολουθούμε, να δούμε τις καθυστερήσεις, έτσι ώστε να παρεμβαίνουμε.
Ο μέσος χρόνος εξυπηρέτησης στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών διαμορφώνεται στις 3 ώρες και 40 λεπτά. Ποιος είναι ο στόχος του υπουργείου Υγείας; Και πώς καταφέραμε να φτάσουμε σε αυτό το διάστημα;
Ο χρόνος παραμονής στα επείγοντα είχε φτάσει ακόμη και τις εννέα ώρες, ενώ σήμερα έχει μειωθεί σε λιγότερο από τέσσερις ώρες. Για την ακρίβεια, 3 ώρες και 40 λεπτά κατά μέσο όρο σε πανελλαδικό επίπεδο. Η βελτίωση αυτή επιτεύχθηκε με τρεις βασικούς τρόπους. Με την ενίσχυση του προσωπικού, με στοχευμένες παρεμβάσεις στη λειτουργία των επειγόντων και με την ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.
Ποια είναι η εικόνα που έχετε από την αξιολόγηση των πολιτών όσον αφορά τα νοσοκομεία και το Εθνικό Σύστημα Υγείας;
Το υπουργείο Υγείας διαθέτει πλέον ένα πολύ μεγάλο δείγμα αξιολόγησης, το οποίο ξεπερνά τις 40.000 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε δημόσια νοσοκομεία και αποτίμησαν την εμπειρία τους. Τα στοιχεία μάς δείχνουν πως το 75% των αξιολογήσεων των ασθενών για τις υπηρεσίες του συστήματος υγείας έχουν χαρακτηριστεί ως καλές ή πολύ καλές, γεγονός που δείχνει ότι η πλειονότητα των πολιτών είναι ικανοποιημένοι από τη νοσηλεία τους στο ΕΣΥ. Η αξιολόγηση αυτή δεν γίνεται απλώς για καταγραφή, αλλά λειτουργεί ως εργαλείο διοίκησης. Όπου εντοπίζονται προβλήματα, όπως για παράδειγμα σε ένα νοσοκομείο που είχε ζητήματα καθαριότητας, γίνονται διορθωτικές κινήσεις από τις διοικήσεις των νοσοκομείων και η εξέλιξη παρακολουθείται.

