Κόσμος

Κλίντον – Τραμπ: Διασταύρωσαν τα ξίφη τους και είναι έτοιμοι για τις κάλπες

Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ διασταύρωσαν τα ξίφη τους, στο πρώτο debate πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, στις 8 Νοεμβρίου και έβγαλαν όλα τα σκάνδαλα στη φόρα, όμως η Χίλαρι κέρδισε το προβάδισμα.

Οι δύο υποψήφιοι ενεπλάκησαν σε αντεγκλήσεις για την οικονομία και την εξωτερική πολιτική, διακόπτοντας ο ένας την άλλη και αντιστρόφως επανειλημμένα στην πρώτη τους, κρίσιμη τηλεμαχία, που αναλυτές θεωρούν ότι ίσως αποδειχθεί αποφασιστική για την πορεία της προεκλογικής εκστρατείας.
Αφού χαιρετήθηκαν και αντάλλαξαν χειραψία χαμογελώντας, οι δύο υποψήφιοι δεν άργησαν να περάσουν στην επίθεση.

Ο συντονιστής της συζήτησης, Λέστερ Χολτ, δυσκολεύτηκε αρκετά να συγκρατήσει τους δύο υποψήφιους, που διέκοπταν ο ένας τον άλλον, με συγκρούσεις στους τομείς της οικονομίας, της εξωτερικής πολιτικής αλλά και πολλά ακόμη ζητήματα. Η Κλίντον ξεκίνησε να αποκαλεί τον Τραμπ με το μικρό του όνομα, Ντόναλντ, αναγκάζοντάς τον ουσιαστικά να ακολουθήσει και να την αποκαλεί Χίλαρι στα πρώτα λεπτά, αλλά στη συνέχεια την προσφωνούσε υπουργό Εξωτερικών Κλίντον.

Κατηγορίες για το πεδίο της οικονομίας
Η Κλίντον να αποκαλεί τις λύσεις που προτείνει ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την οικονομία υπεραπλουστευτικές και ο Τραμπνα την κατηγόρησε ότι το σχέδιό της για την οικονομία είναι «όλο λόγια» και δεν έχει καμιά πιθανότητα να επιτύχει. «Έχω μια αίσθηση ότι θα κατηγορηθώ για τα πάντα», είπε η Κλίντον σε κάποιο σημείο. «Γιατί όχι;», ήταν η αντίδραση του μεγιστάνα.

Ο Τραμπ υποστήριξε ότι η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της βόρειας Αμερικής, η NAFTA, έχει πολλά και σοβαρά ελαττώματα και πρόσθεσε πως η Κλίντον θα όφειλε να τα είχε αντιμετωπίσει η ίδια εδώ και χρόνια. «Το κάνεις αυτό επί 30 χρόνια, γιατί μόλις άρχισες να σκέφτεσαι λύσεις τώρα;», της είπε.

Η ανταλλαγή φραστικών πυρών συνεχίστηκε σε πρώτη φάση για την οικονομία, με τον Τραμπ να λέει ότι «θα ανακτήσω τις θέσεις εργασίας μας, εσύ δεν μπορείς να το κάνεις». Το οικονομικό σχέδιο της Κλίντον είναι «όλο λόγια, καθόλου ουσία, ακούγεται ωραίο αλλά δεν πρόκειται να φέρει αποτέλεσμα ποτέ». Ανταποδίδοντας την επίθεση επί προσωπικού, η Κλίντον έκρινε ότι «ο Ντόναλντ ζει στον δικό του κόσμο».

«Κραυγές» για το Ισλαμικό Κράτος
Ο Τραμπ χλεύασε το γεγονός ότι στον ιστότοπο της εκστρατείας της Κλίντον περιγράφεται το πώς θα αντιμετωπίσει την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. «Τουλάχιστον εγώ έχω ένα σχέδιο», ανταπάντησε η υποψήφια των Δημοκρατικών.

Ακόμη, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων είπε πως η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα, η Fed, δεν κάνει τη δουλειά της και διαδραματίζει έναν πολύ πολιτικό ρόλο.

Τα περιουσιακά στοιχεία του Τραμπ και τα email της Κλίντον
Ο Τραμπ είπε ότι θα δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για την περιουσιακή του κατάσταση όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος στον οποίο υποβάλλεται. Τόνισε ότι τελεί υπό φορολογικό έλεγχο επί σχεδόν 15 χρόνια και του έχει γίνει «τρόπος ζωής σχεδόν». Πρόσθεσε ότι θα αποκαλύψει το πόσους φόρους πλήρωσε μόλις η Κλίντον δώσει στη δημοσιότητα πάνω από 30.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, επανερχόμενος στο ζήτημα του πώς χειριζόταν τις επικοινωνίες της όταν ήταν ΥΠΕΞ.

Η Κλίντον επιτέθηκε στον Τραμπ όσον αφορά τα φορολογικά του, λέγοντας ότι για άλλη μια φορά παλινωδεί. Υπάρχουν δημοσιεύματα περί του ότι ο μεγιστάνας οφείλει εκατομμύρια στη Γουόλ Στριτ και σε ξένες τράπεζες και μάλλον ο Τραμπ δεν θέλει οι Αμερικανοί να γνωρίζουν πόσα λίγα κατέβαλε σε φόρους, σημείωσε.
«Πρέπει να υπάρχει κάτι αληθινά σημαντικό, αν όχι τρομερό, που προσπαθεί να κρύψει», υποστήριξε η υποψήφια των Δημοκρατικών αναφερόμενη στη φορολογική δήλωση του Τραμπ και συμπλήρωσε πως δεν πιστεύει ότι θα τη δώσει ποτέ στη δημοσιότητα.

Οι δύο τους συγκρούστηκαν ξανά και για το θέμα του τόπου γέννησης του Μπαράκ Ομπάμα- ο Τραμπ για καιρό υποστήριζε ότι δεν είναι Αμερικανός πολίτης και στη συνέχεια κατηγόρησε την Κλίντον ότι ξεκίνησε αυτό το ζήτημα. «Ο Τραμπ  πραγματικά άρχισε την πολιτική του δράση βασιζόμενος σε ένα ρατσιστικό ψέμα, ότι ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της χώρας μας δεν είναι αμερικανός πολίτης. Δεν υπάρχει καμιά απόδειξη για αυτό. Αλλά επέμενε. Επέμενε επί χρόνια και χρόνια», ανέφερε η Κλίντον.

Θέμα αντιπαράθεσης υπήρξαν και τα πυρηνικά όπλα, με την Κλίντον να δηλώνει για τον Τραμπ «όποιος μπορεί να προκληθεί από ένα tweet δεν πρέπει να έχει το χέρι του κοντά στο κουμπί των πυρηνικών».

Σε κάποιο σημείο, η Κλίντον δήλωσε ότι «Προετοιμάστηκα για να γίνω πρόεδρος. Και αυτό είναι καλό». Στο τέλος του debate πάντως, όταν ρωτήθηκε αν θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών σε περίπτωση που ηττηθεί, ο Τραμπ απάντησε ότι θα στηρίξει απόλυτα την αντίπαλό του σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa