Πριν από λίγες μέρες, μια ακόμα ελληνική επιστημονική επιτυχία ήρθε να μας θυμίσει πως τα ελληνικά μυαλά πρωτοπορούν και στα θέματα της πανδημίας, με μεθολογίες που, ενώ φαντάζουν απλές, χρειάζονται έρευνα και μελέτη για να αποδειχθούν σωτήριες. Η ομάδα του καθηγητή Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο Πατρών Κώστα Πουλά απέδειξε πως το αλατόνερο, όταν χρησιμοποιείται σε πλύσεις στον ρινοφάρυγγα, μπορεί να μειώσει έως και 25% το ιικό φορτίο του ασθενούς.

Ο καθηγητής εξηγεί στο «Π» πως η μετάδοση του κορονοϊού γίνεται μόνο αερογενώς, άρα μέσα από έρευνα σε 20 ασθενείς φάνηκε ότι, μέσα σε 6 ώρες, 3-4 πλύσεις ρινοφαρυγγικά κατάφερναν να μειώσουν το ιικό φορτίο. Οι επαναλαμβανόμενες πλύσεις με ένα υπέρτονο διάλυμα δείχνουν να είναι σωτήριες για όσους νοσούν και έχουν θετικό μοριακό τεστ. Μάλιστα όσο πιο γρήγορα ξεκινά κανείς τις πλύσεις, τόσο πιο καλή έκβαση δείχνει να έχει. Η αποκάλυψη αυτή ήρθε να μας θυμίσει τις καλές, δοκιμασμένες συμβουλές των παλιών, τότε που δεν υπήρχαν φάρμακα, αλλά και τις συμβουλές που μας δίνουν οι ωτορινολαρυγγολόγοι για πλύσεις με αλατόνερο ή υπέρτονα διαλύματα σε περιόδους που έχουμε ιώσεις του αναπνευστικού. Το αλατόνερο δείχνει να ανακουφίζει τον πονόλαιμο, απομακρύνει τους ιούς και τα μικρόβια από το βλεννογόνο του φάρυγγα, ενώ λειτουργεί και σαν φυσικό αποσυμφορητικό, ρευστοποιεί τη βλέννα και βοηθά τον οργανισμό να την αποβάλλει. Σε κάθε περίπτωση, η φύση έχει αποδείξει ότι κάνει θαύματα, όταν κι εμείς σεβόμαστε την υγεία μας, δηλαδή ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας, τρώμε σωστά, γυμναζόμαστε συστηματικά, διατηρούμε ένα υγιές βάρος και κάνουμε έναν ποιοτικό και επαρκή ύπνο.

Ο καθηγητής Κώστας Πουλάς μάς εξηγεί τα οφέλη τέτοιων πλύσεων με υπέρτονο διάλυμα και, παράλληλα, μας λέει αν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία που μας δίνει το καλοκαίρι να κάνουμε πλύσεις με θαλασσινό νερό.

Κύριε καθηγητά, η διαπίστωσή σας ότι το αλατόνερο βοηθάει στη μείωση του ιικού φορτίου από τον ρινοφάρυγγα των ασθενών μάς θυμίζει τις συμβουλές των παλαιότερων ή των ΩΡΛ, που πάντα σύστηναν πλύσεις με αλατόνερο και σε άλλες ιώσεις. Ισχύει αυτό;

Πολύ σωστά. Οι ιοί του ανώτερου αναπνευστικού εντοπίζονται στη ρινοφαρυγγική κοιλότητα και εκεί προσδένονται στα κύτταρά μας με τη βοήθεια πρωτεϊνών επιφανείας που διαθέτουν. Η χρήση ενός υπέρτονου διαλύματος στοχεύει στο να σπάσει τους δεσμούς που διατηρούν αυτή την πρόσδεση και να απομακρύνουν τα ιικά σωματίδια από την περιοχή.

Πως σκεφτήκατε να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη μέθοδο, δηλαδή τις πλύσεις με νερό και χλωριούχο νάτριο;

Πλέον γνωρίζουμε ότι η μετάδοση του κορονοϊού είναι αερογενής και μόνο. Μελετήσαμε τη βιβλιογραφία και διαπιστώσαμε ότι το ιικό φορτίο είναι καθοριστικός παράγοντας της μετάδοσης αλλά ιδιαίτερα της βαρύτητας της νόσου. Σχεδιάσαμε λοιπόν ένα πρωτόκολλο για να απομακρύνουμε ταχύτατα το ιικό φορτίο, ώστε να σπάσουμε τη μετάδοση. Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε για τη βαρύτητα της νόσου, γιατί δεν αποτέλεσε αντικείμενο αυτής της μελέτης, αλλά επόμενες μελέτες θα το δείξουν.

Μπορεί να λειτουργήσει και προληπτικά η συχνή πλύση ή μόνο θεραπευτικά; Μπορεί κανείς να φτιάξει μείγμα και στο σπίτι με νερό βρύσης και αλάτι ή να προτιμήσει κάποιο προϊόν από το φαρμακείο;

Καλό είναι οι πολίτες, τώρα που ο ιός κυκλοφορεί στην κοινότητα, να χρησιμοποιούν υπέρτονο διάλυμα κάθε φορά που έρχονται σε επαφές με συνανθρώπους ή συγχρωτίζονται. Το ίδιο βέβαια πρέπει να κάνουν εφόσον βρεθούν θετικοί σε εξέταση για κορονοϊό. Ο πολίτης μπορεί να ιδιοκατασκευάσει υπέρτονο διάλυμα, αλλά μπορεί να ρωτήσει και τον φαρμακοποιό του για να έχει καλύτερη πληροφορία.

Εκτιμάτε ότι οι πλύσεις με θαλασσινό νερό τώρα το καλοκαίρι θα βοηθήσουν ενδεχομένως και ασυμπτωματικούς, ώστε να μην εκδηλώσουν συμπτώματα;

Προφανώς και το θαλασσινό νερό θα βοηθήσει. Συχνές πλύσεις θα απομακρύνουν το τυχόν ιικό φορτίο, μικρό ή μεγαλύτερο.

Έχετε δοκιμάσει ή θα δοκιμάσετε άλλα φυτικά ή φυσικά προϊόντα, όπως η πρόπολη που έχει αντιφλεγμονώδη δράση στον φάρυγγα;

Δεν είναι στην πρόθεσή μας, καθώς στόχος μας είναι η ταχύτατη μείωση του ιικού φορτίου και οι μελέτες μας θα εντατικοποιηθούν σε αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, είμαι βέβαιος ότι άλλοι ερευνητές θα δοκιμάσουν πλέον και άλλους συνδυασμούς. Η ομάδα μας προσέφερε την ιδέα στην επιστημονική κοινότητα. Πολλά θα ακολουθήσουν.

Πιστεύετε ότι ακόμα και με φυσικούς τρόπους θα μπορούσαμε να ανακόψουμε ή να μειώσουμε τη συμπτωματολογία του κορονοϊού;

Νομίζω ότι πάντα η καλή κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματός μας μάς θωρακίζει από τις προσβολές των εχθρών μας, δηλαδή των βακτηρίων και των ιών. Η καλή διατροφή, η άσκηση, κάποια συμπληρώματα και βιταμινούχα σκευάσματα μπορούν να μας βοηθήσουν να περάσουμε ηπιότερα τα συμπτώματα της ίωσης. Ιδιαίτερη έμφαση θα πρότεινα να δοθεί στη βιταμίνη D.

Συνέντευξη στην Κατερίνα Παπακωστοπούλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο