Ένα διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα φωτίζει άγνωστες πτυχές της ιστορίας και της ζωής στην πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου
Νέα στοιχεία για την ιστορία και την καθημερινή ζωή στην αρχαία Πέλλα αποκαλύπτει το Pella Urban Dynamics Project, το διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα που υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.
Η έρευνα, που συνεχίζεται για δεύτερη πενταετία, δεν επικεντρώνεται μόνο στην πολεοδομική εξέλιξη της πόλης. Στόχος των επιστημόνων είναι να κατανοήσουν πώς ζούσαν οι κάτοικοί της, πώς οργανώνονταν οι γειτονιές και πώς άλλαζε η πόλη μέσα στους αιώνες.
Η αναζήτηση της πρώιμης Πέλλας
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ελληνιστικά χρόνια της Πέλλας είναι ήδη καλά τεκμηριωμένα μέσα από τις ανασκαφές. Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στις παλαιότερες φάσεις της πόλης, πριν ακόμη αποκτήσει τη μορφή που είναι γνωστή σήμερα.
Τα έως τώρα ευρήματα δείχνουν ότι ήδη από τις αρχές του 4ου αιώνα π.Χ. είχε διαμορφωθεί ένας οργανωμένος πολεοδομικός ιστός, ενώ υπάρχουν ενδείξεις πως η περιοχή κατοικούνταν και πριν από την ίδρυση της μακεδονικής πρωτεύουσας.
Η τεχνολογία αποκαλύπτει το αρχαίο λιμάνι
Καθοριστικό ρόλο στην έρευνα παίζει η γεωφυσική διασκόπηση, μια μέθοδος που επιτρέπει στους αρχαιολόγους να εντοπίζουν κατασκευές κάτω από την επιφάνεια του εδάφους χωρίς εκτεταμένες ανασκαφές.
Χάρη σε αυτή την τεχνολογία, οι επιστήμονες κατάφεραν να προσδιορίσουν τα νότια όρια της αρχαίας πόλης και να προσεγγίσουν τη θέση της παλιάς ακτογραμμής, όταν η θάλασσα έφτανε πολύ πιο κοντά στην Πέλλα.
Παράλληλα, εντοπίστηκαν κτιριακές εγκαταστάσεις που εκτιμάται ότι συνδέονται με το αρχαίο λιμάνι, ένα εύρημα που συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση της λειτουργίας και της ανάπτυξης της πόλης.
Από τις γειτονιές μέχρι την κουζίνα ενός σπιτιού
Η έρευνα δεν περιορίζεται στα δημόσια έργα ή τα μεγάλα κτίρια. Οι αρχαιολόγοι πραγματοποιούν ανασκαφή σε κατοικία της αρχαίας Πέλλας, με στόχο να ανασυνθέσουν την καθημερινότητα των ανθρώπων που έζησαν εκεί.
Μέσα από αναλύσεις του εδάφους, δειγματοληψίες και τη μελέτη οργανικών καταλοίπων, επιχειρούν να εντοπίσουν στοιχεία που αποκαλύπτουν πού μαγείρευαν οι κάτοικοι, πώς αποθήκευαν την τροφή τους και με ποιον τρόπο χρησιμοποιούσαν τους διαφορετικούς χώρους του σπιτιού.
Η σύγχρονη αρχαιολογία, όπως επισημαίνουν οι υπεύθυνοι του προγράμματος, δίνει ολοένα μεγαλύτερη έμφαση στον άνθρωπο και στις καθημερινές συνήθειές του, επιχειρώντας να φωτίσει όχι μόνο τα μνημεία αλλά και τις ιστορίες των ανθρώπων που τα κατοίκησαν.
Διεθνής συνεργασία με επίκεντρο την Πέλλα
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν κάθε χρόνο φοιτητές και επιστήμονες από την Ελλάδα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εκπροσωπώντας διαφορετικά επιστημονικά πεδία, από την αρχαιολογία μέχρι τη μελέτη της αρχαίας διατροφής και του φυσικού περιβάλλοντος.
Η διεθνής αυτή συνεργασία μετατρέπει κάθε καλοκαίρι την Πέλλα σε σημείο συνάντησης νέων ερευνητών από όλο τον κόσμο, ενισχύοντας τόσο την επιστημονική έρευνα

