Καθοριστικές εξελίξεις αναμένονται τη Δευτέρα 11 Μαΐου, καθώς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου συνεδριάζει προκειμένου να αποφασίσει για το μέλλον των τριών Ελλήνων εντεταλμένων ευρωπαίων εισαγγελέων, Πόπης Παπανδρέου, Χαρίκλειας Θάνου και Διονύση Μουζάκη.
Στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρίσκεται το ερώτημα αν οι τρεις εισαγγελικοί λειτουργοί θα παραμείνουν στις θέσεις τους ή αν θα κινηθεί διαδικασία επιλογής νέων προσώπων για την ελληνική εκπροσώπηση στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.
Η υπόθεση αποκτά ιδιαίτερο βάρος, καθώς συνδέεται άμεσα με τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και με τη θεσμική αντιπαράθεση που έχει προκύψει ανάμεσα στην ελληνική δικαιοσύνη και την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, Λάουρα Κοβέσι.
Η συνεδρίαση και οι υποψήφιοι
Την εισήγηση προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο θα παρουσιάσει ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, ενώ η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί με την προβλεπόμενη 11μελή σύνθεση του οργάνου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον για τις θέσεις έχουν εκδηλώσει συνολικά εννέα εισαγγελείς, ενώ όλοι οι υποψήφιοι αναμένεται να παραστούν αυτοπροσώπως κατά τη διαδικασία.
Η σύγκρουση με την Κοβέσι
Το ζήτημα έχει ήδη προκαλέσει έντονη θεσμική ένταση, καθώς η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι η Λάουρα Κοβέσι προχώρησε πρόωρα στην ανακοίνωση ανανέωσης της θητείας των τριών εισαγγελέων για ακόμη μία πενταετία, πριν υπάρξει η προβλεπόμενη γνωμοδότηση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου.
Από την πλευρά της, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας φέρεται να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε περίπτωση που η ελληνική δικαιοσύνη δεν εγκρίνει την παραμονή των τριών εισαγγελέων.
Το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι εισαγγελείς χειρίζονται κρίσιμες δικογραφίες, μεταξύ των οποίων και έρευνες που αφορούν κυβερνητικά στελέχη στο πλαίσιο της υπόθεσης ΟΠΕΚΕΠΕ, προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη πολιτική και θεσμική βαρύτητα στις αποφάσεις που θα ληφθούν.
Το σενάριο της περιορισμένης παράτασης
Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, στο τραπέζι εξετάζεται ως συμβιβαστική λύση το ενδεχόμενο παράτασης της θητείας των Παπανδρέου, Θάνου και Μουζάκη για περιορισμένο χρονικό διάστημα και όχι για πλήρη νέα πενταετία.
Μια τέτοια επιλογή θα έδινε τη δυνατότητα στους τρεις ευρωεισαγγελείς να ολοκληρώσουν τις ανοιχτές υποθέσεις που χειρίζονται, χωρίς να προκληθεί νέα μετωπική σύγκρουση μεταξύ ελληνικών και ευρωπαϊκών θεσμών.
Όπως επισημαίνουν νομικοί κύκλοι, ο νόμος προβλέπει ρητά πενταετή θητεία κατά τον αρχικό διορισμό, ωστόσο δεν αποσαφηνίζει τη διάρκεια που μπορεί να έχει ενδεχόμενη ανανέωση ή παράταση.
Η τελική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς θεωρείται πως θα επηρεάσει όχι μόνο τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην Ελλάδα, αλλά και τις ισορροπίες μεταξύ Δικαιοσύνης και πολιτικής σκηνής το επόμενο διάστημα.

