Άρθρα Φώτης Σιούμπουρας

Να γιατί αντιδρούν οι «τοπικές κοινωνίες»

Έχουμε καθήκον εμείς οι Έλληνες, που έχουμε ζήσει την προσφυγιά στο πετσί μας, αλλά και γενικότερα οι Ευρωπαίοι, να καλοδεχόμαστε όλους όσοι θέλουν να ζήσουν στην ήπειρό μας, ανεξαρτήτως αιτίας, προελεύσεως και κινήτρων; Ρητορικό το ερώτημα, δύσκολη όμως η απάντηση. Ναι, όμως,ήταν (και εξακολουθεί να είναι) η απάντηση που κυριαρχούσε μέχρι τώρα σε μεγάλη μερίδα πολιτών, κυρίως μεταξύ των λεγόμενων «προοδευτικών» κύκλων. Μία άποψη που έγινε (και συνεχίζει να γίνεται) πράξη, με φιλοξενία, δωρεές, συμπαράσταση, ΜΚΟ, εράνους, εθελοντική προσφορά. Οποιαδήποτε παρέκκλιση από την άποψη αυτή στιγμάτιζε τον παρεκκλίνοντα ως φασίστα, ρατσιστή, αντιδραστικό.Γιατί όμως να χαρακτηρίσεις «ακραίο, φασίστα ή ρατσιστή» τον κάτοικοπου, μέχρι σήμερα,καλοδεχόταν πρόσφυγες-μετανάστες στην περιοχή του και τώρα κλείνει δρόμους και διαμαρτύρεται για τη μεταφορά των ανθρώπων αυτών δίπλα στο σπίτι του;

Πέρυσι π.χ. τον χειμώνα, οι κάτοικοι στα Βρασνά Χαλκιδικής (όπως και στη Χίο, στην Κω, στις Σέρρες, στα Γιαννιτσά και βεβαίως στη Λέσβο) είχαν δεχθεί 1.300 μετανάστες-πρόσφυγες, από τους οποίους έμειναν εκεί το καλοκαίρι 250. Εκεί κοντά υπάρχουν δύο δομές με άλλους 2.000 ξένους. Πώς φέτος οι ίδιοι κάτοικοι,που είχαν καλοδεχτεί τους αλλοδαπούς –κυρίως μουσουλμάνους– έγιναν ξαφνικά δυσανεκτικοί και ρατσιστές, αντιμετωπίζοντας την κατακραυγή των εύκολων ανθρωπιστών του διαδικτύου; Ρώτησε κανείς επαΐων τι προβλήματα αντιμετώπισαν καθ’ όλο τον περσινό χειμώνα, κατά τη συμβίωσή τους με ανθρώπους άλλης κουλτούρας; Με αυτό δεν εννοούμε, βέβαια, ότι είναι δικαιολογήσιμες οι αντιδράσεις των κατοίκων που δεν θέλουν μετανάστες στα μέρη τους. Απλώς θα έπρεπε να είναι κατανοήσιμες και με βάση αυτή την κατανόηση να προηγηθεί συζήτηση και ενημέρωσή τους. Τα στελέχη και της προηγούμενης κυβέρνησης (από τα οποία δεν περίμενες και πολλά στο συγκεκριμένο θέμα, λόγω ιδεοληψίας και ελλιπούς ενσυναίσθησης), αλλά κυρίως της νυν, θα έπρεπε να συζητήσουν επί μακρόν με τους κατοίκους των περιοχών στις οποίες στέλνουν ανθρώπους. Το πρόβλημα των τοπικών κοινωνιών δεν λύνεται με κραυγές περιφρόνησης. Μόνο με συζήτηση, πειθώ και αποδοχή εκ μέρους τους.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί απεγνωσμένα να αντιμετωπίσει μια παντελώς απαράδεκτη κατάσταση που κληρονόμησε από τους προηγούμενους. Πολύ σωστά προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση στα νησιά, μεταφέροντας ανθρώπους στην ενδοχώρα. Τι θα έπρεπε, δηλαδή, να κάνει; Να αφήσει τη Μόρια να «λειτουργήσει» με 15.000 ή 20.000 ανθρώπους; Να επαναλάβει τις πρακτικές ΣΥΡΙΖΑ, με τη Μόρια να ασφυκτιά, και να επιχειρείται να σταλεί έτσι ένα «ανθρωπιστικό μήνυμα» προς τους μετανάστες; Σίγουρα όχι!Είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση, η Ελλάδα, να κάνει ό,τι μπορεί, όσο μπορεί για να αντιμετωπίσει το προσφυγικό-μεταναστευτικό, το μέγα αυτό, όπως εξελίσσεται, εθνικό μας θέμα.

Αυτό σημαίνει ότι οι περιβόητες «τοπικές κοινωνίες» πρέπει να συμμετάσχουν στη μάχη, το ίδιο και όλα τα κόμματα της Βουλής. Η κυβέρνηση, και τα κόμματα ιδιαίτερα, δεν πρέπει να επιτρέψουν σε ακραίες φωνές να επωφεληθούν από τις δυσκολίες και τη δυσφορία των κατοίκων σε περιοχές όπου στήνονται κέντρα «φιλοξενίας».

Από τον Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa