Άρθρα

Ο αντισημιτισμός στην Ελλάδα και οι γενεσιουργές αιτίες

Ιωάννης Μπαλτζώης

Άρθρο του Αντ/γου ε.α. Ιωάννη Αθ. Μπαλτζώη*

Μια παγκόσμια έρευνα για τον αντισημιτισμό, που διεξήγαγε η πανίσχυρη οργάνωση Anti-Defamation League [ADL], δηλαδή η «Κοινότητα κατά της δυσφήμησης» κατέδειξε το πρωτοφανές και απαράδεκτο. Η Ελλάδα, το λίκνο της δημοκρατίας, κατέλαβε τον τίτλο τής πιο αντισημιτικής χώρας στην Ευρώπη!

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την αύξηση του ποσοστού των ακροδεξιών κομμάτων, στις πρόσφατες ευρωεκλογές, απασχόλησε τον διεθνή Τύπο, όπου σε πολλά άρθρα και αναλύσεις προσπάθησαν να ερμηνεύσουν το γεγονός αυτό και το γιατί συμβαίνει. Στην ενημερωτική ιστοσελίδα JTA (Jewish Telegraphic Agency), άρθρο του Gavin Rabinowitz, επιχειρεί να ερμηνεύσει τα ευρήματα της ανωτέρω έρευνας της ADL, σε σχέση με την Ελλάδα και αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Σύμφωνα με την έρευνα, το 69% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα ενστερνίζεται αντισημιτικές απόψεις, ποσοστό αντίστοιχο με τη Σαουδική Αραβία, μεγαλύτερο σε σχέση με το Ιράν (56%) και σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τη δεύτερη πιο αντισημιτική χώρα της Ευρώπης, τη Γαλλία (37%). Η δημοσκόπηση, λοιπόν, δείχνει ότι ο αντισημιτισμός καλπάζει στην Ελλάδα και μεγάλο μέρος της ευθύνης αποδίδεται στο νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή, το οποίο έχει βρει γόνιμο έδαφος για την ακροδεξιά ιδεολογία της στα ερείπια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Στις δημοτικές εκλογές για τον νέο δήμαρχο Αθηναίων, επί παραδείγματι, το 16% των ψηφοφόρων επέλεξε τον εκπρόσωπο Τύπου της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη. Στις ευρωεκλογές, το κόμμα σημείωσε σημαντική άνοδο με ποσοστό περίπου 9,5%, λαμβάνοντας την 3η θέση. Όμως, τόσο η ADL όσο και η μικρή εβραϊκή κοινότητα στην Ελλάδα εφιστούν την προσοχή στο γεγονός ότι η πραγματικότητα είναι πιο σύνθετη από ό,τι δείχνουν οι αριθμοί της δημοσκόπησης».

Ο Βίκτωρ Ελιέζερ, Γ.Γ. του Κεντρικού Συμβουλίου των Εβραϊκών Κοινοτήτων στην Ελλάδα, δήλωσε πως «παρά το γεγονός ότι η δημοσκόπηση δείχνει υψηλά επίπεδα αντισημιτισμού, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, στην Ελλάδα, τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν έχει σημειωθεί κανένα επεισόδιο αντισημιτικής βίας εναντίον ατόμων ή εβραϊκών ιδρυμάτων». Ακόμη, ο κ. Ελιέζερ δήλωσε σχετικά με τη Χρυσή Αυγή: «Είναι αλήθεια ότι ανησυχούμε, εντούτοις δεν φοβόμαστε», προσθέτοντας ότι «όλοι μας πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να εκπαιδεύσουμε την κοινωνία ότι η απειλή των νεοναζί είναι υπαρκτή και δεν αποτελεί μία εβραϊκή ψευδαίσθηση».

Σύμφωνα με ορισμένες απόψεις στον διεθνή Τύπο, που παρακολουθεί τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, «η μετάδοση αντισημιτικών απόψεων στην Ελλάδα είναι συχνή, ιδία δε η αντίληψη ότι οι Εβραίοι ελέγχουν την παγκόσμια οικονομία και πολιτική».

Να επισημάνουμε ακόμη ότι, εκτός της Χρυσής Αυγής, και άλλοι πολιτικοί παράγοντες της χώρας εκφράζουν ανάλογες αντιλήψεις. Στις αρχές του 2014, ο Θεόδωρος Καρυπίδης (ο εκλεγείς περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας), κατηγόρησε τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ότι «ηγείτο μίας εβραϊκής συνωμοσίας με σκοπό να οργανώσει «ένα νέο Χάνουκα εναντίον των Ελλήνων. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον κ. Καρυπίδη (η NEΡIT προέρχεται από την εβραϊκή λέξη για το κερί «ner», την οποία συνδέει με την εθνική εορτή των Εβραίων Χάνουκα, αντίστοιχη των χριστιανικών «Φώτων»}.

Πλέον των παραπάνω να αναφέρουμε και μια ενδιαφέρουσα αντίληψη της κοινωνίας μας. Οι Ελληνες, λοιπόν, είναι λάτρεις των θεωριών συνωμοσίας, καθώς αρέσκονται σε συνωμοσίες ακόμη και σε προσωπικό επίπεδο. Δεδομένου ότι τόσα πολλά πράγματα γίνονται κάτω από το τραπέζι, παρασκηνιακές συμφωνίες κ.λπ. είναι φυσικό να υποθέτουν οι περισσότεροι ότι όλος ο κόσμος λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Και, φυσικά, αναζητά την αιτία για όλα αυτά. Και η αιτία είναι μια εύκολη, ύποπτη, σκόπιμη και ανόητη άποψη, μια θεωρία συνωμοσίας, ευρέως διαδεδομένη, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο: Δηλαδή, «ότι για όλα τα δεινά της ανθρωπότητας φταίνε μόνο οι Εβραίοι».

*Ο κ. Μπαλτζώης πρώην ακόλουθος Άμυνας στο Τελ Αβίβ, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa