Σαν σήμερα γεννήθηκε ο μεγάλος Έλληνας πολιτικός Ανδρέας Παπανδρέου ο οποίος σημάδεψε την πολιτική ζωή του τόπου μετά την Μεταπολίτευση. Χαρισματική προσωπικότητα με φανατικούς οπαδούς και εξίσου ορκισμένους εχθρούς, διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας από τις 21 Οκτωβρίου 1981 έως τις 2 Ιουλίου 1989 και από τις 13 Οκτωβρίου 1993 έως τις 17 Ιανουαρίου 1996, οπότε υπέβαλε την παραίτησή του για λόγους υγείας.

Συγκεκριμένα ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1919. Ήταν γιος του επίσης πρώην πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου, ο οποίος ήταν γνωστός και ως «Γέρος της Δημοκρατίας». Μητέρα του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν η Σοφία Μινέικο (κόρη του Πολωνού Ζίγκμουντ Μινέικο). O γιος του Γιώργος Παπανδρέου διετέλεσε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επίσης πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Καθιέρωσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το ΑΣΕΠ. Προχώρησε στην αναθεώρηση του Συντάγματος το 1985 με τον περιορισμό των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αναγνώρισε την εθνική αντίσταση. Έδωσε σάρκα και οστά στο περίφημο σύνθημα του «τόπο στα νιάτα» καθιερώνοντας το δικαίωμα ψήφου στα 18. Έκανε εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες «μόνιμες» ψηφοφόρους του καθιερώνοντας την ισότητα των δύο φύλων και την απαγόρευση της προίκας. Άλλαξε τον τρόπο γραφής με την εισαγωγή του μονοτονικού συστήματος. Πήρε τα «θεσμοθετημένα» διαχωριστικά όρια της πολιτικής ζωής «Εθνικόφρονας -Κομμουνιστές» και έκανε λόγο για «Δεξιά-Αντιδεξιά». Κατάργησε τον περίφημο νόμο περί τεντιμποϊσμού, αναγνώρισε την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, έδωσε άδεια επιστροφής στην Ελλάδα στους πολιτικούς πρόσφυγες του Δημοκρατικού Στρατού.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι ο πρωθυπουργός -εν ενεργεία- που μεταφέρεται στο Νοσοκομείο Χέρφιλντ του Λονδίνου με σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα με ένα νεύμα- ιστορικό- από την κορυφή της σκάλας του αεροπλάνου όχι μόνο αναβαθμίζει την αεροσυνοδό Δήμητρα Λιάνη σε άτυπη – αρχικά- πρώτη κυρία- αλλά νομοθετεί και τον πολιτικό γάμο. Ο ερωτευμένος Ανδρέας δεν διστάζει να υπερασπιστεί τη Δήμητρα Λιάνη : Μη χτυπάτε τη Δήμητρα, χτυπήστε εμένα… ήταν η δημόσια δήλωσή του. Για χάρη της άλλωστε φτιάχτηκε το σπίτι της Αγράμπελης στην Εκάλη, το οποίο αποτέλεσε για μια ακόμη φορά για πεδίο αντιπαράθεση με τους αντιπάλους του.

Το 1936 μαθητής Γυμνασίου συλλαμβάνεται για πρώτη φορά από τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου για την αντιστασιακή του δράση. Το 1941 τριτοετής της Νομικής Αθηνών συλλαμβάνεται και βασανίζεται από την Ασφάλεια. Αμέσως μετά την αποφυλάκισή του φεύγει για τις Η.Π.Α. θα μείνει για 20 χρόνια. Ακολουθεί πανεπιστημιακή σταδιοδρομία στα Οικονομικά και τη Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Το 1943 έγινε υφηγητής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, το 1947 επίκουρος και στη συνέχεια τακτικός καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, του UCLA της Καλιφόρνια και άλλων Πανεπιστημίων.
Επιστρέφει το 1959 στην Αθήνα με υποτροφίες από το Γκούγκενχάιμ και το Φουλμπράιτ για την μια ερευνητική αναπτυξιακή οικονομική αποστολή.

Δύο χρόνια αργότερα μετά από πρόταση του μετέπειτα πολιτικού του αντιπάλου Κωνσταντίνου Καραμανλή τοποθετείται Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Γενικός Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών, ενώ ταυτόχρονα διορίζεται Σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδας (1961-62).

Από την Ακαδημαϊκή καριέρα στην Πολιτική

Το 1964 εκλέγεται βουλευτή Αχαΐας του Κόμματος της Ένωσης Κέντρου, της οποίας ηγείτο ο πατέρας του , διορίζεται αρχικά Υπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης και τον ίδιο χρόνο, Αναπληρωτής Υπουργός Συντονισμού (1964-65). Η δικτατορία των συνταγματαρχών, τον Απρίλιο του 1967 τον συλλαμβάνει. Την επόμενη χρονιά αποφυλακίζεται. Φεύγει για το εξωτερικό, πρώτα στη Σουηδία και μετά στον Καναδά.

Το 1968-69, είναι καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Στοχόλμης και από το 1969 μέχρι το 1974, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Γιορκ στο Τορόντο.
Στο μεταξύ ιδρύει στις 26 Φλεβάρη του 1968 στη Στοχόλμη το Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα (ΠΑΚ) και αναπτύσσει σημαντική δράση μέχρι την πτώση του δικτατορικού καθεστώτος, τον Ιούλιο του 1974.
Με την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα, επιστρέφει από την εξορία και ιδρύει τον Σεπτέμβριο το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, το ΠΑΣΟΚ.

Η πρώτη εκλογική αναμέτρηση για το ΠΑΣΟΚ τον Νοέμβριο του 1974 ήταν 15 έδρες – 13,5% των ψήφων-, ενώ η επόμενη εκλογική αναμέτρηση τον Νοέμβριο του 1977 διπλασιάζει τη δύναμη του 25% και γίνεται το πρώτο κόμμα της Αντιπολίτευσης, με 93 Βουλευτές. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Με το σύνθημα «Αλλαγή» στις εκλογές της 18ης Οκτωβρίου 1981 το ΠΑ.ΣΟ.Κ. εκλέγεται πρώτο κόμμα με ποσοστό 48% και αντιπροσωπεύεται στο Κοινοβούλιο με 173 βουλευτές. Η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου ορκίζεται στις 21 Οκτωβρίου 1981. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι πρωθυπουργό και ταυτόχρονα υπουργός Εθνικής Aμυνας.

Το 1985 το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι και πάλι πρώτο κόμμα με 161 Βουλευτές (45,2%). Ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σχηματίζει Κυβέρνηση (προσωρινή) στις 5 Ιουνίου 1985 και στις 25 Ιουλίου 1985 .
Το 1988, ο Ανδρέας Παπανδρέου οδηγείται εσπευσμένα, στο Νοσοκομείο Χέρφιλντ του Λονδίνου όπου υπεβλήθη σε εγχείρηση καρδιάς. Την ίδια χρονιά παντρεύεται τη Δήμητρα Λιάνη.

Οι εκλογές του 1989 – έχοντας ξεσπάσει το σκάνδαλο Κοσκωτά- βρίσκουν ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 39,15% και 125 έδρες. Στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση (Νοέμβριος 1989) το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έρχεται πάλι δεύτερο κόμμα με ποσοστό 40,67% και 128 έδρες. Στις εκλογές του 1990 το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι και πάλι το δεύτερο κόμμα με ποσοστό 38,62% και 125 έδρες. Τον Οκτώβριο του 1993, μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη κέρδισε τις εκλογές που ακολούθησαν με ποσοστό 46,82% και σχημάτισε την τρίτη του κυβέρνηση.