Ύπουλο σχέδιο άλωσης της Αθωνικής Πολιτείας και … ανακήρυξής της σε «ανεξάρτητο κράτος, όπως το Βατικανό».

Η Μόσχα, σύμφωνα με το δεξί χέρι του Πούτιν, πρώην πρωθυπουργού της Ρωσίας Σεργκέι Στεπάσιν, καταστρώνει ένα ύπουλο σχέδιο «κατάληψης» του Αγίου Όρους και… ανακήρυξής του σε «ανεξάρτητο κράτος, όπως το Βατικανό».

Το σχέδιο είναι σε εξέλιξη εδώ και χρόνια, αλλά η υλοποίησή του δείχνει να βρίσκεται στην κορύφωσή της με την εισβολή στο Άγιον Όρος, παρουσία και δράση τον τελευταίο καιρό Ρώσων υπερεθνικιστών, οι οποίοι «είτε ευλογούνται από τον Ρώσο πατριάρχη είτε συγχαίρονται από τον πρόεδρο της Ρωσίας Πούτιν και πάντως λειτουργούν σε συνεργασία με το καθεστώς της Μόσχας»,όπως καταγγέλλει ο ηγούμενος της υπό κατάληψη Μονής Εσφιγμένου Βαρθολομαίος.

Η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στους χώρους της Μονής Εσφιγμένου, αν και γνωστή, επιδεινώθηκε στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με δεδομένες τις στενές σχέσεις που φαίνεται να διατηρούν οι «καταληψίες» ρωσόφιλοι μοναχοί της Μονής με το Πατριαρχείο της Μόσχας και με Ρώσους υπερεθνικιστές. Σοκάρουν μάλιστα τα στοιχεία που φέρνει στην επιφάνεια η ηγεσία της Μονής Εσφιγμένου αναφορικά με την πολυσχιδή παρουσία Ρώσων υπερεθνικιστών στο Άγιον Όρος, «φωτίζοντας» και νέες πτυχές στον ακήρυχτο «ιερό πόλεμο» που μαίνεται στους κόλπους της Ορθοδοξίας, σε παράλληλη βεβαίως τροχιά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Εισβολή με λάβαρα

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του ηγουμένου της Μονής Εσφιγμένου Βαρθολομαίου, λίγο πριν από την έναρξη της επίθεσης Πούτιν κατά του Κιέβου, ομάδα Ρώσων υπερεθνικιστών, με επικεφαλής μοναχό-ιερέα, ανεμίζοντας ρωσικά στρατιωτικά λάβαρα και κρατώντας σημαία της πάλαι ποτέ Ρωσικής Αυτοκρατορίας, μαζί με τον αντίστοιχο θυρεό του εθνοσήμου και την εικόνα του τσάρου, εισέβαλαν στο κτίριο της Μονής Εσφιγμένου, της οποίας ο ηγούμενος έχει ταχθεί ανοιχτά κατά της εισβολής στην Ουκρανία και… παρήλασαν στον προαύλιο χώρο. Οι Ρώσοι υπερεθνικιστές είχαν αφιχθεί στο Άγιον Όρος κρυφά, χρησιμοποιώντας πλοιάριο από την Ουρανούπολη, χωρίς να περάσουν από έλεγχο στις Καρυές. Μάλιστα «δογματικοί», ζηλωτές,φιλορώσοι μοναχοί, εχθρικά διακείμενοι προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο,που έχουν καταλάβει τη Μονή Εσφιγμένου και έχουν εκδιώξει τον ηγούμενο, βοήθησαν τους Ρώσους εθνικιστές να εισέλθουν στη μονή και είναι οι ίδιοι που επί μακρόν είχαν κρεμασμένο ρωσικό στρατιωτικό λάβαρο στο αρχονταρίκι του κατειλημμένου κτιρίου.

«Σαραντάρια και Λύκοι»

Αλλά και στο παρελθόν έχουν επισκεφθεί το υπό κατάληψη κεντρικό κτίριο της Μονής Εσφιγμένου Ρώσοι Κοζάκοι (πρόκειται για το εθνικιστικό κίνημα «40 σαραντάρια» και την ομάδα «Λύκοι της Νύχτας»),ενδεδυμένοι με στρατιωτικές στολές και, όπως οι ίδιοι διατείνονταν, κατά τις…παρελάσεις τους και σε άλλες «φιλορωσικές» μονές «είναι σώμα πολιτοφυλακής, κάνουν περιπολίες και παρεμβαίνουν υπέρ των συμφερόντων της ρωσικής εξουσίας».Όλα αυτά γίνονται υπό τις ευλογίες και την προτροπή του Ρώσου Πατριάρχη και του προέδρου Πούτιν, επιμένει ο ηγούμενος Βαρθολομαίος.

Δεν είναι τυχαίο πάντως πως η δράση των ομάδων αυτών στο Άγιον Όρος άρχισε λίγο μετά τις δηλώσεις-βόμβα του πρώην πρωθυπουργού της Ρωσίας και στενού συνεργάτη τώρα του προέδρου Πούτιν ΣεργκέιΣτεπάσιν (το «μακρύ χέρι»του Πούτιν στα Βαλκάνια),ότι «Ο Άθως δεν θα έπρεπε να απασχολεί καθόλου την Ελλάδα! Θα έπρεπε να είναι ουσιαστικά ανεξάρτητος, όπως το Βατικανό…».

Αλλά και ο ίδιος ο Πούτιν, κατά την τελευταία επίσκεψή του (πριν από πέντε χρόνια) στον Άθω, δεν έκρυψε το πόσο σημαντική είναι για τη Μόσχα η Αθωνική Πολιτεία.

«Η πρώτη έγγραφη αναφορά για αυτόν τον τόπο είναι εδώ και χίλια χρόνια, και αυτό επιβεβαιώνει πόσο σημαντικό είναι για τη σημερινή Ρωσία το Άγιον Όρος», είχε δηλώσει ο Ρώσος πρόεδρος κατά την επίσκεψή του στη ρωσικής επιρροής Μονή του Αγίου Παντελεήμονα (στη συγκεκριμένη Μονή υπάρχουν πάνω από 100 Ρώσοι μοναχοί).

Φιλορωσικές μονές

Πάντως, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που έφτασε μέχρι την αυλή του Αγίου Όρους, έχει επηρεάσει τη στάση πολλών μονών, αφού, εκτός από τα πνευματικά και εκκλησιαστικά ζητήματα, φαίνεται να μπαίνουν στο τραπέζι και άλλα συμφέροντα. Κυρίαρχο ρόλο σ’ αυτή την υπόγεια σύγκρουση, που εξελίσσεται στην Αθωνική Πολιτεία, παίζει η Μονή Αγ. Παντελεήμονα, το ρωσικό μοναστήρι. Στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος εγκαταβιούν σήμερα περίπου 110 μοναχοί, οι οποίοι, αν και είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία ουκρανικής καταγωγής, είναι «ρωσόφωνοι και ρωσικής συνείδησης», όπως λένε στο Άγιον Όρος. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον τελευταίο ηγούμενο της Μονής, τον Ρώσο Ευλόγιο, επέβαλε με τις ευλογίες του ο Πατριάρχης Μόσχας. Υπολογίζεται ότι ακόμα 50 ρωσόφωνοι μοναχοί υπάρχουν διάσπαρτοι σε διάφορες μονές.

Δική τους «γραμμή»

Η κάθε μονή όμως, ανάλογα με τα συμφέροντά της, τις ισορροπίες αλλά και τη θρησκευτική και εκκλησιαστική θεώρηση των πραγμάτων, έχει δική της «γραμμή» όσον αφορά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.Σύμφωνα με πηγές από το Άγιον Όρος, η Μονή Ξενοφώντος ακολουθεί πολιτική ίσων αποστάσεων, εξισώνοντας ουσιαστικά θύτες και θύματα. Υπέρ της Ρωσίας τάσσονται οι Μονές Καρακάλλου και Φιλοθέου, οικονομικός αρωγός της οποίας είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν αλλά και η οικογένειά του. Η Μονή Βατοπεδίου, σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές, καταδικάζει τον πόλεμο και απαντάει με προσευχές υπέρ του τέλους της σύρραξης. Η Μονή Μεγίστης Λαύρας καταγράφεται στο Άγιον Όρος ως «ουκρανόφιλη», ενώ η Μονή Ιβήρων δεν εκδηλώνεται, αν και είναι σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία, καθώς έχει εγείρει απαιτήσεις και διεκδικεί ένα «μετόχι» το οποίο βρίσκεται δίπλα στην «Κόκκινη Πλατεία», στην καρδιά της Μόσχας. Στη Σιμωνόπετρα, οι Γέροντες κρατούν στάση ουδετερότητας, αν και σε 3-4 κελιά της μεγάλης σκήτης της μονής εγκαταβιούν περίπου 25-30 Ρώσοι και Λευκορώσοι μοναχοί. Στη Μονή Παντοκράτορος οι Γέροντες κρατούν στάση ουδετερότητας, ενώ η Χιλανδαρίου,το λεγόμενο και σερβικό μοναστήρι, είναι αποστασιοποιημένο από τα γεγονότα, αλλά όλοι το χαρακτηρίζουν «ρωσόφιλο» εξαιτίας και της στάσης που τηρεί απέναντι στη Ρωσία η σερβική κυβέρνηση. Στάση ουδετερότητας προσπαθεί να τηρήσει και το Κουτλουμούσι, το οποίο όμως έχει υπό την προστασία του 6-7 Ρώσους μοναχούς σε «εξαρτήματα» (μικρούς ναούς) που διατηρεί. Για τη Μονή Αγίου Παύλου υπάρχει η αίσθηση πως κλίνει υπέρ της Ρωσίας.

Συμβολική η επίσκεψη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου

Εν μέσω «πολεμικού κλίματος» μεταξύ Φαναρίου και Μόσχας, καθώς το Ρωσικό Πατριαρχείο αμφισβητεί όλο και πιο έντονα τον παγκόσμιο ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας Βαρθολομαίος, ο οποίος έχει ζητήσει εδώ και καιρό την εκκένωση της κατάληψης στην Μονή Εσφιγμένου, αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Άγιον Όρος στις 27-29 Μαΐου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα επισκεφθεί τις Μονές Μεγίστης Λαύρας, Ιβήρων και Καρακάλλου, σε μια επίσκεψη που δεν φείδεται συμβολισμών, καθώς θα εξελιχθεί μεσούντος του πολέμου στην Ουκρανία και με τα βέλη της Μόσχας να στρέφονται και προσωπικά κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη, αναφορικά με τη στάση του απέναντι στην εισβολή στην Ουκρανία.Η αυτοπρόσωπη παρουσία του επικεφαλής του Ορθόδοξου ποιμνίου στην Αθωνική Πολιτεία ερμηνεύεται από εκκλησιαστικούς κύκλους ως απάντηση στα όσα διαδραματίζονται στο Άγιον Όρος από Ρώσους εθνικιστές και «καταληψίες» της Μονής Εσφιγμένου με τις «ευλογίες» της Μόσχας, σε μια περίοδο που ο Πούτιν με την εισβολή του στο Άγιον Όρος επιδιώκει να οικοδομήσει το ορθόδοξο τόξο πάνω στα θεμέλια της Αθωνικής Πολιτείας και ο ρωσικός επεκτατισμός με την εισβολή στην Ουκρανία αναζητά και ιδεολογικά ερείσματα, με εργαλείο και τη Ρωσική Εκκλησία.

Μεθοδεύει την «άλωση εκ των έσω»

Τον περασμένο Ιανουάριο, το «Π», σε μια μεγάλη αποκαλυπτική του έρευνα για τον «ιερό πόλεμο» που είχαν κηρύξει οι Ρώσοι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, είχε διατυπώσει την πρόβλεψη ότι επόμενος στόχος θα ήταν το Άγιον Όρος και πως θα συνέβαλε προς την κατεύθυνση αυτή το«Ουκρανικό ζήτημα». Οι εξελίξεις, δυστυχώς, μας επιβεβαιώνουν.

Τον «ιερό πόλεμο» κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά ουσιαστικά κατά της «Ορθοδοξίας της Δύσης» και ειδικότερα κατά της Εκκλησίας της Ελλάδος, έχει κηρύξει εδώ και καιρό η Ρωσία. Αφορμή αρχικώς η στήριξη του Αυτοκεφάλου της Ουκρανικής Εκκλησίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και γενικότερα από την Ορθοδοξία της Δύσης, αλλά στη συνέχεια η θέση που έχουν λάβει οι χώρες της Δύσης απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Κι αυτό, γιατί πίσω από το Αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας, που έχει προκαλέσει σχίσμα στην Ορθοδοξία, κρύβεται η γεωπολιτική κόντρα των ΗΠΑ και όλων των χωρών της Δύσης με τη Ρωσία. Μία κόντρα η οποία χρονολογείται από το 1991, όταν η Ουκρανία κατέβηκε από το σοβιετικό άρμα, κλιμακώθηκε μετά το 2014, με την κρίση της Κριμαίας, και έχει οξυνθεί επικίνδυνα τώρα, με την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων. Μία άλλη αιτία θα μπορούσε να είναι το γεγονός ότι το Φανάρι μετέχει ενεργά στον διάλογο μεταξύ των Εκκλησιών με άλλα χριστιανικά δόγματα, όπως των Ρωμαιοκαθολικών, των Προτεσταντών, των Αγγλικανών κ.λπ.

Σε αντίθεση με τη Ρωσική Εκκλησία, που έχει αποσύρει την αντιπροσωπεία της από τα σχετικά φόρα. Η Ρωσία με αιχμή του δόρατος το Πατριαρχείο της Μόσχας, το οποίο αποτελεί σημαντικό γεωπολιτικό «εργαλείο» της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής, άρχισε τον «ιερό πόλεμο» κατ’ αρχήν κατά του Φαναρίου, με όχημα την Εξαρχία. Πρώτος στόχος ο θεωρούμενος από τη Ρωσική Εκκλησία «αδύναμος κρίκος» των υποστηρικτών του Βαρθολομαίου, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Το Πατριαρχείο Μόσχας προχώρησε στη λειτουργία Εξαρχίας στην Αφρική και κατάφερε να πάρει υπό τη δικαιοδοσία του 102 κληρικούς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, το οποίο είναι αδύναμος κρίκος, γιατί, με τους λίγους οικονομικούς πόρους που διαθέτει, το ιεραποστολικό του έργο στην Αφρική καθίσταται δύσκολο. Απεναντίας το Πατριαρχείο Μόσχας, διαθέτοντας άφθονους οικονομικούς πόρους, μπορεί και κάνει τη λεγόμενη, στην εκκλησιαστική γλώσσα, «εισπήδηση» στα εδάφη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Για να πετύχουν την «εισπήδηση», οι Ρώσοι προσέγγισαν ιερείς του Παλαιφάτου Πατριαρχείου και τους έπεισαν να ενταχθούν στην Εξαρχία, που ίδρυσαν, δήθεν διαμαρτυρόμενοι για την αναγνώριση του Αυτοκεφάλου στην Ουκρανική Εκκλησία και από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο. Και ήδη πέτυχαν να πείσουν πάνω από 100 ιερείς.Το επόμενο χτύπημα είναι τώρα στο Άγιον Όρος, όπου, και σύμφωνα με απόρρητη έκθεση της ΕΥΠ, βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο «άλωσης εκ των έσω» της Αθωνικής Πολιτείας, με τη βοήθεια «ρωσόφιλων» μοναχών, Ρώσων εθνικιστών και ολιγαρχών, που «ρίχνουν άφθονο χρήμα»…

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο