Πολιτική

Μέτρα του υπουργείου Παιδείας κατά του ναζισμού και του ρατσισμού στα σχολεία

Συμεών Κεδίκογλου

Οδηγίες δίνονται από το υπουργείο Παιδείας προς όλες τις μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε τα παιδιά να διδάσκονται οπωσδήποτε τα τελευταία κεφάλαια του βιβλίου που αφορούν στο Ολοκαύτωμα και στα εγκλήματα του ναζισμού κατά της ανθρωπότητας, ενημέρωσε την Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας  Συμεών Κεδίκογλου.

Έπειτα από επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ, Μαρίας Ρεπούση, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στις δράσεις του υπουργείου που στοχεύουν στη δημοκρατική πολιτική διαπαιδαγώγηση των παιδιών και στην θωράκιση τους από ναζιστικές και ρατσιστικές πρακτικές.

Να σημειωθεί ότι συνειδητή επιλογή του υπουργείου Παιδείας είναι να μην υιοθετήσει στοχευμένες ενέργειες συγκεκριμένα κατά της ΧΑ, για «να μην τους αναδεικνύουμε σε πρωταγωνιστές, διότι μια τέτοια επιλογή θα έχει αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα».

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κεδίκογλου, «ακόμη και αυτές οι επαναλήψεις στην τηλεόραση που τους δείχνουν να κλωτσούν τις κάμερες, πιστεύουμε ότι στα παιδιά έχουν αντίθετα αποτελέσματα».

Στα πλαίσια αυτά, τόνισε πως στις δράσεις εντός και εκτός σχολείου, εντάσσονται: η εισαγωγή του μαθήματος της πολιτικής παιδείας επί τρεις ώρες εβδομαδιαίως στην πρώτη και δεύτερη τάξη του Λυκείου για τη δημοκρατική διαπαιδαγώγηση, η επανεργοποίηση του Παρατηρηρίου κατά της βίας, με διεύρυνση και αναβάθμιση του ρόλου του, ο ορισμός σε κάθε περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης, ως συντονιστή δράσεων, ενός εκπαιδευτικού με αρμοδιότητες που εκτείνονται σε επίπεδο περιφερειακής διεύθυνσης, διευθύνσεων πρωτοβάθμιας δευτεροβάθμιας σχολικών μονάδων και τοπικής κοινωνίας, η προώθηση του θεσμού της διαμεσολάβησης, με τον ορισμό δύο εκπαιδευτικών ανά σχολική μονάδα, που θα γνωρίζουν όλοι οι μαθητές ότι αν έχουν πρόβλημα, ενημερώνουν αυτόν, η συγκρότηση ομάδων δράσης στο υπουργείο που θα επεξεργαστεί την ευρεία προώθηση αντιρατσιστικών μηνυμάτων εκτός σχολείου, στο Διαδίκτυο, στα Μέσα, στους χώρους συνάντησης μαθητών και εφήβων.

«Τα μέτρα είναι θετικά, αλλά όχι αρκετά» ανέφερε η κ. Ρεπούση, η οποία τόνισε ότι εντοπίζονται όλο και περισσότερα ανησυχητικά φαινόμενα σχετικά με τη διείσδυση των ιδεών της ΧΑ στην εκπαίδευση.

«Έχουν έρθει στο φως πάρα πολλά περιστατικά, τα οποία το αποδεικνύουν. Οι μορφές του φαινομένου είναι η ρητορική απαξίωσης της Δημοκρατίας, η ρητορική μίσους κατά των παιδιών των μεταναστών, ρατσιστικές επιθέσεις (σύμφωνα με την έρευνα του Παρατηρητηρίου κατά της βίας και του σχολικού εκφοβισμού, το 32,23% των περιστατικών βίας στα Γυμνάσια έγιναν με ρατσιστικά κριτήρια), τα φροντιστήρια της εθνικιστικής παιδείας, τα κατηχητικά μίσους στην Αρτέμιδα της Αττικής, τα απογευματινά μαθήματα εθνικισμού και ρατσισμού στα Γλυκά Νερά», τόνισε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ.

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa