Media

Βαριά «καμπάνα» στον Γιάννη Κουρτάκη – Το δημοσίευμα που έστειλε στο σκαμνί τον εκδότη των «Παραπολιτικών»

Σε τρία χρόνια φυλάκιση με αναστολή και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για ένα έτος καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό από το Ε’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών ο εκδότης της εφημερίδας «Παραπολιτικά» Γιάννης Κουρτάκης, κατηγορούμενος για ψευδορκία και συκοφαντική δυσφήμηση κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του εφοπλιστή Νίκου Πατέρα.

Στο επίκεντρο της δικαστικής απόφασης βρέθηκαν επτά δημοσιεύματα στη στήλη «Πολιτικός Καφές» της εβδομαδιαίας εφημερίδας, στα οποία ο κ. Κουρτάκης κατηγορούσε τον εφοπλιστή για διαπλεκόμενες σχέσεις με τον πρώην προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Ισίδωρο Ντογιάκο.

Ειδικότερα, μέσω των δημοσιευμάτων, ισχυριζόταν ότι ο γιος του κ. Ντογιάκου εργάζεται στις επιχειρήσεις του κ. Πατέρα και ότι ο εισαγγελέας απολαμβάνει δωρεάν διακοπές ως φιλοξενούμενος του εφοπλιστή σε καμπάνα του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Ο συνήγορος του εφοπλιστή Γιάννης Απατσίδης έκανε λόγο για δημοσιεύματα που μολύνουν τον δημόσιο βίο και είναι στοχευμένα από συμφέροντα. «Ο εντολέας μου μπορεί να έχει 300 πλοία, μπορεί και πέντε. Όλα, όμως, έχουν ονόματα ποιητών και κανένα από αυτά δεν λέγεται Noor 1» σημείωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στο πλοίο που μετέφερε 2,1 τόνους ηρωίνη, την μεγαλύτερη ποσότητα που έχει κατασχεθεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη.

«Ήταν κουτσομπολιά» 

Στο δικαστήριο παρέστη και ο ίδιος ο κ. Πατέρας, ενώ ο κ. Κουρτάκης εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο του Μιχάλη Ζαφειρόπουλο.

Ο μάρτυρας της πλευράς Κουρτάκη, Θανάσης Φουσκίδης,  υποστήριξε ότι «δεν υπήρχαν πραγματικές προσβολές» στα όσα εγράφησαν για τον κ. Πατέρα, καθώς ήταν περισσότερο «καφενειακού τύπου κουτσομπολιά», αφού η εν λόγω στήλη όπου αναφέρθηκαν ονομάζεται «Πολιτικός Καφές».

«Από την αποδεικτική διαδικασία προέκυψε ότι όλα τα δημοσιεύματα ήταν ψευδή. Και ο ίδιος ο μάρτυρας του κατηγορουμένου ανέφερε ότι επρόκειτο για ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, επικαλούμενος τον τίτλο της στήλης Πολιτικός καφές. Συνεπώς, ήταν σε γνώση ότι όσα έγραφε δεν ήταν επιβεβαιωμένα» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην πρότασή της η εισαγγελέας της έδρας.

Μάλιστα, λίγο νωρίτερα, έπειτα από απάντηση του μάρτυρα του κ. Κουρτάκη πως επρόκειτο για μεταφορά «καφενειακού τύπου κουτσομπολιών», τον ρώτησε: «Δηλαδή, όταν ξεκινήσατε την εργασία σας στην εφημερίδα, ο κ. Κουρτακης τι συμβουλές σάς έδωσε; Δεν πρέπει να επιβεβαιώνετε μια είδηση προτού τη γράψετε;».

Ο Νικόλας Πατέρας παρουσιάστηκε αυτοπροσώπως στο δικαστήριο και σε ερώτηση της έδρας για το πώς εξηγεί αυτά τα συκοφαντικά δημοσιεύματα εις βάρος του, έδωσε τρεις πιθανές απαντήσεις: «Είτε ο κ. Κουρτάκης είναι εκβιαστής, αλλά πρέπει να ξέρει ότι εγώ δεν εκβιάζομαι, είτε εκτελεί εντολές του χρηματοδότη του ή χρήζει ψυχιατρικής βοήθειας για να γράφει τόσα ψέματα κάθε Σάββατο και να σπιλώνει ανθρώπους και τις οικογένειές τους».

«Καμπάνα» και για το «Παναθηναικάκιας»

Ο εκδότης «έφαγε καμπάνα» και για τα όσα υποστήριξε κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των ΜΜΕ στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου, για τα οποία μάλιστα καταδικάστηκε για συκοφαντική δυσφήμηση και ψευδορκία.

Ειδικότερα, σχολιάζοντας την πρόταση του κ. Ντογιάκου για προφυλάκιση του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη, ο κ. Κουρτάκης είχε αναφέρει ότι «οι πάντες μπορούν να καταλάβουν πόσο αντικειμενικός είναι ο γνωστός και ως Παναθηναϊκάκιας κ. Ντογιάκος», προσθέτοντας ότι, όπως λέγεται, ο γιος του εισαγγελέα εργάζεται σε εταιρεία του εφοπλιστή Ν. Πατέρα, ενώ ο ίδιος ο εισαγγελέας κάνει δωρεάν διακοπές μέσω του εφοπλιστή στον Αστέρα.

«Ο κ. Ντογιάκος είναι γνωστό ότι διατηρεί καλές σχέσεις με Βγενόπουλο και Πατέρα. Κάποιοι λένε ότι ο γιος Ντογιάκου εργάζεται στις επιχειρήσεις Πατέρα. Κάποιοι άλλοι λένε ότι ο Πατέρας φιλοξενεί τον Ντογιάκο σε καμπάνα στον Αστέρα. Κι επειδή χθες είχαμε εξέλιξη με τον κύριο Μαρινάκη, να καταλάβουμε πόσο αντικειμενικός είναι ο κ. Ντογιάκος. Έχει στοχοποιήσει τα »Παραπολιτικά» επειδή άνοιξαν έναν φάκελο που τον αφορά» είχε υποστηρίξει μεταξύ άλλων.

Το αποκαλυπτικό πόρισμα 

Όσον αφορά, δε, στη σχέση μεταξύ του κ. Κουρτάκη και του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη και επειδή πολύς λόγος έχει γίνει για το ποιος πραγματικά βρίσκεται πίσω από τη στήριξη του ομίλου, ιδιαίτερα αποκαλυπτικό φαίνεται να είναι το πόρισμα της επιτροπής της Βουλής που διενεργούσε έλεγχο για τα δάνεια των ΜΜΕ.

Στο πόρισμα λοιπόν που δημοσίευσε το zougla.gr, όπως μπορείτε να δείτε και παρακάτω, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι ο κ. Κουρτάκης συνδέεται -εκτός από δεσμούς φιλίας- και οικονομικά με τον εφοπλιστή, καθώς ο τελευταίος του παρέσχε «μετρητό κάλυμμα» ύψους 1,2 εκατ. δολαρίων για την αγορά του ραδιοφωνικού σταθμού 90,1 FM.

image

Έχει ξανακαταδικαστεί 

Ο γνωστός εκδότης είχε καταδικαστεί στις αρχές Φεβρουαρίου σε 23 μήνες φυλάκιση για συκοφαντική δυσφήμηση και εξύβριση των ανήλικων παιδιών του Πάνου Καμμένου, ύστερα από τη μήνυση που είχε καταθέσει εις βάρος του ο υπ. Εθνικής Άμυνας.

O Γιάννης Κουρτάκης με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook έκανε λόγο για «συμμαχία των Πατέρα, Ντογιάκου, Καμμένου».

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER 


Focus-On


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa